ΚΕΠ Υγείας θα δημιουργηθεί στην Κοζάνη

4 Min Read

Στην ίδρυση και λειτουργία κέντρου εξυπηρέτησης πολιτών για θέματα υγείας προχωρά ο Δήμος Κοζάνης από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη σε μια προσπάθεια αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών. Η ίδρυση του ΚΕΠ σε δημοτικό χώρο μέσα στην πόλη, γίνεται σε συνεργασία με το διαδημοτικό δίκτυο υγιών πόλεων. Βασικός του στόχος είναι η πρόληψη και η έγκαιρη ενημέρωση των δημοτών και η διευκόλυνση πραγματοποίησης προληπτικών εξετάσεων για 11 νοσήματα που προτείνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η εισήγηση της δημιουργίας του ΚΕΠ έγινε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο από τον γιατρό και εντεταλμένο σύμβουλο σε θέμα υγείας Αναστάσιο Σιδηρά,  ο οποίος, μιλώντας στον «Χ», είπε πως καλεί όλους τους πολίτες να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο αποσκοπεί στην έγκαιρη παρακολούθηση της πορείας της υγείας τους και τη διατήρηση της ποιότητας της ζωής τους στο βέλτιστο επίπεδο.  «Δίνουμε μεγάλη βάση στο να προλαμβάνουμε την ασθένεια, καθώς η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση αποδεδειγμένα σώζει ζωές» υπογράμμισε ο ίδιος.

- Advertisement -
Ο εντεταλμένος σύμβουλος υγείας του Δήμου Κοζάνης, Αναστάσιος Σιδηράς

Το δημοτικό ΚΕΠ Υγείας θα έχει τη δυνατότητα να καταχωρεί τους δημότες στο ηλεκτρονικό σύστημα και να δημιουργεί ξεχωριστό ηλεκτρονικό φάκελο ανά δημότη. Θα ενημερώνει τους δημότες για τα 11 νοσήματα που πρέπει να ελέγχονται δια βίου, όπως είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο καρκίνος του μαστού, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος, το ανεύρυσμα αορτής, ο καρκίνος του προστάτη, το μελάνωμα, η κατάθλιψη, η άνοια, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και η οστεοπόρωση. Οι δημότες θα ενημερώνονται αυτόματα από το σύστημα, το οποίο θα τους υπενθυμίζει το πότε πρέπει να γίνει η επανάληψη των προληπτικών εξετάσεων τους.

Μέσω του ΚΕΠ θα παρέχονται οργανωμένες προληπτικές εξετάσεις στους δημότες, υπηρεσίες συμβουλευτικής υποστήριξης βάσει πρωτοκόλλων υγείας για τα έντεκα συγκεκριμένα νοσήματα, διαχείριση των αιτημάτων των δημοτών με σκοπό τη βελτίωση των υπηρεσιών του Δήμου και ανάπτυξη προγραμμάτων αγωγής και προαγωγής της υγείας. Επίσης θα υπάρχει σύστημα παρόχων-γιατρών, εγγεγραμμένων συνεργατών στο ΚΕΠ Υγείας, όπου θα μπορούν εύκολα να απευθυνθούν οι δημότες που δεν έχουν προσωπικό θεράποντα ιατρό της κατάλληλης ειδικότητας, ώστε να διευκολυνθούν ακόμα περισσότερο. Στο πλαίσιο αυτό θα είναι και η πρόσληψη δύο γενικών γιατρών για την κάλυψη αναγκών των τοπικών κοινοτήτων και συνταγογράφησης αλλά και δύο νοσηλευτές.

Το ΚΕΠ θα συνεργάζεται με τις τοπικές κοινότητες για την προμήθεια απινιδωτών, θα εκπαιδεύει τους πολίτες των τοπικών κοινοτήτων στη χρήση απινιδωτών, αλλά θα συνεργάζεται και με το ΕΚΑΒ Κοζάνης, για την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης των πολιτών με συστηματικό προγραμματισμό.

Τέλος, ο κ. Σιδηράς ανέφερε πως θα γίνει διαβούλευση με τους επιστημονικούς συλλόγους της Κοζάνης (φαρμακευτικό, ιατρικό και οδοντιατρικό σύλλογο) για ενδεχόμενη συνεργασία μαζί τους και πως το ΚΕΠ Υγείας, θα δημιουργηθεί σε ήδη υπάρχοντα χώρο του Δήμου, μέσα στην πόλη της Κοζάνης ενώ υπολογίζεται πως λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο.

Θένια Βασιλειάδου  xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση