Κοινωνική δικαιοσύνη των 100 ευρώ

3 Min Read

Αυτοί που σήμερα μας κυβερνούν, ανήλθαν στην εξουσία κυρίως χάρη στις υποσχέσεις τους. Ιδίως προς τη νέα γενιά. Χάρη στον καταγγελτικό τους λόγο για το εργασιακό καθεστώς των νέων ανθρώπων. Τους όποιους γοητεύσαν καταγγέλλοντας την προ αυτών ισχύουσα πραγματικότητα της «γενιάς των 750 ευρώ». Και τώρα, καθώς πορεύονται προς την συμπλήρωση διετίας στην άσκηση της εξουσίας τους, που βρισκόμαστε; Σε μια πραγματικότητα όπου τα άλλοτε καταγγελλόμενα ως απάνθρωπα 750 ευρώ να μοιάζουν, για τους περισσότερους νέους που πρωτοεισέρχονται στην εργασία, ως …άπιαστο όνειρο.

 

Ένα …όνειρο λοιπόν ζούσαν οι νέοι των είκοσι και άνω ετών, πριν αναλάβει την κυβέρνηση αυτή η συμμαχία της υποτιθεμένης κοινωνικής ευαισθησίας. Ένα όνειρο που εξελίχθηκε σε εφιάλτη. Διότι τώρα έχουμε να κάνουμε πια ακόμη και με την γενιά των …εκατό ευρώ. Δανείζομαι, για του λόγου το αληθές, μια καταγραφή των επισήμων δεδομένων, όπως την παρουσίασε ο κ. Νίκος Μηλαπίδης με άρθρο του στην ιστοσελίδα «protagon»:

 

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας στον ιδιωτικό τομέα 126.956 εργαζόμενοι αμείβονται με μεικτό μηνιαίο μισθό έως 100 ευρώ (!). Συνολικά 343.760 εργαζόμενοι αμείβονται με μηνιαίους μισθούς από 100 έως και 400 ευρώ μεικτά.

Από τα στοιχεία του ΙKA δε, προκύπτει ότι:

Ο μέσος μεικτός μισθός για τους 527.299 επίσημα ασφαλισμένους με καθεστώς μερικής απασχόλησης είναι 397,81 ευρώ (για 230.849 άνδρες) και 407,05 ευρώ (για 296.450 γυναίκες).

Αντίστοιχα, ο μισθός για 33.088 νέους εργαζόμενους ανέρχεται περί τα 293 ευρώ για τους άνω των 29 ετών και 255 ευρώ για τους κάτω των 29 ετών.

Αλλά και αυτά τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου του οποίου προΐσταται ο Κατρούγκαλος, όπως και του ΙΚΑ, αν και είναι μαύρα και άραχνα, εν τούτοις δεν λένε την πλήρη αλήθεια. Διότι η πραγματικότητα είναι φευ ακόμη πιο μαύρη, ακόμη πιο απάνθρωπη. Διότι τα στοιχεία αυτά στηρίζονται στην παραδοχή ότι οι αυτές οι αμοιβές εξαθλίωσης παρέχονται για δήθεν μειωμένη απασχόληση. Μέγα ψέμα. Διότι στην πράξη τα περισσότερα νέα παιδιά καλούνται να υπογραφούν ότι απασχολούνται «κάποιες ώρες», ενώ υποχρεώνονται σε πλήρη απασχόληση και μάλιστα με υπερωρίες, που φυσικά και δεν αμείβονται.

Να την χαίρονται την «κοινωνική ευαισθησία», τέτοιων «αριστερών», όσοι ζουν ακόμη με τις αυταπάτες των προεκλογικών συνθημάτων τους.

 

 

 

 

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

 

Μοιραστείτε την είδηση