Κόκκαλης: «Ξεκινά η νέα προσπάθεια που θα εκπροσωπεί την πράσινη πολιτική οικογένεια»

6 Min Read

Ο Ευρωβουλευτής της Αριστεράς μιλά στα Podcast του «Χ»

Στην εκπροσώπηση μιας «πράσινης πολιτικής οικογένειας» με έναν τρόπο ανταγωνιστικό και αποτελεσματικό και διαφορετικό με αυτόν που είχε μέχρι σήμερα η Ελλάδα στοχεύει στις προσεχείς Ευρωεκλογές ο Ευρωβουλευτής της Αριστεράς Πέτρος Κόκκαλης, ο οποίος ανακοινώνει το επόμενο διάστημα την ίδρυση νέου κόμματος. Ο κ. Κόκκαλης, μιλώντας αποκλειστικά στα Podcast του «Χ» στο Στρασβούργο, μίλησε για τις κινήσεις που κάνει ο ίδιος και οι άνθρωποι που πλαισιώνουν το νέο πολιτικό κίνημα με τρόπο τέτοιο ώστε να στηθεί κάτι «πράσινο που δεν είχε καταφέρει να έχει στην Ελλάδα τη θέση που έχει στην ευρωπαϊκή πολιτική οικογένεια» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο Ευρωβουλευτής της Αριστεράς μίλησε για μια «τεράστια προσπάθεια που γίνεται» μιας και το κίνημα αυτό εκπροσωπεί μια «ριζοσπαστικότητα και αλλαγή που χρειάζεται να κάνουμε και εκπροσωπείται από την ευρωπαϊκή πράσινη Συμφωνία. Επομένως, ναι, πρέπει να το πούμε κίνημα γιατί περιλαμβάνει όλους τους πολίτες της Ευρώπης» ανέφερε.

Ο κ. Κόκκαλης εστίασε στον πράσινο χαρακτήρα της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει και στον επιθυμητό στόχο να μάθουν οι Ευρωπαίοι ότι η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία θα πρέπει να είναι μια «κοινωνική συμφωνία. Θα πρέπει να προτάξει δηλαδή τα θέματα της δικαιοσύνης και της δίκαιης μετάβασης, μιας διαδικασίας που πολύ καλά γνωρίζετε εσείς στην Κοζάνη και την έχετε ζήσει. Πως λοιπόν η μετάβαση αυτή μπορεί να γίνει σωστά ή να μη γίνει σωστά. Η προσπάθεια αυτή λοιπόν οπωσδήποτε και περιλαμβάνει και τον υπαρκτό πράσινο χώρο της Ελλάδας αλλά νομίζω ότι το πολιτικό αίτημα πλέον απλώνεται πολύ ευρύτερα» πρόσθεσε.

Το νέο κίνημα του Πέτρου Κόκκαλη που έχει έντονα πράσινα χαρακτηριστικά φαίνεται πως έχει πολλά κοινά με την πολιτική ομάδα των Ευρωπαίων Πράσινων. Ο ίδιος πάντως στη συνέντευξή του έδειξε πως κρατάει στάση αναμονής για το που θα ενταχθεί και ότι θα δώσει περισσότερες πληροφορίες μετά τις 2 Φεβρουαρίου όταν και θα ολοκληρωθεί το Ευρωπαϊκό Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος στη Λυών όπου θα δημοσιοποιηθούν και οι άξονες της προεκλογικής καμπάνιας των Ευρωπαίων Πρασίνων.

Ο κ. Κόκκαλης δηλώνει «πολιτικός που εργάζεται για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία» και οι απαντήσεις του στις ερωτήσεις σχετικά με τους ανθρώπους που θα απαρτίζουν τη νέα κίνηση δεν είχαν τον χαρακτήρα «αρχηγού». Μίλησε για συνεργάτες που προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών και για ανθρώπους που είναι αξιόμαχοι για πρόθυμοι εργαστούν για να παρουσιάσουν «κάτι αξιόμαχο, κάτι επαγγελματικό και κάτι αποτελεσματικό με όρους δίκαιης μετάβασης μπροστά σε αυτή την τεράστια πρόκληση που έχει και η χώρα μας και όλη η Ευρώπη και ο κόσμος όλος» πρόσθεσε.

Ωστόσο, οι εκτιμήσεις για την επόμενη Ευρωβουλή δείχνουν πολύ μεγάλη άνοδο της ακροδεξιάς με τον κ. Κόκκαλη να μην κρύβει την ανησυχία του. Ο ίδιος ως μέλος της ομάδας Σπινέλι, της οργάνωσης δηλαδή των Ευρωβουλευτών που πιστεύουν στην εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη, είναι υπέρμαχος της ενοποίησης. «Καταλαβαίνω ότι ιστορικά η Ευρώπη υπήρξε μια χοάνη λαών, οι οποίοι πιεζόμενοι κυρίως από την κλιματική αλλαγή, μετανάστευαν από την Ευρασία προς ευρωπαϊκή χερσόνησο και συνήθως εμπλέκονταν σε μεγάλους πολέμους. Αυτοί οι πόλεμοι έχουν σταματήσει τα τελευταία 75 χρόνια και αυτό είναι μια τεράστια κατάκτηση. Τώρα βλέπω ως μεγάλη φενάκη την ιδέα της Ευρώπης των εθνικισμών, της κοινωνικής Ευρώπης που αποτελούσε όραμα του Ζακ Ντελόρ, το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο που οικοδομήθηκε την δεκαετια του 50 έως το 90 και λίγο αργότερα. Αυτό το μοντέλο πρέπει να επανέλθει, με όρους κλιματικής πρόνοιας και προστασίας και αλλαγής προς μια κατεύθυνση που να παρέχει περισσότερη ασφάλεια και προστασία και ισότητα και κοινωνικής πρόνοιας. Αυτό είναι το δικό μας όραμα και γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους ευρωπαίους πολίτες. Βλέπουμε τις δημοσκοπήσεις και τις εκλογές που γίνονται στα άλλα κράτη όπως στην Ολλανδία και Ιταλία και δυστυχώς αυτός δεν είναι ο κάλος δρόμος για την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Κόκκαλης μιλώντας για το πως βλέπει ο ίδιος την Ευρώπη ιδεολογικά, εμφανίστηκε υπέρμαχος των αξιών του διαφωτισμού, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας που πρέπει να προστατευτούν. 

«Δυστυχώς οι αξίες αυτές που περιγράφονται ως Ευρωπαϊκός τρόπος ζωής και νομίζω ότι αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα στις ευρωεκλογές, διότι πολλές από τις δυνάμεις που φαίνονται να αυξάνουν την επιρροή τους στα κράτη μέλη δεν υιοθετούν τις βασικές αρχές της απολυτής διάκρισης των εξουσιών, τον σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες και τις βασικές αρχές του διαφωτισμού. Η Ευρώπη είναι ένα εύθραυστο πολίτευμα που χρειάζεται συνεχή καλλιέργεια και φροντίδα και συμμετοχή και αν το αφήσεις σε αφήνει και αυτό».

Ακούστε το επεισόδιο εδώ:

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση