Κοζάνη ΜΠΡΟΣΤΑ για έναν έξυπνο Δήμο!

5 Min Read

Τα τελευταία χρόνια η εξέλιξη της τεχνολογίας μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να διαχειριστούμε με έναν βέλτιστο τρόπο τα αστικά κέντρα των Δήμων μας, ενώ μπορούμε να παράσχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προς τους πολίτες, τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις. Αυτό το νέο πεδίο έρευνας και εφαρμογών που ανοίγεται μπροστά μας στο επίπεδο χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών από ένα Δήμο, ορίζεται ως «Έξυπνη ή ευφυής Πόλη».

Επειδή λοιπόν, ένας σύγχρονος Δήμος πρέπει να περνά από τα λόγια στην πράξη και την εφαρμογή, οι προτάσεις μας για την ανάδειξη της Κοζάνης σε «Έξυπνη Πόλη» περνούν μέσα από έναν  «Έξυπνο Δήμο».

- Advertisement -

Στο πλαίσιο αυτό, παίρνουμε πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του «ψηφιακού χάσματος» σε όλες του τις μορφές, μεριμνώντας για την πρόσβαση στο διαδίκτυο σε κάθε περιοχή και κοινότητα του Δήμου μας από κάθε ηλικιακή ομάδα και ιδίως από τους συμπολίτες μας με αναπηρία. Επενδύουμε σε γρήγορα ευρυζωνικά δίκτυα και δίκτυα νέας γενιάς στα σχολεία, το Πανεπιστήμιο και τη δομή Νεοφυών Επιχειρήσεων που σχεδιάζουμε (cluster), ενώ διασφαλίζουμε τη συμμόρφωση του Δήμου και των εποπτευόμενων υπηρεσιών του με το νέο Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.

Μεγάλη πρόκληση για εμάς είναι η παροχή εύκολων ψηφιακών υπηρεσιών στους δημότες. Έχοντας την τύχη να περιλαμβάνουμε στην ομάδα μας στελέχη με εμπειρία και γνώση πάνω στα ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, έχουμε προετοιμάσει ένα πακέτο ψηφιακών εφαρμογών το οποίο ξεκινάμε να υλοποιούμε από την επόμενη μέρα. Αυτό το πακέτο αποτελείται από εφαρμογές για:

  1. Πρόβλεψη ελεύθερων θέσεων στάθμευσης σε δρόμο (on street parking) με την εγκατάσταση αισθητήρων κατάληψης θέσεων για την καλύτερη ενημέρωση των οδηγών και ιδίως των συμπολιτών μας με αναπηρία.
  2. Έξυπνη διαχείριση θέσεων πιάτσας ΤΑΞΙ ώστε οι επαγγελματίες να γνωρίζουν που και πόσα ΤΑΞΙ είναι σε κάθε πιάτσα περιορίζοντας τις άσκοπες μετακινήσεις τους αλλά και οι πολίτες να διευκολύνονται κατά την αναζήτηση ΤΑΞΙ
  3. Έξυπνη αποκομιδή απορριμμάτων, τόσο με την εγκατάσταση αισθητήρων πλήρωσης σε κάδους απορριμμάτων και τηλεματικής σε απορριμματοφόρα με στόχο τη μείωση των μετακινήσεων των απορριμματοφόρων και την αποσυμφόρηση της κίνησης στους δρόμους, όσο και μέσω μιας δωρεάν υπηρεσίας για ενημέρωση σημείων στα οποία απαιτείται επέμβαση των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου.
  4. Έξυπνος φωτισμός παντού με αισθητήρες κίνησης και κεντρικό έλεγχο, ώστε να μειωθεί το κόστος κατανάλωσης και συντήρησης, αλλά και εφαρμογές έξυπνης θέρμανσης για τις δημοτικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων.
  5. Υπηρεσίες δημόσιας υγείας σε συνεργασία με το Νοσοκομείο, το ΕΚΑΒ, τον Ιατρικό, Οδοντιατρικό και Φαρμακευτικό σύλλογο με στόχο τη διευκόλυνση των συμπολιτών μας κατά την αναζήτηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Στο πλαίσιο αυτό εισάγουμε ηλεκτρονικές υπηρεσίες «Τηλεειδοποίησης για ηλικιωμένους και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες» για λόγους πρόληψης καθώς και για την ασφάλειά τους.

Στο επίπεδο της παροχής των ψηφιακού περιεχομένου, αξιοποιούμε το ιστορικό και πολιτιστικό μας απόθεμα προβάλλοντας με ψηφιακά μέσα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος και μάλιστα στον εκάστοτε χώρο τους. Με αυτό τον τρόπο αναδεικνύουμε το τουριστικό και πολιτιστικό μας προϊόν, όχι με αλλαγή λογοτύπων όπως σήμερα, αλλά με ολοκληρωμένες ψηφιακές εφαρμογές που θα είναι στη διάθεση των επισκεπτών.

Όπως έκαναν άλλοι μικροί Δήμοι της χώρας (Χανίων, Καβάλας κ.α.), κάτι που δεν κατόρθωσε να κάνει ο Δήμος Κοζάνης, εισάγουμε όσο το δυνατόν πιο εύκολες στη χρήση ψηφιακές υπηρεσίες παρέχοντας τη δυνατότητα εξ’ αποστάσεως συναλλαγών των δημοτών και των επιχειρήσεων με τις δημοτικές υπηρεσίες και επιχειρήσεις.

Τέλος, μια από τις αρχές του συνδυασμού μας είναι «Τα παράπονα στο Δήμαρχο». Δεν μπορεί να μην φταίει κανείς ποτέ. Ο Δήμαρχος είναι δεν είναι μόνο υπεύθυνος, αλλά είναι και υπόλογος για όλα. Γι’ αυτό ενεργοποιούμε την εφαρμογή παραπόνων και καταγγελιών ώστε να έχουμε άμεση ενημέρωση για τα προβλήματα της καθημερινότητας. Ένα ανάλογο παράδειγμα μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα μας http://kozanimprosta.gr/, στο σχετικό χάρτη αναφοράς παραπόνων. Τόσο εύκολο, τόσο απλό, τόσο αποτελεσματικό.

του Ευάγγελου Σημανδράκου, υποψηφίου Δημάρχου Κοζάνης με το συνδυασμό «Κοζάνη ΜΠΡΟΣΤΑ»

Μοιραστείτε την είδηση