«Κοζανίτικη Αποκριά 2017 – Γενική Αποτίμηση» της Φανής Φτάκα

21 Min Read

Ένα μήνα μετά το πέρας  των εκδηλώσεων,  μετά και την έγκριση του  οικονομικού  απολογισμού της Αποκριάς 2017 από το ΔΣ του ΟΑΠΝ (24/3) έφθασε η κατάλληλη στιγμή για μια πρώτη αποτίμηση αυτού του  κορυφαίου για το Δήμο Κοζάνης και για τη Δ. Μακεδονία  πολιτιστικού γεγονότος,  «μέσ’ απ’ του χουρό», όπως χαρακτηριστικά  λέγεται, μιας και είχα την ευθύνη της οργάνωσης και του συντονισμού όλων των δράσεών της. Για τον πλήρη βέβαια απολογισμό της Αποκριάς 2017, πιστεύω πως θα χρειαστεί  πολύς  χρόνος  ακόμα για τη  συγκέντρωση  και ανάλυση όλων των δεδομένων,  καθώς  οι εμπλεκόμενοι φορείς στη γιορτή (Φανοί, Πολιτιστικοί Σύλλογοι και μη ) ήταν πολλοί.

Η Αποκριά του 2017 χαρακτηρίστηκε από πολλούς , απλούς  πολίτες και  φορείς , εκπροσώπους  της  τοπικής κοινωνίας  και  μη,  ως  μια από τις  καλύτερες  της τελευταίας δεκαετίας.  Οι  λόγοι πολλοί. Παρά την  βαθειά  οικονομική κρίση που βιώνει όλη η χώρα και ιδιαίτερα οι τοπικές  κοινωνίες η φετινή Αποκριά κατέγραψε :

 • μια εντυπωσιακότατη  λαϊκή συμμετοχή σε όλες  τις εκδηλώσεις της. Πολύ μεγάλη  συμμετοχή  ατόμων και  φορέων παρατηρήθηκε στις 12ήμερες εκδηλώσεις ταυτόχρονα με πολλή υψηλή συμμετοχή θεατών και  ιδιαίτερα αυξημένη  παρουσία  ξένων επισκεπτών και τουριστών  σε όλα τα δρώμενα της κεντρικής πλατείας,  με αποκορύφωση το Πάρτυ Νεολαίας  και την Παρέλαση της Κυριακής της Μεγάλης Αποκριάς. Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους, όπως και τα  συγκριτικά στοιχεία,  που προκύπτουν από τα προγράμματα της Αποκριάς των τριών τελευταίων χρόνων, επιβεβαιώνουν  πολύ  ψηλότερο  ποσοστό συμμετοχής του κόσμου  στη φετινή  Αποκριά , σχεδόν διπλάσιο,  σε σχέση με αυτά των  προηγούμενων  ετών.  Συγκεκριμένα  στην Αποκριά 2017 συμμετείχαν  96  Πολιτιστικοί Σύλλογοι, σε σχέση με τους  61  του 2016 και τους   54  του 2015, χωρίς να συνυπολογίσουμε  τους  14 Φανούς της πόλης με τα μέλη και τα χορευτικά τους. Εξάλλου και από τα στοιχεία της Τροχαίας  μαζί με αυτά των ξενοδοχείων της ευρύτερης περιοχής εκτός Δήμου Κοζάνης,  η κίνηση  των επισκεπτών για πρώτη φορά ήταν πολύ ικανοποιητική όλο το δωδεκαήμερο, με την πληρότητα των ξενοδοχείων να διακυμαίνεται σε πολύ καλά επίπεδα και να εκτοξεύεται  στο 100% το τελευταίο  όπως πάντα τριήμερο της Αποκριάς.  Η  ίδια εικόνα πληρότητας καταγράφτηκε και σε μεγάλα ξενοδοχεία (πχ  Παντελίδης )  γειτονικών Δήμων. Φαντάζει εντυπωσιακή  μεσούσης της βαθειάς οικονομικής κρίσης και του άστατου γενικά καιρού των δυο τελευταίων ημερών. Αν στα τελευταία  στοιχεία προσθέσουμε τα 50 αυτοκινούμενα τροχόσπιτα που κατέλυσαν στο Νιάμερο για 7 μέρες  μαζί με τα 5 λεωφορεία με φοιτητές του προγράμματος Erasmus  από  Θεσσαλονίκη,  παράλληλα με τον αριθμό των ΙΧ και λεωφορείων που πάρκαραν μέσα στην πόλη την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς  τα  συμπεράσματα είναι  πλέον πολύ πιο εύλογα.
 • πολυθεματικότητα στις εκδηλώσεις. Οι φαντασμαγορικές  θεματικές  βραδιές  των χορευτικών και των ποικίλων μουσικών  ειδών που ξεκίνησαν από πέρυσι να οργανώνονται στη νέα πλατεία (13 στο σύνολό τους το 2016 ) αυξήθηκαν  φέτος σε 16,  σε μια προσπάθεια να εκφραστούν στη Μεγάλη αυτή Γιορτή τόσο  όλες οι πολιτισμικές διαφοροποιήσεις του νέου ανθρωπογεωγραφικού χάρτη του Καλλικρατικού  Δήμου  Κοζάνης (Πόντιοι, Θρακιώτες, Μικρασιάτες, Γρεβενιώτες,  Βοιάτες, Ντόπιοι πληθυσμοί  περιοχής Τσιαρτσιαμπά κλπ) , όσο και τα διαφορετικά είδη  χορού (μοντέρνος  κλπ) και τραγουδιού ( βραδιά ρετρό κλπ).  Μέχρι   και οι φορείς που αντιδρούσαν  πέρυσι στον νέο τρόπο οργάνωσης των εκδηλώσεων της καινούριας πλατείας,  φέτος δήλωσαν συμμετοχή.
 • κινητοποίηση και συμμετοχή όλης της τοπικής κοινωνίας στις εκδηλώσεις,  όλων των πολιτών ανεξαρτήτως ηλικίας και κατηγορίας, του επιχειρηματικού κόσμου μη εξαιρούμενου μέσα από ένα σχεδιασμό  που ξεκίνησε από πέρυσι και ολοκληρώθηκε φέτος. Στις εκδηλώσεις  της Αποκριάς  2017 παρατηρήθηκαν
 1. μια εντυπωσιακή συμμετοχή ανθρώπων   όλων των ηλικιών, από  ΚΑΠΗ μέχρι παιδιά,  (1412 μόνο παιδιά, Δημοτικού και Γυμνασίου μαζί με νεολαίους του Τοπικού Συμβουλίου Νεολαίας και  ομάδες προσκόπων, συμμετείχαν ως  παίχτες και κριτές  στα  Sourd Games   Τριάντα  κύκλοι παιδικών  χορευτικών (650 παιδιά)  είχαν προγραμματιστεί να συμμετέχουν στην παρέλαση και  στην  παρουσίαση  των παιδικών χορών  της πλατείας,  μια παρέλαση στην οποία  θα συμμετείχαν μέχρι και μαμάδες  με  μωρά μαζί  με μεταμφιεσμένα  μικρά παιδιά,  αν η βροχή δεν το ακύρωνε,
 2. μια καταπληκτική συμμετοχή της  Νεολαίας, ακόμα και  υπό  βροχή , που ξεπερνούσε  κατά πολύ τα  000 άτομα στο κλασσικό πια Πάρτι  του Σαββάτου,  όσο και στο  Φανό Νεολαίας που αναβίωσε φέτος πάλι, μετά  το 2011, κατόπιν  επιθυμίας  του Τοπικού Συμβουλίου Νεολαίας, αλλά και στην παρέλαση καρναβαλιού της Νεολαίας που εισήχθη ως καινούριος θεσμός,
 3. μια αρκετά καλή παρουσία των τοπικών  επιχειρήσεων  εστίασης  και τροφίμων (7 εστιατόρια)  στη  βραδιά  – αφιέρωμα στα εστιατόρια  της πόλης και στην τοπική γαστρονομία,  όπως  και στην εκδήλωση γνωριμίας με τα τοπικά μας προϊόντα, που αν και με  μικρή φέτος συμμετοχή επιχειρηματιών  θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχιστεί, γιατί η Αποκριά προσφέρει  τις  περισσότερες ευκαιρίες  για την επαφή των  ξένων επισκεπτών με τα  τοπικά μας προϊόντα,
 4. μια συγκινητική παρουσία παλιών Κοζανιτών στη  συναυλία των παλιών ξακουστών οργανοπαιχτών της πόλης

για να απαριθμήσουμε μερικές  μόνο από τις σημαντικές εκδηλώσεις που απευθύνονταν  σε όλες τις κατηγορίες των πολιτών και οι οποίες έτυχαν από θετικής  μέχρι εντυπωσιακής ανταπόκρισης.

 • αρτιότερη προβολή του εθίμου τόσο με συμβατικά μέσα (έκδοση τουριστικού οδηγού Αποκριάς σε 10.000 αντίτυπα, ανάθεση βιντεοσκόπησης όλων των εκδηλώσεων και χρήση και των τριών τοπικών τηλεοπτικών  σταθμών  (West, Flash και Top) για τη σταθερή προβολή του νέου τηλεοπτικού spot  της Αποκριάς και των αποκριάτικων εκδηλώσεων  στο σύνολο τους , αφιερώματα και άρθρα σε έντυπα τοπικά μέσα και σε άλλα  δυτικομακεδονικής  εμβέλειας  (περιοδικό Together),  όσο και με την  αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών (δημιουργία ξεχωριστού site www.kozanitikiapokria.gr, συστηματική αναμετάδοση όλων των εκδηλώσεων της πλατείας με live streaming, συστηματική λειτουργία της σελίδας  στο Facebook, που ξεκίνησε από πέρυσι).
 • Εκτός όμως των τοπικών ΜΜΕ επιχειρήθηκε  μια εκτεταμένη εκστρατεία προβολής σε αθηναϊκά έντυπα,  ηλεκτρονικά και τηλεοπτικά μέσα (τηλεόραση  Star, Καθημερινή- ένθετο  Ταξίδια,My icons Traveller, Lifo. gr, site Touristorama) μαζί με πολλές  ζωντανές ανταποκρίσεις  και συνεντεύξεις στην τοπική ΕΡΑ και στην  ΕΤ3).  Παράλληλα  το ΕΒΕ συνείσφερε στην εκστρατεία προβολής επιχορηγώντας το τηλεοπτικό σποτάκι σε 4 κεντρικά κανάλια (Nova, Star, Sky και Αλφα) .  Τέλος ξεκίνησαν   και συνεργασίες εκτός συνόρων, επιδιώκοντας και τη διεθνή αναγνώριση της Κοζανίτικης Αποκριάς  με την  υποβολή αίτησης ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καρναβαλικών Πόλεων  (FECC) τον Ιανουάριο 2017
 • ενίσχυση και  διαφύλαξη  των Φανών της Κοζάνης μέσα από  συγκεκριμένες  δράσεις  όπως : αύξηση του συνολικού ποσού χρηματοδότησης, την Τσικνοπέμπτη,  πανηγυρική έναρξη της Αποκριάς  με παρέλαση Φανών και χορευτικών μέσα από τους εμπορικούς δρόμους της πόλης,  θωράκιση των Φανών από κάθε είδους πολιτικάντικη χειραγώγηση μέσω διαφανών και σφικτών κριτηρίων χρηματοδότησης, δέσμευση για επικείμενη ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο Κοζάνης,  μετά τις Απόκριες, κανονισμού των Φανών με τα κριτήρια λειτουργίας αυτών , έκδοση τουριστικού οδηγού με καίριες αναφορές στην ιστορία και στον αγροτικό  χαρακτήρα της Κοζανίτικης Αποκριάς, υλοποίηση σεμιναρίου παραδοσιακού τραγουδιού σε συνεργασία με τους Φανούς, καθιέρωση από πέρυσι ειδικής θεματικής βραδιάς , αφιερωμένης στα χάλκινα,  στις πολυπληθείς μπάντες της περιοχής και στην Πανδώρα Κοζάνης, πολιτιστικές ανταλλαγές  με παραδοσιακές ομάδες μεταμφιεσμένων κωδωνοφόρων  από τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ελλάδα (Pernic Βουλγαρίας και kavadarci  Fyrom, Πύργοι Δράμας).  Εν ολίγοις ο ΟΑΠΝ  ενίσχυσε και διαφύλαξε τον πυρήνα του εθίμου, τους Φανούς της πόλης  εισάγοντας  παράλληλα και σειρά καινοτομιών που ενσωμάτωσαν τις  ανάγκες  των νεότερων γενιών,  αλλά και του διευρυμένου δήμου, στον οποίο  στήριξε  τις αποκριάτικες εκδηλώσεις των τοπικών κοινοτήτων διατηρώντας  τις ενισχύσεις σε είδος και σε χρήμα στα ίδια συνολικά με πέρυσι επίπεδα .
 • καλύτερη οργάνωση της  διακίνησης και  φιλοξενίας των ξένων επισκεπτών, θεατών  και των μελών των  χορευτικών ομίλων που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της πλατείας, σε συντονισμό με άλλους φορείς Τροχαία, Τεχνικές Υπηρεσίες, ΔΕΥΑΚ, Διοικήσεις  Πολιτιστικών  Συλλόγων. Για πρώτη φορά στα πλαίσια της φιλοξενίας των ντόπιων και ξένων αποστολών προσφέρθηκαν κεράσματα σε όλους τους ομίλους  που χόρεψαν στην κεντρική πλατεία.
 • καλύτερη οργάνωση της παρέλασης  με εξασφάλιση  σταθερής  ροής , αύξηση  των σατιρικών αρμάτων, όπως και του συνολικού αριθμού αυτών (21 άρματα φέτος έναντι 16 της περσινής Αποκριάς ). Ο ΟΑΠΝ, εκτός των Φανών, ανέλαβε τα έξοδα κατασκευής άρματος και για τους δυο πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης (Φίλοι της παράδοσης και Κόζιανη ), οι οποίοι  συμμετέχουν στην παρέλαση από το 2005 και το 2016 αντίστοιχα.  Αξίζει να υπογραμμιστεί  η συμμετοχή και των 14 Φανών στην παρέλαση με πολυάριθμες και καλαίσθητες ομάδες μεταμφιεσμένων, χωρίς να εξαιρεθούν από αυτήν ούτε οι φιλοξενούμενοι επισκέπτες, όπως η   Ελληνική Λέσχη Αυτοκινούμενων Τροχόσπιτων (ΕΛΑΤ) που παρέλασε με δικό της τροχόσπιτο ούτε οι  περιφερειακοί όμιλοι, όπως ο Πολιτιστικός  Σύλλογος Μηλιάς που παρουσίασε πεζοπόρο θέμα .  Μια ξεχωριστή  πινελιά στην παρέλαση αποτελούσαν   οι 250 ξένοι φοιτητές του προγράμματος Erasmus του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου  Θεσσαλονίκης  με προέλευση από διάφορες χώρες της Ευρώπης, Ασίας και Αμερικής που φέτος παρέλασαν για δεύτερη φορά με το ΤΕΙ Κοζάνης, την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς .
 • αναβάθμιση της  ποιότητας κατασκευής των αρμάτων  και βελτίωση της αισθητικής εικόνας αυτών  χάρη στη συνεργασία από  πέρυσι με καταξιωμένη επαγγελματική καλλιτεχνική ομάδα από την Πάτρα αξιοποιώντας παράλληλα  ντόπιο, έμπειρο, καλλιτεχνικό δυναμικό. Έναρξη  αλλαγών από  φέτος  και στον  διακοσμητικό και σταθερό εξοπλισμό ( ξύλινοι οντάδες  Φανών )  λόγω φθορών από την πολυετή χρήση.  Φέτος  ξεκίνησε η τοποθέτηση  νέου αποκριάτικου διάκοσμου  στην κεντρική πλατεία και στους τρεις κόμβους-εισόδους στην πόλη  με προγραμματισμό  ολοκλήρωσης την επόμενη χρονιά 2017/18. Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι από τις δυο προτάσεις αποκριάτικης διακόσμησης που τελικά κατατέθηκαν στον ΟΑΠΝ ,  επιλέχτηκε, με όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, η πιο  συμφέρουσα αισθητικά και οικονομικά πρόταση , η οποία υποβλήθηκε από μια εξειδικευμένη, καταξιωμένη και  ταλαντούχα μελετητική ομάδα από τη Θεσσαλονίκη, μετά την έλλειψη ενδιαφέροντος των τοπικών  φορέων  (ΤΕΕ, ΤΕΙ)  να καταθέσουν  εικαστικές προτάσεις αναβάθμισης του αποκριάτικου διάκοσμου, παρότι κλήθηκαν από το Σεπτέμβριο 2016.
 • κινητοποίηση χορηγών  εκτός και εντός Κοζάνης για την οικονομική στήριξη του εθίμου με μεγάλη και επίπονη εκστρατεία αναζήτησης που ξεκίνησε 6 μήνες πριν. Η ανταπόκριση θεωρήθηκε ικανοποιητική  καθώς κάλυψε το 7 % των συνολικών δαπανών, προερχόμενη τόσο από δημόσιους όσο και ιδιωτικούς φορείς, τους οποίους και ευχαριστούμε αναλυτικά πιο κάτω.
 • στήριξη και προώθηση της τοπικής αγοράς και επιχειρηματικότητας,  τόσο με το άνοιγμα του καταλόγου των προμηθευτών σε κιχιά, με την επιλογή  τοπικού κρασιού  ονομασίας προέλευσης  με βάση την τοπική ποικιλία ξινόμαυρο, με την προμήθεια των υλικών  της Αποκριάς από την τοπική αγορά, αλλά και επιλογή  από την τοπική αγορά  τόσο των κερασμάτων (κρασιού και κιχιών),  όσο και  όλων των υλικών προβολής και διακόσμησης  (σχεδιασμός τουριστικού οδηγού, εκτύπωση αφισών, bunners κλπ) εξοπλισμού  των οντάδων, των αρμάτων με παράλληλη διεύρυνση της λίστας  των προμηθευτών.
 • σεβασμός της κεντρικής πλατείας από όλες τις ομάδες των Sourd Games με την κατάργηση της χρήσης του αλευριού, του κέτσαπ, της μαγιονέζας, των αυγών, των διαφόρων spray ως στοιχείων βαφής και διακόσμησης των  μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου που συμμετείχαν στα φετινά επετειακά Sourd Games των 20 χρόνων . Αντ’ αυτών  υιοθετήθηκε  και έγινε ευρύτατα αποδεκτό από όλους ένα νέο στοιχείο,   το Face Painting.

Το συνολικό κόστος της φετινής Αποκριάς ανήλθε στα 138.739,16.000 ευρώ περίπου έναντι 111.185,01 ευρώ που ήταν πέρσι. Ο φετινός προϋπολογισμός λόγω απόφασης αντικατάστασης  του πάγιου εξοπλισμού της Αποκριάς είχε προβλεφθεί στα 130.000 €. Η διαφορά κόστους ανάμεσα στις δυο χρονιές   προήλθε από διάφορες αιτίες: κόστος κατασκευής νέου site Αποκριάς (977,13 €) αυξημένες δαπάνες κατά 7.000 περίπου στα υλικά και στην εργολαβία  κατασκευής των αρμάτων, (5 περισσότερα φέτος),  στα υλικά των οντάδων (κατασκευή  1 νέου οντά και αντικατάσταση φθαρμένων εξαρτημάτων), αγορά ηλεκτρολογικών πινάκων για τους Φανούς (2600 €) , αυξημένο κόστος εργολαβίας  εγκατάστασης  οντάδων (από τη συνολική δαπάνη της συγκεκριμένης εργολαβίας των 17.459 €,  προκύπτει ότι φέτος δαπανήθηκαν 9.459 €  περισσότερα  σε σχέση με τα 8.000 που καταβλήθηκαν πέρυσι για την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού εκτέλεσης του ίδιου  έργου από τον ΟΑΠΝ), 10.850 € για την αγορά του δημιουργικού και τη μερική εκτέλεση νέων διακοσμητικών στοιχείων στους κόμβους και στην κεντρική πλατεία, για να αναφέρουμε τις πιο ενδεικτικές περιπτώσεις. Εκτός των υλικών,  η διαφορά επιδότησης των Φανών που παρατηρείται το 2017 οφείλεται σε δυο αιτίες α) στη φετινή επιδότηση εκ νέου του Φανού των Κασμερτζήδων με το ποσό των 1150 € (πέρυσι λόγω πένθους δεν άναψαν Φανό) και β) στη μη αποδοχή του φετινού ποσού επιδότησης  (4.200 €) και της μη ταυτόχρονης υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών εκ μέρους των δυο πολιτιστικών φορέων της τοπικής κοινότητας Αιανής. Εν ολίγοις η επιδότηση των Φανών διατηρήθηκε στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, με πολύ μικρές αποκλίσεις στο συνολικό ποσό επιχορήγησης τους.

Τελειώνοντας θεωρούμε βασική υποχρέωσή μας να ευχαριστήσουμε από τα βάθη της καρδιάς όλους εκείνους που ως φορείς ή απλοί πολίτες συνετέλεσαν στη φετινή ξεχωριστή επιτυχία του εθίμου.

Αρχής γενομένης από τους ανθρώπους των Φανών που αποτελούν και την ψυχή του εθίμου και συμβάλλουν κάθε χρόνο στην  ζωντανή παρουσίαση του τόσο στο χώρο του Φανού όσο και στην κεντρική πλατεία, αλλά και όλους τους άλλους πολίτες που συμμετείχαν στις  παράλληλες εκδηλώσεις (χορευτικά, παρελάσεις, Sourd  Games, πάρτι Νεολαίας)  στους χορούς  και στα παντός είδους  ξεφαντώματα που οργανώθηκαν από ιδιώτες στα πεζοδρόμια, στα μαγαζιά, στα bar, στα café, δημιουργώντας  τη συλλογική θετική εικόνα που εκπέμπουμε ως πόλη την περίοδο της Αποκριάς προς τα έξω.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Ο ΟΠΑΝ εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή διοργάνωση των λαογραφικών εκδηλώσεων της Κοζανίτικης Αποκριάς 2016:

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ – ΦΟΡΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΟΙ

 1. Αστυνομική Δ/νση Κοζάνης
 2. Τροχαία Κοζάνης
 3. Πυροσβεστική Υπηρεσία Κοζάνης
 4. Υγειονομική Υπηρεσία Κοζάνης
 5. (Ε.ΡΑ.ΔΥ.Μ) Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Μακεδονίας
 6. (ΣΥ.ΡΑ.ΚΟΖ) Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Κοζάνης
 7. ΕΚΑΒ
 8. ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ «ΠΑΝΔΩΡΑ»
 9. ΕΒΕ ΚΟΖΑΝΗΣ
 10. Σωματείο Καταστηματαρχών Υγειονομικού ενδιαφέροντος Κοζάνης
 11. Πρόσκοποι Κοζάνης και ιδιαίτερα τον κ. έφορο τους κ. Κώστα Καραματσούκα
 12. Τοπικό Συμβούλιο Νεολαίας
 13. Όλους τους Πολιτιστικούς Ομίλους και τα τμήματά τους που χόρεψαν και παρέλασαν
 14.  Υπηρεσίες του Δήμου Κοζάνης  ( Δ/νση Περιβάλλοντος  και  Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών, ΔΕΥΑΚ)
 15. Δημοτική Αστυνομία Κοζάνης

 

Ειδικότερα, θερμές ευχαριστίες εκφράζονται

 1. στους ανθρώπους των 14 Φανών της πόλης (Άγιος  Δημήτριος, Άγιος Αθανάσιος, Αλώνια, Αριστοτέλης, Γιτιά, Κεραμαριό, Πηγάδ’ τ’ Κεραμαριού, Παύλος Μελάς,  Κρεβατάκια, Κασμερτζίδις και Λάκκος τ΄Μάγγαν,  Μπουντανάθκα, Πλατάνια,  Σκ’ρκα, που έδωσαν δυναμική παρουσία παντού όπου χρειάστηκε.
 • Στους ανθρώπους των χορευτικών και των χορωδιών που συμμετείχαν στις θεματικές βραδιές.
 • στους χοροδιδάσκαλους και συντονιστές της κάθε θεματικής βραδιάς: Πολίτη Ηλία, Μπούκο Στέλιο, Παπαζήση Αργύρη, Γκόγκο Ιωάννη, Λαζαρίδη Θεόδωρο, Αφουξενίδη Τριαντάφυλλο, Μπουκάλη Δημήτριο, Αποστολόπουλο Απόστολο, Ζαρκοδήμου Θωμαή, Χρυσάκη Κων/νο.
 • στη συλλογέα λαογραφικού υλικού – συγγραφέα του βιβλίου «Αποκριά στην Κοζάνη, από μέσα απ΄το χορό» Ματίνα Μόμτσιου – Τσικριτζή για την προσφορά κειμένων της για τον έντυπο οδηγό – ταυτότητα της Κοζανίτικης Αποκριάς του ΟΑΠΝ και τις διαφημιστικές καταχωρήσεις.
 • στα δυο τοπικά συγκροτήματα που προσφέρθηκαν εθελοντικά α) «The Bahalows Band» και προθέρμαναν με τον ιδιαίτερο τους τρόπο την ατμόσφαιρα πριν το Πάρτυ Νεολαίας και β) στους μουσικούς Θωμά Καραματσούκα, Μιχάλη Γκατζιούρα, Κώστα Ζουζό, Νίκο Καρδογιάννη και Παντελή Λιούλιο για την αναπόληση της ατμόσφαιρας των  παλιών κοζανίτικων Αποκρεών μέσα από τις   αξέχαστες μουσικές των  ξακουστών Κοζανιτών οργανοπαιχτών Τούλη Καλέα και Θωμά Καραματσούκα.
 • Στους επιχειρηματίες εστίασης και τροφίμων της πόλης που συμμετείχαν στις δύο εκδηλώσεις προβολής των τοπικών εστιατορίων και των τοπικών μας προϊόντων.
 • Για το χορό των ΑΜΕΑ στο Καφέ Αβάντζο, στους μουσικούς: Τσανακτσίδη Ηρακλή (κλαρίνο),Τζιουκάλα Μάριο (τρομπέτα), Παντελή Λιούλιο (νταούλι) και την κάβα Παγκαρλιώτα Κωνσταντίνου
 • Στις μπάντες χάλκινων πνευστών που παρέλασαν και έπαιξαν στη βραδιά «Χάλκινα Ηχοχρώματα Βαλκανίων» : Φιλαρμονική Δήμου Κοζάνης «ΠΑΝΔΩΡΑ», Κοζανίτικο Τακίμι, Μουσικόχρωμα Κοζάνης, Κοζανίτικα Μπέντια, Κοζανίτικη Κομπανία και το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας καθώς και μεμονωμένους μουσικούς.
 • Για τη Μικρή Αποκριά: Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης «Γ. Κονταρής» και στις γυναίκες του  Φανού Λάκκος τ΄ Μάγγαν» για τη φιλοξενία της εκδήλωσης και τη διοργάνωση των σταθμών της αφιερωμένης στα μικρά παιδιά αποκριάτικης γιορτής με τη στήριξη του ΟΑΠΝ , η οποία περιλάμβανε  παραδοσιακά παιχνίδια, happenings, χάσκα και άλλες εκπλήξεις. Στις κυρίες Έλενα Γώγου και Αναστασία  Βίλδου για το face painting σε όλα τα παιδάκια. Αφοί Παπαζήση ( προσφορά κερασμάτων)
 • Στον Λαογραφικό Όμιλο Φίλοι της Παράδοσης που μαζί με τους παρακάτω τοπικούς παραγωγούς και επιχειρήσεις : Αφοι Πιτένη ΑΒΕΕ, Αλτιπαρμάκη Γιώργο, Κρανίδια Κοζάνης, Φούρνο Σιδέρη Γιάννη, Κοζάνη, τον κ. Ανδρέου Γιώργο από το Δαμάσι Τυρνάβου  για τη χορηγία 50 κιλών κρασιού,  το HAPPY MARKET / JUMBO Κοζάνης και τις κυρίες Ελένη Σιούστη και Ματίνα Ντίνα συνέβαλαν στη  ζεστή φιλοξενία που οργανώθηκε προς τιμήν των Βαλκανικών Ομίλων και τον Όμιλο από τους Πύργους Δράμας το μεσημέρι της Κυριακής της Μικρής Αποκριάς.
 • Για τα Sourd Games Στην Άλφα Γεια…στα χέρια σας και FALCON Αποστολίδης (για τα μπλουζάκια) Και στο τμήμα Αισθητικής της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ και την υπεύθυνη καθηγήτριά του κ. Φανή Λιούλια, καθώς και την  αισθητικό κ. Έλενα Γώγου για το Face –painting
 • Σε όλο το προσωπικό του ΟΑΠΝ κάνοντας ξεχωριστή μνεία στους κ. Βακρατσά Βασίλη, Βόμβα Γιάννα, Χατζοπούλου Εύη, Στέλλα Σγουροπούλου, Νικολέτα Διάφα, Διάφα Φωτεινή και στους νέους υπαλλήλους της Κοινωφελούς Εργασίας: Νίκη Λιάκου, Όλγα Βουνοτρυπίδου, Στράτο  Καλαφάτη, Δέσποινα Τσίρου,  Δέσποινα Ζαρπίδου, Λάζαρο Τζιάτζιο και  Κατερίνα Μιμήτου.

 

Και  σε όλους τους ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ ΧΟΡΗΓΟΥΣ

 1. ΔΕΗ Α.Ε.
 2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
 3. EXODOS DEVELOPMENT
 4. ΣΕΛΙ Φυσικό Μεταλλικό Νερό
 5. ΑΛΦΑ γεια…στα χέρια σας!
 6. ΕΒΕ Κοζάνης

 

Η απερχόμενη Πρόεδρος του ΟΑΠΝ

Εκ μέρους του ΔΣ

Φανή Φτάκα- Τσικριτζή

 

Μοιραστείτε την είδηση