Κυριάκος Μητσοτάκης: H απολιγνιτοποίηση είναι ένα εγχείρημα που μπορεί να υλοποιηθεί με πολλαπλά οφέλη με την βοήθεια της ΕΕ

2 Min Read

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στις 3 Μαρτίου 2021 σε διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) με θέμα «Δημιουργώντας θέσεις εργασίας για την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ στην εποχή μετά την πανδημία». Στη συζήτηση έλαβαν επίσης μέρος η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο Manfred Weber.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απολιγνιτοποίηση ως ένα εγχείρημα που μπορεί να υλοποιηθεί με πολλαπλά οφέλη με την βοήθεια της ΕΕ.”… Ακόμα ένα παράδειγμα, είναι αυτό της απολιγνιτοποίησης. Το πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με καύση άνθρακα. Εχουμε μια περιοχή στην Ελλάδα, τη Δυτική Μακεδονία που για πολλές δεκαετίες ήταν η καρδιά της παραγωγής ενέργειας, με εργοστάσια που λειτουργούσαν με καύση λιγνίτη. Και λάβαμε τη γενναία απόφαση να απομακρυνθούμε από το λιγνίτη και να κλείσουμε τα εργοστάσια αυτά όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Πώς λοιπόν μπορούν να αντικατασταθούν οι θέσεις εργασίες στα παλιά ορυχεία; Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, μπορείς να δημιουργήσεις θέσεις εργασίας διεκδικώντας και ανακτώντας τη γη που χρησιμοποιήθηκε για την εξόρυξη λιγνίτη. Αλλά αυτό δεν είναι ένα μακροπρόθεσμο project. Θα πρέπει να προσελκύσουμε στην περιοχή αυτή τη μεταποίηση, θα πρέπει να προσελκύσουμε την εκπαίδευση. Αντικαθιστούμε τα παλιά λιγνιτωρυχεία με σημαντικές επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως ηλιακής ενέργειας. Και αναπτύσσουμε προηγμένη αγροβιομηχανία και τουρισμό σε μια περιοχή της Ελλάδας που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή. Όταν αθροίζει κανείς τους αριθμούς, Manfred και Ursula, συνειδητοποιεί πως με αυτόν τον τρόπο ενδεχομένως δημιουργούνται ακόμη και περισσότερες θέσεις εργασίας, από το να συνεχίσουν οι άνθρωποι να δουλεύουν σε λιγνιτωρυχεία, που μάλλον δεν είναι και το είδος δουλειάς που οραματίζεσαι για τους νέους της χώρας.”

Μοιραστείτε την είδηση