Λ. Μαλούτας: Σε αυτή την δημοτική περίοδο εξασφαλίσαμε τους περισσότερους πόρους από κάθε άλλη

4 Min Read

Τι απάντησε στις ερωτήσεις του «Χ» για ανάπλαση ΟΣΕ και Κολυμβητήριο

Παίρνοντας μια παράταση για την ανακοίνωση της απόφασής του σχετικά με το μέλλον του στην αυτοδιοίκηση, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας προχώρησε την Πέμπτη σε απολογισμό της χρονιάς που πέρασε. «Διανύουμε, όντως, την περίοδο που είχα προαναγγείλει ότι θα ανακοινώσω το μέλλον μου στην αυτοδιοίκηση. Η περίοδος δεν έληξε ακόμα. Δεν είμαι εκπρόθεσμος αν το κάνω την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα. Έχουμε χρόνο» είπε ο κ. Μαλούτας χαρακτηριστικά. Ξεκαθάρισε δε, ότι ενώ είναι μέλος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, η τελευταία φορά που διεκδίκησε και πήρε κομματική στήριξη ήταν το 2010.

Ο κ. Μαλούτας στον απολογισμό του στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι κατά την τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδο εξασφαλίστηκαν οι περισσότεροι πόροι από οποιαδήποτε άλλη περίοδο και παρουσίασε συνοπτικά τις δράσεις και τα έργα σε διάφορους τομείς. Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά στα έργα έδωσε προτεραιότητα στο έργο της «Ηλιαχτίδας», αλλά και στο επονομαζόμενο cut and cover, την ενοποίηση δηλαδή των Πλατανιών με το Πανόραμα και τη δημιουργία μεγάλης κοινόχρηστης επιφάνειας.

Άλλα θέματα που ξεχώρισε ο Δήμαρχος Κοζάνης ήταν της απελευθέρωσης κοινόχρηστου χώρου με την απομάκρυνση των μη λειτουργούντων περιπτέρων, η ολοκλήρωση διαδικασιών χαρακτηρισμού χώρων ως κοινόχρηστων, αλλά και κοινωνικά θέματα όπως το σχέδιο δράσης για την έμφυλη βία, η μετεγκατάστασης των Ρομά σε σπίτια και πρωτοβουλίες για τα ΑμεΑ. Τέλος, στην αρχική εισήγησή του αναφέρθηκε στην έγκριση του μεγάλου έργου του ΣΔΙΤ, την ένταξη της Κοζάνης στις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις της Ευρώπης, αλλά και την έγκριση των όρων σύνδεσης της ενεργειακής κοινότητας του Δήμου, η οποία θα φέρει μείωση των δημοτικών τελών.

 

Ανάπλαση ΟΣΕ

Σε ερώτηση του «Χ» για το σε ποια φάση βρίσκεται η ανάπλαση του ΟΣΕ, στην οποία έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις, με εξαίρεση το έργο CUT & COVER (τούνελ), ο κ. Μαλούτας παραδέχθηκε ότι η χρονική εξέλιξη δεν είναι η επιθυμητή και πρόσθεσε ότι «πρόθεσή μας είναι να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν τη μελέτη, δεδομένου ότι την επόμενη περίοδο υπάρχει η προσδοκία της υλοποίησης».

 

Κολυμβητήριο

Για το άλλο μείζον θέμα αυτό του Κολυμβητηρίου και της παράδοσής του στο κοινό της πόλης, απαντώντας σε ερώτηση του «Χ», ο κ. Μαλούτας τόνισε ότι όταν ανέλαβε το δημαρχιακό θώκο το κολυμβητήριο ήταν κλειστό, χωρίς ασφαλή οδικό χάρτη. «Τίποτα δεν είχε ξεκινήσει παρά μόνο η καθαίρεση του σκελετού» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι οι αθλητικές υποδομές δεν είναι εύκολα χρηματοδοτούμενες. Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα δεν έδωσε σαφή απάντηση: Το χρονοδιάγραμμα δεν το ξέρω. Μόλις το ξέρουμε θα ανακοινωθεί. Αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα εξάλλου γι’ αυτό προτείναμε στο ΣΔΙΤ κολυμβητική δεξαμένη στη ΖΕΠ, αλλά χρειαζόμαστε ακόμα κάποιους μήνες, περισσότερους ή λιγότερους δεν ξέρω».

Ακρινή

Ερωτηθείς για το θέμα της Ακρινής, ο κ. Μαλούτας παραδέχθηκε ότι η έκφρασή του ότι ο νόμο είχε λήξει ήταν λαθεμένη διατύπωση. «Από ‘κει και πέρα η στάση της κυβέρνησης ήταν γνωστή σαν πρόθεση και εκφράστηκε επίσημα το 2022. Μπορεί να μην μας αρέσει, αλλά ήταν αναμενόμενη. Εμείς αυτό που είχαμε διατυπώσει δημόσια ήταν ότι θα σεβαστούμε τη θέση των κατοίκων» είπε.

Τηλεθέρμανση

Σχετικά με το μέλλον της Τηλεθέρμανσης και τον ορίζοντα απεξάρτησής της από το χρηματιστήριο ενέργειας, ο κ. Μαλούτας αναφέρθηκε στο μνημόνιο συνεργασίας που ήδη έχει υπογραφεί από το καλοκαίρι του 2020 και βρίσκεται σε πορεία υλοποίησης, λέγοντας, ωστόσο, ότι  «είμαστε σε χρονική υστέρηση από τα συμφωνημένα».

Μάλιστα, επισήμανε ότι θα υπάρξουν αλλαγές καθώς και το χρονοδιάγραμμα της απολιγνιτοποίησης έχει αλλάξει και αναμένεται ο αναθεωρημένος σχεδιασμός, ενώ από πλευράς Δήμου αναζητούνται λύσεις «πρασινίσματος».

 

Θένια Βασιλειάδου – xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση