Μακάρι να είναι καλύτερη

3 Min Read

Εύχομαι να επαληθευθεί το παλιό εκείνο τραγουδάκι που λέγαμε στα μαθητικά μας χρόνια: «Πάει ο παλιός ο χρόνος, ας γιορτάσουμε παιδιά, ήλθε ο νέος με τα δώρα και με την καλή χρονιά». Διότι, είναι αλήθεια, το 2018 ήταν μια πολύ πικρή χρονιά. Πρωτίστως για την εκατόμβη των νεκρών που μας στοίχισε η πυρκαγιά στο Μάτι. Αλλά και για την διάψευση πλείστων ελπίδων σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Μπορεί οι κυβερνώντες να έστησαν χαρές και πανηγύρια για την «έξοδο από τα μνημόνια», αλλά οι πολίτες δεν έχουν κανένα λόγο να πανηγυρίζουν. Τα μνημόνια και οι οδυνηρές συνέπειες τους είναι εδώ. Με τρίτο και χειρότερο εκείνο των Συριζανέλ. Όσο για την περίφημη «έξοδο στις αγορές», μην την είδατε μην την απαντήσατε. Τα επιτόκια δανεισμού από τις αγορές παραμένουν θανασίμως επικίνδυνα. Με δείκτες πάνω από το 4%. Με κίνδυνο να ξαναπάμε για δανεικά στις Βρυξέλες. Με ακόμη χειρότερους όρους λιτότητας
Ένα από τα χειρότερα από αφήνει πίσω του το 2018, είναι η πλήρης απουσία ενός εθνικού διαλόγου, μιας συναίνεσης σε κάποιους κοινούς παρανομαστές, επί των μεγάλων προβλημάτων του τόπου. Ούτε για το «μακεδονικό», ούτε για την επιχειρούμενη αναθεώρηση του συντάγματος, ούτε για την κατάσταση της Παιδείας. Διότι, οι κυβερνώντες, διακατεχόμενοι από την αλαζονεία τους, δεν θέλησαν να επιχειρήσουν μια έντιμη προσέγγιση με τα άλλα δημοκρατικά κόμματα.
Παρέμειναν προκλητικώς αδίδακτοι από το πρόσφατο παρελθόν. Διότι δεν ήθελαν να θυμούνται ότι, το καλοκαίρι του 2015, μπόρεσαν να παραμείνουν στην εξουσία, όταν τους καταψήφιζαν οι ίδιοι οι σύντροφοι τους, μόνο χάρη στο γεγονός ότι τους παρείχαν την στήριξη τους η Νέα Δημοκρατία υπό τον Μεϊμαράκη, το Ποτάμι, και το ΠΑΣΟΚ υπό τον Βενιζέλο. Αδίδακτοι και αχάριστοι. Και η αχαριστία, ένα εκ των θανασίμων αμαρτημάτων, κάποτε πληρώνεται.
Όλα τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν ανοικτά. Και σας περιμένουν στην γωνία, εσάς που τρίβετε τα χεριά σας, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις σας δείχνουν νικητές των εκλογών. Μακάρι δε να έχετε επίγνωση ότι δεν σας περιμένουν χαρές και πανηγύρια. Αλλά δύσκολες ώρες. Ιδίως αν, ακολουθείσθε και εσείς την τακτική των σημερινών κυβερνώντων, αντιμετωπίζοντας με οίηση και αλαζονεία τα μικρότερα κόμματα και την ανάγκη ενός ειλικρινούς εθνικού διαλόγου.
Μακάρι να αποδεδειχθείτε σωφρονέστεροι των απερχομένων. Για το καλό του τόπου.

Μοιραστείτε την είδηση