Γιατί ενα marketplace τοπικών προιόντων μπορεί και να είναι καλή ιδέα. Γράφει ο Γιάννης Κωσταρέλλας

2 Min Read

Ένα από τα πολλά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί τοπικών προϊόντων  μικρής ποσότητας είναι ότι συχνά η παραγωγή τους δεν επαρκεί ώστε να συνεργαστούν με συμβατικά κανάλια διανομής και έτσι οι καταναλωτές δυσκολεύονται να βρουν εύκολα τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα τους.

- Advertisement -

Την ίδια στιγμή η ψηφιακή προώθηση των προϊόντων είναι  δύσκολη καθώς τα μεγέθη είναι μικρά και το κόστος σημαντικό και έτσι ακόμη και κάποιες προσπάθειες για eshop αντιμετωπίζουν δυσκολίες  και έτσι μπαίνουμε σε έναν κύκλο, ο οποίος δεν ευνοεί την ανάπτυξη.

Εκεί λοιπόν θα μπορούσε να παίξει ρόλο ένα σύγχρονο marketplace τοπικών προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας, υπό την στήριξη κάποιου φορέα ( Δήμος, ΕΒΕ, Περιφέρεια, Πανεπιστήμιο).  Ένα marketplace το οποίο για κάποιο χρονικό διάστημα (1,2 χρόνια)  θα λειτουργούσε χωρίς προμήθεια για τις επιχειρήσεις  και κάλυψη του κόστους από ένα χρηματοδοτικό εργαλείο της μετάβασης.

Πως θα λειτουργούσε;  Όπως όλα τα marketplace.

Μια καλοστημένη σελίδα, στην οποία οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ανεβάζουν και να πουλούν τα προϊόντα τους στις τιμές που αυτοί θα ορίσουν μέσω του marketplace, που θα αναλάμβανε την ολοκλήρωση των πληρωμών καθώς και τη διανομή, ώστε να μην χρειάζεται να ασχολούνται οι επιχειρήσεις με άγνωστα σε αυτούς αντικείμενα. Να επικεντρώσουν την προσοχή τους σε αυτό που κάνουν καλύτερα, την παραγωγή.

Το marketplace θα ήταν υπεύθυνο για  την εξωστρέφεια και την προσέλκυση πελατών,  χρησιμοποιώντας σύγχρονες τεχνικές digital marketing.

Και μετά sky is the limit…

Ανθρώπους της αγοράς έχουμε, επιστήμονες έχουμε, υψηλού επιπέδου τοπικά προϊόντα έχουμε, γιατί όχι;

Η περιοχή είναι σε μια φάση που χρειάζεται συνεργασίες και συνένωση δυνάμεων και ίσως και κάποιες ιδέες που αρχικά να μοιάζουν ουτοπικές…

P.S. Θυμάμαι παλιότερα, όταν βρέθηκα σε εκθέσεις τοπικών προιόντων για λογαριασμό του Δήμου Κοζάνης, η δυσκολότερη ερώτηση ήταν «και που μπορούμε να βρούμε τα εξαιρετικά σας προιόντα».

#wm_marketplace

*Ο Γιάννης Κωσταρέλλας είναι επαγγελματίας στον τομέα της επικοινωνίας με background στα οικονομικά και  μεταπτυχιακές σπουδές στα πληροφοριακά συστήματα (Msc Information Systems, University of Brighton).  Εκπαιδευτής Ενηλίκων σε θέμα Ηλεκτρονικού Εμπορίου.Εκδότης της εφημερίδας “Ο Χρόνος”.

Μοιραστείτε την είδηση