Μας έμειναν τα νταηλίκια του Καμμένου

3 Min Read

Η στάση της κυβέρνησης, απέναντι στην τόσο προκλητική επιθετικότητα της Τουρκίας, μου θυμίζει ένα παλιό ανέκδοτο για τις «επιτυχίες» της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου, στη δεκαετία του ’50. Τότε που, όταν βγαίναμε στο εξωτερικό, τρώγαμε τα γκολ με το τσουβάλι. Τότε λοιπόν, όταν είχαμε φάει στην Ισπανία μια ενδεκάρα, ένας ραδιοφωνικός σχολιαστής είχε πει το αμίμητο: «Τρώμε το πρώτο γκολ, άμυνα εμείς. Τρώμε το δεύτερο, άμυνα, εμείς. Έτσι κύλησε ο αγώνας. Με την δυναμική αντίσταση του εθνικού μας συγκροτήματος. Τους πεθάναμε στην άμυνα».
Ε, αυτή ακριβώς την εικόνα παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση. Και ειδικότερα ο «σκληρός» πολέμαρχος υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος. Πάει να καταθέσει στεφάνι, στη μνήμη των πεσόντων, στα Ίμια, δεν τον αφήνουν οι Τούρκοι, αλλά αυτός παριστάνει τον ήρωα. Επειδή …κατάφερε να ρίξει το στεφάνι του, όχι στα Ίμια, αποδεχόμενος την απαγόρευση των Τούρκων, αλλά στα νερά του Αιγαίου. Τρώμε το γκολ, καθαρής αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας επί των βραχονησίδων Ίμια, «άμυνα εμείς».
Τα ξημερώματα της Δευτέρας προς Τρίτη, τουρκικό πολεμικό σκάφος εμβολίζει την ακταιωρό του Λιμενικού Σώματος «Γαύδος», προκαλώντας της υλικές ζημίες. Πάλι καλά που δεν είχαμε νέα θύματα των Ιμίων, να έχει να ρίχνει και άλλα στεφάνια ο στρατάρχης Πάνος. Ο οποίος κατάπιε και αυτή την πρόκληση με επίδειξη … «ψυχραιμίας». Έτσι το λέμε τώρα. «Βάλανε το δεύτερο γκολ, άμυνα εμείς». Και μετά από ένα διήμερο αντέδρασε η κυβέρνηση δια του υπουργού εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, με την φοβερή δήλωση ότι στο μέλλον δεν πρόκειται να αντιδράσουμε «τόσο ειρηνικά».
Δεν είμαι από εκείνους που θα ήθελαν να γίνουν τα δύο αυτά επεισόδια αφορμή πολέμου με την Τουρκία. Μακράν εμού τέτοιοι λεονταρισμοί. Εκείνο που θα περίμενα, όπως κάθε λογικός άνθρωπος, είναι ένα και μόνο: Να μαζέψει ο πρωθυπουργός της χώρας το συνεταιράκι του, ώστε να μη δημιουργούνται από τις «μαγκιές» και τα «νταηλίκια» του, αφορμές για «θερμά επεισόδια» στο Αιγαίο.
Όπως περιμένω, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μην περιορισθούν οι αντιδράσεις της στην πράγματι αυστηρή προειδοποίηση, προς το καθεστώς Έρντογαν, του προέδρου της Εκτελεστικής Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ. Αλλά να ασκήσει ουσιαστικότερη πίεση. Δεδομένου μάλιστα ότι η «Γαύδος» δεν είναι μόνον ελληνική ακταιωρός. Είναι ευρωπαϊκή. Ναυπηγήθηκε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, για να επιτηρεί τα ευρωπαϊκά θαλάσσια σύνορα.
Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ
[email protected]

Μοιραστείτε την είδηση