Μάθημα Beyonce

2 Min Read

Γράφουν όλοι εντυπωσιασμένοι για την επιλογή Πανεπιστημίου της Δανίας να βάλει καινούργιο μάθημα, με τίτλο «Βeyonce, Gender and Race», δηλαδή Μπιγιονσέ, Φύλο και Φυλή. Θα ήταν κάτι ανάλογο με ένα μάθημα με τίτλο «Ρουβάς, Από τα μακαρόνια με κιμά στη φιλανθρωπία».
Και για να σοβαρευτούμε, η ποπ κουλτούρα αποτελεί πάντοτε ένα καλό σημείο για να αρχίσει κάποιος, ιδιαίτερα στις σύγχρονες κοινωνικές επιστήμες, καθώς αποτελεί μία από τις πλέον νεφελώδεις έννοιες του σύγχρονου ψηφιοποιημένου κόσμου, δημιουργεί συζητήσεις, προκαλεί εντάσεις και αφορισμούς. Ό,τι πρέπει δηλαδή για περισσότερη σκέψη.
Το δικό μας θέμα είναι ότι απλά στην Ελλάδα τα ινδάλματα της ποπ κουλτούρας δεν είναι η Beyonce, αλλά η Πάολα με το Ρουβά και το λεγόμενο mainstream κοινό, αυτό δηλαδή που ορίζει την ποπ κουλτούρα εξακολουθεί να θεωρεί θεϊκό το λίκνισμα πάνω στα τραπέζια ως τρόπο διασκέδασης και τους αμανέδες ό,τι πιο θεσπέσιο έχει χαϊδέψει τα αυτιά του.
Παρόλα αυτά δεν θα ήταν άσχημη ιδέα κάποτε να προχωρήσουμε λίγο και να ξεκολλήσουμε από τα χιλιοειπωμένα και τα χιλιοτραγουδισμένα, δίνοντας χώρος σε νέες προσεγγίσεις στην τέχνη και την επιστήμη, οι οποίες αν και ενδέχεται στην αρχή να ακουστούν πολύ προχωρημένες, έχουν να δώσουν πολλά.
Ίσως κάπου, κάποτε σε κάποιο ελληνικό εκπαιδευτικό ίδρυμα να γίνει κι αυτό.
Ιωάννα

Μοιραστείτε την είδηση