«Μαύρα» αποτελέσματα στην Ελλάδα από τα τρία μνημόνια, σύμφωνα με μελέτη τριών Ελλήνων Καθηγητών – Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες σε εκδήλωση της GUE και της Λαϊκής Ενότητας

2 Min Read

«Οι κοινωνικές επιπτώσεις των μνημονίων στην Ελλάδα έχουν να κάνουν με την αποδιάρθρωση του ήδη ελλειμματικού κοινωνικού κράτους, της ελλειμματικής αγοράς εργασίας και της δημιουργίας ενός διαφορετικού εργασιακού τοπίου στην Ελλάδα», δήλωσε, στο www.kozani.tv, ο Καθηγητής Κοινωνικών Πολιτικών και Εργασιακών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Γιάννης Κουζής.
Ο κ. Κουζής ήταν ο βασικός εισηγητής της ειδικής εκδήλωσης που διοργάνωσε στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά και η Λαϊκή Ενότητα, με θέμα την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης των Καθηγητών Κουζή, Δημουλά και Καρλαγάνη για τις κοινωνικές επιπτώσεις των οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών την περίοδο των τριών μνημονίων στην Ελλάδα.
«Όλες αυτές οι πολιτικές αποδιαρθρώνουν το σύστημα υγείας, την εκπαίδευση και σε πολύ μεγάλη κλίμακα δημιουργούν όρους φτωχοποίησης του πληθυσμού. Σήμερα με βάση τα προ κρίσης δεδομένα, ο μισός πληθυσμός στην Ελλάδα βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας η οποία έχει εκτοξευθεί σε υπερδιπλάσιο ποσοστό» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κουζής.
Ο ίδιος τόνισε ακόμη πως το μισό εργατικό δυναμικό της Ελλάδας στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται μέχρι τα επίπεδα των κατώτατων μισθών που ίσχυαν στην αρχή της κρίσης και πως η εκτόξευση της ανεργίας στο 28% που συνοδεύτηκε από μείωση απασχόλησης, οδήγησαν στην μετανάστευση περίπου 400.000 νέων για αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό. Στην εκδήλωση μίλησε και ο Ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής, ο οποίος τόνισε πως το μέγεθος των κοινωνικών επιπτώσεων των μνημονίων στην Ελλάδα δεν είχε ποτέ υπολογιστεί αφού δόθηκε προτεραιότητα στις οικονομικές επιπτώσεις.
«Επιπτώσεις όπως φτωχοποίηση, αυξημένοι θάνατοι, αυτοκτονίες, εξαθλίωση, εξαγωγή μυαλών και ξήλωμα χρόνιων κοινωνικών κατακτήσεων, αποτυπώνεται με εναργή τρόπο μέσα από την μελέτη των τριών Καθηγητών, για να δούμε το μέγεθος της προσπάθειας που πρέπει να γίνει από τώρα για να αποκατασταθούν οι κοινωνικές κατακτήσεις. Για να γίνει αυτό θα πρέπει οι πολιτικές που θα εφαρμοστούν αν έχουν ως προτεραιότητα την ρήξη με τις Ευρωπαϊκές πολιτικές και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και Μηχανισμούς γιατί και αυτοί έχουν σημαντική ευθύνη εκτός από το Νομισματικό Ταμείο» τόνισε ο κ. Χουντής.

Μοιραστείτε την είδηση