Με 4 λωρίδες κυκλοφορίας και νησίδα να γίνει ο δρόμος Κοζάνη -Αεροδρόμιο. Πεζόδρομος Κοζάνη ΤΕΙ. Ξενία, Αδιάνοικτοι δρόμοι, ΔΕΥΑΚ, Νεκροταφεία – 12 προτάσεις για την Κοζάνη από την Ελλη Γκόρα

8 Min Read

Για τα παρακάτω σημαντικά θέματα έχει υπάρξει μια αδιαφορία από την σημερινή αλλά και από τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές. Αυτά για μας θα αποτελέσουν πρώτη προτεραιότητα :
1) ΜΕ 4 ΛΩΡΙΔΕΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΔΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗ – ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ
και όχι απλή διαπλάτυνση . Θα αναδείξει σημαντικά την πόλη. Θα προβληθούν οι επιχειρήσεις και θα υπάρξει περαιτέρω ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής . Να χαρακτηρισθεί ο δρόμος ως Δημοτικός, να παύσει να θεωρείται τμήμα Εθνικής οδού, προσφέροντας τα αντίστοιχα σημαντικά πλεονεκτήματα σε όλες τις παρόδιες ιδιοκτησίες.
Το έργο για μας είναι εξαιρετικά σπουδαίο και ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΟΣ.
Είναι θλιβερή η αδιαφορία που έδειξαν οι σημερινές αλλά και οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές. Δεν είναι δυνατόν η πρωτεύουσα της Δυτ. Μακεδονίας να έχει μια τόσο υποβαθμισμένη βασική είσοδο.
2) ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗ – ΤΕΙ
Ήδη από την αρχική διαπλάτυνση του δρόμου Κοζάνη- Κοίλα έπρεπε να είχε γίνει , πριν χρόνια ένα φαρδύ πεζοδρόμιο- πεζόδρομος από την Κοζάνη μέχρι τα ΤΕΙ και εν συνεχεία μέχρι τα Κοίλα, προσφέροντας μια όμορφη και ασφαλή διαδρομή πεζοπορίας για όλους, έργο επίσης πολύ σημαντικό.
3) ΠΕΡΙΜΕΤΡΙΚΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ
Η Κοζάνη δεν έχει κανένα δακτύλιο κυκλοφορίας, ούτε εσωτερικό ούτε εξωτερικό . Από τις πρώτες προτεραιότητες είναι να σχεδιασθεί και να υλοποιηθεί περιμετρικός εξωτερικός δακτύλιος που θα είναι εν μέρει στο όριο του Σχεδίου Πόλεως και εν μέρει πιο εσωτερικά, ως δημοτική οδός . Η σχεδίαση του πρέπει να είναι πολύ προσεγμένη για να είναι ελκυστική και να περιορίσει την διαμπερή κυκλοφορία
4) ΔΙΑΝΟΙΞΗ ΑΔΙΑΝΟΙΚΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΠΛΑΤΕΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΩΣ
Σε δεκάδες ανέρχονται οι περιπτώσεις αδιάνοικτων δρόμων εξ ολοκλήρου ή τμημάτων αυτών όπως και πλατειών τόσο στο Σχέδιο της παλιάς Κοζάνης, όσο και στις Επεκτάσεις της. Κάθε μέρα τους βλέπουμε μπροστά μας, πέφτουμε επάνω τους, ενοχλούμαστε όλοι, δυσκολεύουν την κίνηση πεζών και αυτοκινήτων προκαλούν την Αισθητική με τα ετοιμόρροπα παλιά κτίσματα που υπάρχουν εκεί.
Δυστυχώς η αδιαφορία του Δήμου υπήρξε μεγάλη.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΡΓΟ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΟΣ
Θα αναδείξει ουσιαστικά την πόλη και θα βοηθήσει πολύ την κυκλοφορία.
5) ΞΕΝΙΑ
Υπήρξε ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης μας.
Σήμερα είναι χώρος πρός αποφυγή. Εικόνα δραματικά θλιβερή. Ερείπια, σπασμένες πόρτες και παράθυρα, αδέσποτα, κάποιοι ενδεχομένως ναρκομανείς, όποιος θέλει μπαίνει μέσα, καμιά ασφάλεια, πλήθος κίνδυνοι.
Ούτε καν σφραγισμένες οι πόρτες και τα παράθυρα για ασφάλεια.
Σαν να δείχνει την αποτυχία της κοινωνίας μας, των πολιτικών μας, όλων μας. Το χειρότερο μήνυμα της Κοζάνης πρός τρίτους.
Κατάσταση ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ, η αδιαφορία του Δήμου απογοητευτική.
Απαιτούνται άμεσες, συνεχείς και πιεστικές ενέργειες πρός όλους τους αρμοδίους για την ταχύτερη και καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του.
6) ΝΕΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ
Υπάρχουν αρκετά άκτιστα μικρά οικόπεδα τα οποία ο Δήμος θα μπορούσε να ανταλλάξει με Δημοτικά οικόπεδα πχ στις επεκτάσεις ή έστω να τα αγοράσει ώστε να δημιουργηθούν μικρές πλατείες ανάμεσα στους στενούς δρόμους και στα πυκνοδομημένα που θα έκαναν πολύ πιο όμορφη την γειτονιά , το περιβάλλον και την ζωή των ανθρώπων.
7) ΝΕΕΣ ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ
Έπρεπε ήδη όλες οι μελέτες και εγκρίσεις να είναι έτοιμες, αφού θα είχε προηγηθεί πλήρης ενημέρωση των πολιτών και ουσιαστικά έγκριση- “υιοθέτηση” των προτάσεων από τον κόσμο, ώστε με την έναρξη ανάπτυξης της Οικονομίας να αρχίσει η τμηματική υλοποίηση νέων επεκτάσεων.
Λυπούμαστε για την αδιαφορία του Δήμου για το τόσο σοβαρό αυτό θέμα . Καμιά ενημέρωση του κοινού, καμιά εξέλιξη, όλα παγωμένα.
Η ουσιαστική δημοκρατία είναι να ενημερώνεται πλήρως και συνεχώς ο κόσμος, και να ερωτάται. Όχι μόνο συζητήσεις- αποφάσεις εξπρές στο Δημοτικό Συμβούλιο με συνοπτικές διαδικασίες και με προειλημμένες αποφάσεις.
8) ΔΕΥΑΚ
Να μεταφερθεί το γραφείο που εξυπηρετεί το κοινό στο κέντρο της πόλης, σε δημοτικό κτίριο μάλλον . Κακώς το γραφείο των πελατών πήγε εκτός πόλεως . Όλος ο κόσμος διαμαρτύρεται. Όλοι πήγαιναν με τα πόδια στην ΔΕΥΑΚ και τώρα όλοι είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν με το αυτοκίνητο. Έτσι ο Δήμος υποστηρίζει την κίνηση των πεζών !!!
Η ΔΕΥΑΚ να κάνει ακριβείς τοπογραφήσεις όλων των δικτύων της πράγμα που δεν γίνεται, και είναι απαραίτητο για να αποφεύγονται ζημιές τεχνικές και οικονομικές και ταλαιπωρίες πολλών κατά τις όποιες εργασίες .
Σε ποιόν αιώνα ζούμε να μην γίνονται αυτές οι τοπογραφήσεις. Η ΔΕΥΑΚ δεν ξέρει που ακριβώς βρίσκονται τα δίκτυα της.
9) ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ
Η εικόνα των Νεκροταφείων και του Οστεοφυλακίου αποτελεί μια πολύ βαριά ασέβεια και προσβολή στην μνήμη των νεκρών.
Όλες οι σκάλες είναι επικίνδυνες με ψηλά , ακανόνιστα και κακοφτιαγμένα σκαλιά πραγματικές παγίδες για ατυχήματα για όλους. Τα κάγκελα επίσης κακότεχνα. Τό ίδιο και οι διάδρομοι με χιλιάδες ανωμαλίες και παγίδες.
Όλα αυτά δυσκολεύουν πολύ την κίνηση όλων και κυρίως των ηλικιωμένων η οποία δεν είναι καθόλου ασφαλής.
Το οστεοφυλάκιο, έχει μεγάλη αταξία, και ακαταστασία, αράχνες αδέσποτα ζώα που μπαίνουν μέσα, τα κουτιά “ατάκτως τοποθετημένα”, χωρίς καμιά τάξη και ευπρέπεια πραγματική ασέβεια για τους νεκρούς.
Η αδιαφορία του Δήμου μεγάλη, ενώ αυτός έχει πολλές εισπράξεις από τα Νεκροταφεία.
Άμεσα πρέπει να μπει τάξη . Έπρεπε να υπάρχουν “προδιαγραφές” για όλα. Επίσης η ταφή γίνεται εντελώς επιφανειακά παράνομα. Ο νόμος απαιτεί ταφή σε βάθος 1,70 μ . Από αυτό υπάρχουν κίνδυνοι επιδημιών.
10) ΝΕΑ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ
Αδικαιολόγητα καθυστερούν οι μελέτες και οι αδειοδοτήσεις.
11) ΕΡΓΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ
Η Κοζάνη επιδέχεται πολλές τοπικές και μικρές επεμβάσεις που θα βελτίωναν σημαντικά την λειτουργικότητα και την αισθητική της γειτονιάς, πχ μικρές νέες πλατείες, κήποι, διαμορφώσεις στους δρόμους που θα την αναδείκνυαν σημαντικά, και θα δημιουργούσαν ένα ευχάριστο περιβάλλον. Τα μεγάλα έργα πρέπει να τα κρατήσουμε για τις νέες Επεκτάσεις. Ήδη η Κοζάνη είναι η πιο αποκεντρωμένη πόλη . Σχεδόν τα πάντα είναι εκτός Σχεδίου ή στην περίμετρο της [πχ ΖΕΠ , ΤΕΙ Πανεπιστήμιο κλπ. ] .
12 ) ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ
Υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης των πολιτών για το ποια είναι η Δημοτική περιουσία και πως αξιοποιείται. Είναι θλιβερό να βλέπουμε πχ στην Μ. Αλεξάνδρου και Μακεδονομάχων την άθλια εικόνα που προσβάλλει την πόλη των ερειπωμένων κτισμάτων του Δήμου ( Κληροδ. Μικρού), και όχι μόνο αλλά και την μεγάλη αδιαφορία του Δήμου.

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση