Με διαφορετική αφετηρία

2 Min Read

Το παιχνίδι των ευκαιριών, μια βιωματική άσκηση που χρησιμοποιείται συχνά στα σεμινάρια και έγινε της μόδας χάρη στο διαφημιστικό σποτ εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, δείχνει πολύ πιο εύγλωττα απ’ όσο μπορούν να πουν οι λέξεις τη σημασία που έχει το σημείο της αφετηρίας για τον καθένα απο εμάς.
Δεν ξεκινάμε για το μαραθώνιο της ζωής μας απο τη ίδια αφετηρία. Κάποιοι προπορεύονται. Πολλά μέτρα ή ακόμα και χιλιόμετρα. Είναι εκείνοι που γεννήθηκαν σε σπίτι, με δύο γονείς, που φοίτησαν σε ένα ζεστό σχολείο, που πήγαν φροντιστήριο, που είχαν όλα τα αυτονόητα –όχι όμως για όλους- πράγματα. Είναι, επίσης, εκείνοι που δεν γεννήθηκαν κατά καμία έννοια διαφορετικοί.
Γιατί η διαφορετικότητα αλλάζει τα πράγματα. Μπορεί να είναι «σταυρός», μπορεί και «λύτρωση». Σίγουρα, όμως, σημαίνει διαφορετική πρόσβαση στους ανθρώπους, στους πόρους, στα συναισθήματα, στις ευκαιρίες.
Είναι εύκολο να μιλάς επετειακά για τη διαφορετικότητα, βλέποντας την απο την ασφάλεια της απόστασης που δίνει ένα κοινωνικό πείραμα. Είναι δύσκολο να μιλήσεις με ουσία γι’ αυτή, αν δεν την έχεις με κάποιο τρόπο ζήσει.
Είναι κατορθωτό, όμως, να μάθεις περισσότερα για τη διαφορετικότητα, για να την καταλάβεις και να την ενσωματώσεις ως κανονικότητα που δεν χρειάζεται υπενθύμιση κάθε τέτοια μέρα, αλλά αγάπη και κατανόηση σε συνεχή βάση.
Ιωάννα

Μοιραστείτε την είδηση