Με εννιά ειδικότητες θα λειτουργήσει από το Σεπτέμβρη η ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ- Προσαρμοσμένες στις ανάγκες της αγοράς

3 Min Read

Με εννιά ειδικότητες θα λειτουργήσει η Σχολή Μαθητείας της Επαγγελματικής Σχολής ΟΑΕΔ από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Πρόκειται για τις ειδικότητες που προέκυψαν από την έρευνα που έχει κάνει ο ΟΑΕΔ για το τι προτιμούν σήμερα οι νέοι, προσαρμοσμένες στην ύλη και στα εργαστήρια που διαθέτουν οι σχολές μαθητείας.
«Η ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ προσφέρει σπουδές πάνω στο αντικείμενο. Σχεδόν 21 μήνες βάζουμε τα παιδιά να δουλέψουν στο επάγγελμα που θα κάνουν και μάλιστα αμείβονται» λέει ο διευθυντής της Σχολής Θανάσης Τζιαμπαζίδης.

«Οι μαθητευόμενοι δηλαδή παίρνουν το μεροκάματο και συγκεκριμένα το 75% του ανειδίκευτου εργάτη, δηλαδή 21 ευρώ και κάτι, από αυτό ένα μικρό κομμάτι κρατάει ο εργοδότης κι έτσι ο μαθητής παίρνει καθαρά τα 14 ευρώ από το σχολείο και τα 7 από τον εργοδότη» εξηγεί ο διευθυντής.
Υπάρχει, μάλιστα, πρόβλεψη για σίτιση και στέγαση και για όσους δεν μένουν στην πόλη και πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, το ποσό αυτό είναι 120 ευρώ, ενώ της σίτισης 6 περίπου ευρώ για μεσημεριανό και βραδινό.
Οι νέες σχολές που θα λειτουργήσουν στην ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Κοζάνης για το έτος 2019-2020 είναι:
Τεχνιτών αμαξωμάτων
Τεχνιτών μηχανών και συστημάτων αυτοκινήτου
Τεχνιτών μεταλλικών κατασκευών
Τεχνιτών ηλεκτρολογικών εργασιών
Τεχνιτών Εργαλειομηχανών
Τεχνιτών υποστήριξης συστημάτων Η/Υ
Τεχνιτών θερμικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων
Κομμωτών
Βοηθών γενικής νοσηλείας


Οι εγγραφές ξεκίνησαν από την περασμένη Τρίτη και θα ολοκληρωθούν στις 31 Αυγούστου, ενώ για όσες ειδικότητες δεν συμπληρωθούν οι 20 θέσεις, θα υπάρξει παράταση έως τις 20 Σεπτεμβρίου.
«Τα παιδιά για να έρθουν εδώ να σπουδάσουν πρέπει να έχουν ολοκληρώσει την 1η λυκείου είτε Γενικού, είτε ΕΠΑΛ και να είναι γεννημένα από το 1996 έως το 2003» συμπληρώνει ο κ. Τζιαμπαζίδης σχετικά με τις προϋποθέσεις εγγραφής.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ
α) Τίτλος Σπουδών (Απολυτήριο Λυκείου, βεβαίωση αποφοίτησης της Α’ τάξης Γενικού ή Επαγγελματικού Λυκείου, Πτυχίο ΤΕΕ ή ΕΠΑΣ για την απόκτηση άλλης ειδικότητας)
β) Πιστοποιητικό γέννησης Δήμου ή Κοινότητας
γ) Δύο φωτογραφίες
δ) Επίσημα έγγραφα που να αποδεικνύουν τα δηλωθέντα στην αίτησή του/της , σχετικά με την οικογενειακή, κοινωνική και οικονομική κατάστασή του/της (οικογενειακό εκκαθαριστικό, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης)
ε) Α.Φ.Μ., Α.Μ.Κ.Α., Φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας του υποψήφιου μαθητή.
Άλλες παροχές
1. Σύγχρονα και πλήρως εξοπλισμένα εργαστήρια
2. Έμπειρο και άρτια καταρτισμένο Εκπαιδευτικό προσωπικό, μόνιμο και έκτακτο.
3. Κατά τη διάρκεια της Πρακτικής εξάσκησης οι εκπαιδευόμενοι αμείβονται με το ποσό του 75% του ανειδίκευτου εργάτη εκ του οποίου το ποσό των 11 ευρώ είναι η επιδότηση από τον ΟΑΕΔ και ασφαλίζονται από τους εργοδότες, για τους οποίους ο ΟΑΕΔ έχει θεσπίσει κίνητρα, προκειμένου να διευρυνθεί ο αριθμός των απασχολούμενων μαθητών.
4. Επίδομα στέγασης και σίτισης, σε όσους έχουν τις προϋποθέσεις.
5. Αναβολή στράτευσης.
6. Απαραίτητα βιβλία – βοηθήματα
7. Καθιέρωση σπουδαστικής άδειας, μέχρι 30 ημέρες με αποδοχές.
Πληροφορίες 24610-20041, 24610-20169, 24610-20281, 24610-20280 κατά τις εργάσιμες ημέρες από 08:30π.μ-14:30 μ.μ.

Μοιραστείτε την είδηση