Με ηχηρά μηνύματα θα εορταστεί η φετινή Πρωτομαγιά

7 Min Read

Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία το πρωί της Δευτέρας

Τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς προετοιμάζουν, όπως κάθε χρόνο,  τα εργατικά σωματεία της πόλης. Η 1η  του Μάη έχει καθιερωθεί ως η ημέρα εορτασμού των αγώνων των εργαζομένων. Η πρώτη ημερομηνία σταθμός είναι η πρωτομαγιά του 1886 με τον ξεσηκωμό των εργατών στο Σικάγο των ΗΠΑ. Βασικό τους αίτημα ήταν ο αγώνας για τη καθιέρωση της 8ωρης εργασίας. Στη συνέχεια η ημέρα αυτή καθιερώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και γιορτάζεται από όλους τους εργαζόμενους. Όμως η Πρωτομαγιά έμελλε να στιγματιστεί και από μια σειρά άλλων αγώνων και ιστορικών στιγμών σε μια σειρά από χώρες. Ανάμεσα σε αυτές και η χώρα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Πρωτομαγιά του ’36 όπου υπήρξαν μεγάλοι αγώνες με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, όπου υπήρξαν ακόμα και νεκροί. Αυτή η στιγμή ενέπνευσε και τον Γιάννη Ρίτσο να γράψει τον “Επιτάφιο”, ένα πολύ σημαντικό έργο για την σύγχρονη ποίηση και μουσική της χώρας. Δεύτερο παράδειγμα είναι η εκτέλεση των 200 αγωνιστών κομμουνιστών στη Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944, σε αντίποινα για την αντιστασιακή δράση των Ελλήνων. Αυτή την ιστορική παρακαταθήκη αγώνων γιορτάζουν οι εργαζόμενοι στη χώρα μας, θέτοντας όμως και το δικό τους πλαίσιο διεκδίκησης για το σήμερα. 

- Advertisement -
Δημήτρης Τσίπρας, πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ

Ο Δημήτρης Τσίπρας, πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ, ανέφερε πως φέτος συμπληρώνονται 137 χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγο και πως το διακύβευμα και πάλι είναι το ίδιο, το ότι δηλαδή οι εργαζόμενοι παλεύουν για μια αξιοπρεπή διαβίωση. «Περάσαμε τα χρόνια του μνημονίου και ήρθε ξανά η κυβέρνηση της ΝΔ, που προσπαθεί να διαλύσει τους πυλώνες του κοινωνικού κράτους που αφορούν την υγεία, την παιδεία και την κοινωνική ασφάλιση. Έχουν εξανεμισθεί τα εισοδήματα των εργαζομένων με τις αυξήσεις και την ακρίβεια που υπάρχει στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τα σούπερ μάρκετ και τα καύσιμα. Οι μισθοί έχουν παραμείνει ουσιαστικά παγωμένοι, ενώ συνεχώς υποβαθμίζονται και χειροτερεύουν. Το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε όλοι από τη κεντρική πλατεία της Κοζάνης, είναι ένα, αγώνας για μία αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων» τόνισε.

Πρόεδρος του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων Ν. Κοζάνης Γιώργος Γκούμας

Ο πρόεδρος του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων Ν. Κοζάνης Γιώργος Γκούμας ανέφερε πως το μήνυμα της φετινής Πρωτομαγιάς για τα ταξικά σωματεία είναι ότι μετά και το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, αποδεικνύεται πως η ζωή του λαού και των εργαζομένων είναι κόστος. «Συνεχίζουμε στα βήματα του Μάη του Σικάγο. Με αυτό παρακαταθήκη, δίνουμε τη μάχη για ανθρώπινα ωράρια εργασίας με μισθούς και δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της εποχής μας». Επίσης, πρόσθεσε ότι «οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να σταματήσουν να δίνουν τη μάχη για να μην υπάρξουν άλλα «Τέμπη», κάτι το οποίο είναι σχεδόν σίγουρο, καθώς στους χώρους δουλειάς δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας».

Κώστας Κιβρακίδης, πρόεδρος σωματείου εργαζομένων ΔΕΗ «Η ΕΝΩΣΗ»

Από την πλευρά του ο Κώστας Κιβρακίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΗ «Η Ένωση» σημείωσε πως οι εργαζόμενοι ανά τον κόσμο θα πρέπει να έχουν πάντα στη μνήμη τους το μεγάλο αγώνα που έδωσαν οι εργάτες του Σικάγο για τα δίκαια αιτήματά τους ανοίγοντας τον δρόμο της διεκδίκησης, για αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων, ισότητα, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. «Αφενός βλέπουμε πως χρόνο με τον χρόνο οι αγώνες των εργαζομένων δίνονται στοχευμένα. Αφετέρου βιώνουμε τη λιτότητα, τη φτώχεια, την ανεργία και την αδικία. Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι έχουν υποχρέωση να αντιδρούν και να αντιστέκονται. Διαφωνούμε, αντιδρούμε, απαιτούμε να μην υπάρξει κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει μισθωτούς και συνταξιούχους. Απαιτούμε και διεκδικούμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, αξιοπρεπείς μισθούς, πλήρη και σταθερή εργασία, την ανάπτυξη της περιοχής με συμμετοχή του λιγνίτη και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, την πρόσληψη τακτικού προσωπικού από την περιοχή μας, αναδεικνύοντας και υπηρετώντας τις αξίες της εργατικής τάξης τιμούμε τους ηρωικούς νεκρούς συνεχίζοντας τους αγώνες τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης, Κώστας Χατζηδαμιανός

«Η πρωτομαγιά αποτελεί μέρα θυσίας για τους εργαζόμενους όλου του κόσμου, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχια, πολέμους, προσφυγιά. Μας υπενθυμίζει, επίσης, ότι όλα όσα έχουμε σήμερα κατακτήθηκαν μέσα από σκληρούς ταξικούς αγώνες και ειδικά σήμερα το μήνυμα της πρωτομαγιάς αποτελεί υπενθύμιση ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να μην ανεχτούν ότι η ζωή τους θα μπαίνει στο ζύγι κόστους-οφέλους για να θησαυρίζουν οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι», ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης, Κώστας Χατζηδαμιανός.

Παύλος Μουρατίδης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΔΕΗ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ»

Ο Παύλος Μουρατίδης, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων ΔΕΗ «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» τόνισε πως για άλλη μία πρωτομαγιά, η οποία δεν διαφέρει από τα προηγούμενα χρόνια, θα βρει και πάλι τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες της χώρας, αντιμέτωπους με τα πολύ μεγάλα προβλήματα που τους ταλανίζουν. Αυτά είναι η ακρίβεια, η ανεργία, η κοινωνική φτώχεια, οι ανισότητες και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας με τα εργασιακά ατυχήματα. Αλλά και ο περιορισμός των εργασιακών δικαιωμάτων, οι συλλογικές συμβάσεις που εν πολλοίς στη χώρα μας έχουν καταργηθεί, σύμφωνα με τον ίδιο. «Μετά από σχεδόν 13 χρόνια κρίσης, η εργασία έχει υποστεί τα πάνδεινα: μειώσεις μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων και αποδόμηση του εργατικού δικαίου και κυρίως ανεργία. Αυτά είναι θέματα που πραγματικά είναι νάρκη στα θεμέλια του κοινωνικού ιστού και της ελληνικής κοινωνίας» τόνισε.

Τα εργατικά σωματεία της Κοζάνης θα πραγματοποιήσουν απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία στις 10:30 το πρωί και στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της πόλης, ενώ οι υπόλοιποι φορείς θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης στις 10:00 όπου θα ακολουθήσει ομιλία από τον πρόεδρο του εργατικού κέντρου Κοζάνης και κατάθεση στεφάνων στις 10:30.

Θένια Βασιλειάδου

Μοιραστείτε την είδηση