Με όμορφες εικόνες αρμονικής συνύπαρξης ανθρώπων και αλόγων ολοκληρώθηκε στην Κοζάνη η δεύτερη πανελλήνια ιππική συνάντηση

3 Min Read

Τη δεύτερη πανελλήνια ιππική συνάντηση διοργάνωσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο, 29 και 30 Ιουνίου, οι δύο ιππικοί σύλλογοι Κοζάνης «Άγιος Θεόδωρος» και «Άγιος Νικάνορας».
Οι καβαλάρηδες με τα άλογά τους το Σάββατο έκαναν βόλτα για το κοινό και ακολούθησε γλέντι. Την Κυριακή ακολούθησαν πορεία προς τα Λεύκαρα μέσα από διαδρομή δάσους δρυός.
«Είχαμε 50-55 συμμετοχές από Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Σοχό, Νιγρίτα, Βόλο και Θεσσαλία» είπαν οι διοργανωτές που έχουν ως στόχο να κάνουν γνωστές, μέσα από αυτές τις ευκαιρίες, τις ομορφιές του κάθε τόπου, αλλά και να ανταλλάσσουν εμπειρίες από το κοινό μεράκι.
«Για μας το άλογο είναι μέλος της οικογένειας, σύντροφος στις ιππικές διαδρομές και κρατάμε τη σχέση που είχαν οι πατεράδες μας» λέει ο πρόεδρος του Ιππικού Συλλόγου «Άγιος Νικάνορας» Δημήτρης Γεωργάκας.
«Οι μεγάλοι αγαπούν το άλογο και οι μικροί έρχονται πιο κοντά. Μέσα από αυτές τις ευκαιρίες, γινόμαστε όλοι μια παρέα και φτιάχνουμε φιλίες» τονίζει ο Γιάννης Παγκαρλιώτας, πρόεδρος του συλλόγου «Άγιος Θεόδωρος»
Εκτός των διοργανώσεων αυτών, οι σύλλογοι είναι ενεργοί και σε εθελοντικές δράσεις, προσπαθώντας να φέρουν την ιππασία κοντά στον κόσμο, αλλά και να αναδείξουν νέες μορφές, όπως η θεραπευτική ιππασία.
«Προσπαθούμε εθελοντικά να γνωρίζουμε τα άλογα σε μικρούς και μεγάλους, χωρίς κόστος» ανέφερε ο πρόεδρος του «Αγίου Νικάνορα» Δημήτρης Γεωργάκας, ο οποίος έδωσε έμφαση στο ξεχωριστό κομμάτι της θεραπευτικής ιππασίας που αφορά παιδιά με αναπηρία. «Η θεραπεία για παιδιά με αναπηρία είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι, απαιτεί εκπαίδευση των φυσιοθεραπευτών. Εδώ έχουμε άλογα ήσυχα ειδικά για αυτή την εκπαίδευση» τόνισε χαρακτηριστικά.
Υπάρχει, πάντως, σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκα μεγάλο ενδιαφέρον των παιδιών για τα άλογα κι έτσι «πολλοί γονείς φέρνουν τα παιδιά τους για να εξοικειωθούν με το άλογο».
Οι εγκαταστάσεις του ιππικού συλλόγου «Άγιος Νικάνορας» στο Κουρί Πετρανών ξεκίνησαν να φτιάχνονται το 2002 σε μια έκταση 50 στρεμμάτων που παραχώρησε κατά χρήση ο Δήμος Κοζάνης και όπως αναφέρει ο κ. Γεωργάκας συνέβαλαν και άλλοι φορείς, ενώ μεγάλη ήταν και η προσφορά των περίπου 35 ενεργών μελών του συλλόγου.
Η δεύτερη πανελλήνια συνάντηση έκλεισε με όμορφες εικόνες από την συνύπαρξη ανθρώπων και αλόγων στη φύση.
Ρεπορτάζ-Φωτογραφίες: Δημήτρης Στραβού

Μοιραστείτε την είδηση