Μεγάλες οι καταστροφές από τη θεομηνία στη Δυτική Μακεδονία- Στην περιοχή των Πρεσπών σημειώθηκαν οι περισσότερες ζημιές

4 Min Read

Τραγικές είναι οι συνέπειες των ασυνήθιστων καιρικών φαινομένων που έπληξαν τη χώρα το απόγευμα της Τετάρτης. Η περιοχή της Χαλκιδικής δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα με επτά ανθρώπους να έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές και στην Δυτική Μακεδονία και ιδιαίτερα στην περιοχή των Πρεσπών. Στο πέρασμα του φαινομένου στέγες σπιτιών και καταστημάτων κατέρρευσαν, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, πινακίδες ξηλώθηκαν, κολώνες φωτισμού έπεσαν, δένδρα ξεριζώθηκαν και καλλιέργειες καταστράφηκαν.
Μεγάλες οι καταστροφές στις Πρέσπες
Μεγάλες είναι οι καταστροφές στην περιοχή των Πρεσπών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι πολύ δυνατές ριπές του αέρα προκάλεσαν ζημιές σε καλλιέργειες φασολιών, στέγαστρα, δέντρα και σκεπές ποιμνιοστασίων.

«Έγινα 50 χρονών και τέτοιο πράγμα πρώτη φορά είδα στη ζωή μου. Οι ριπές ήταν πάνω απο 9 μποφόρ. Σε κλάσματα δευτερολέπτου έγιναν όλα. Ξεριζώθηκαν δέντρα, ο αέρας πέταξε κεραμίδια, έγιναν φοβερά πράγματα» λέει ο Κωνσταντίνος Ναλπαντίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών.
Οι ζημιές στην παραγωγή των φασολιών είναι μεγάλες. «Όσων τα καλάμια είχαν μικρό έπεσαν, ενώ όσα έφτασαν σε ύψος πάνω απο το δέσιμο πλάγιασαν» λέει ο κ. Ναλπαντίδης.
Το πρωί της Πέμπτης, την περιοχή επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με επικεφαλής τον νέο Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη και τον νυν Αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Στέφανο Μπίρο. Οι αυτοψίες και οι απαραίτητες διαδικασίες έχουν γίνει και τώρα οι κάτοικοι περιμένουν τις αποζημιώσεις.
«Αυτός ήταν τυφώνας. Κράτησε γύρω στα 15 λεπτά. Ήμασταν τυχεροί που δεν θρηνήσαμε θύματα» καταλήγει ο κ. Ναλπαντίδης.
Οι καταστροφές σε άλλες περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας
Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία σε 25 περιπτώσεις χρειάστηκε να επέμβουν τα ειδικά συνεργεία της για να κόψουν δένδρα που είχαν πέσει σε καλώδια της ΔΕΗ ή σε σπίτια και προαύλια σχολείων σε όλη την περιοχή.
Στην Τοπική Κοινότητα Κέλλης του Δήμου Αμυνταίου κατέρρευσε ένα μεγάλο πλατάνι, ηλικίας τουλάχιστον 80 ετών, στην πλατεία του χωριού χωρίς ευτυχώς να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και χωρίς να προκληθούν μεγάλες υλικές ζημιές. Λίγο πριν από την θεομηνία, είχαν ευτυχώς απομακρυνθεί οι πολίτες και πολλά παιδιά που βρίσκονταν στην πλατεία.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αμυνταίου, Κώστα Θεοδωρίδη, στην πόλη του Αμυνταίου ένα δένδρο έπεσε πάνω σε αυτοκίνητο και ένα άλλο έχει καταρρεύσει στην αυλή του 3ου Δημοτικού σχολείου της πόλης. Και στις δύο περιπτώσεις δεν κινδύνευσαν ζωές.
Χωρίς ρεύμα έμεινε για αρκετές ώρες και η περιοχή των Πύργων του Δήμου Εορδαίας εξαιτίας της καταστροφής -από πτώσεις δένδρων- μεγάλου μέρους της γραμμής μεταφοράς ρεύματος της ΔΕΗ, ενώ πρόβλημα με την ομαλή υδροδότηση της πόλης υπήρξε και στο Άργος Ορεστικό, εξαιτίας ενός δένδρου που έπεσε πάνω στα καλώδια ηλεκτροδότησης του αντλιοστασίου που τροφοδοτεί μεγάλο μέρος του δήμου, ενώ έχουν υποστεί ζημιές οι καλλιέργειες φασολιών στα διαμερίσματα Μελισσότοπος και Βασιλειάδα.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι τέσσερα οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης, με οκτώ άνδρες, μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στην περιοχή της Σιθωνίας Χαλκιδικής, προκειμένου να συνδράμουν στο δύσκολο έργο των συνάδελφων τους.
Η πρωτοφανής θεομηνία δημιούργησε προβλήματα και στις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες της Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα, η σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων προκάλεσε την διακοπή των δρομολογίων στη σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης – Φλώρινας.
Σωκράτης Μουτίδης

Μοιραστείτε την είδηση