Μέτρα για να μην κλείσει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου ζήτησε ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ

3 Min Read

Να ληφθούν μέτρα για να μην κλείσει η ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κοζάνης, ζητάει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, χαρακτηρίζοντας εντυπωσιακό τον εξοπλισμό της ΜΕΘ  από δωρεές, κάτι που διαπίστωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Μαμάτσειο. Τονίζει ότι αντί για τέσσερις κλίνες που λειτουργούν σήμερα, θα μπορούσαν, εάν υπήρχε προσωπικό, να λειτουργούν οχτώ κλίνες που είναι υπερ-απαραίτητες για τη Δυτική Μακεδονία.

Στη Δυτική Μακεδονία με πληθυσμό 255.000 και ανεπτυγμένες περίπου 600 νοσοκομειακές κλίνες λειτουργούν συνολικά 8 κλίνες ΜΕΘ, τέσσερις στο Νοσοκομείο Κοζάνης και τέσσερις στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, αντί για 60 κλίνες με  βάσει τα διεθνή στάνταρ και την πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και αντί 30 κλίνες με βάσει την πρόταση της αναπληρώτριας Υπουργού κ. Γκάγκα, είπε στο e-farmako ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο η λειτουργία του νοσοκομείου χαρακτηρίζεται επισφαλής, εφόσον υπάρχουν ελλείψεις σε εντατικολόγους γιατρούς. Κάτι ανάλογο συνέβη στην περίπτωση του Νοσοκομείου της Ξάνθης που έκλεισε πριν δύο χρόνια η ΜΕΘ εφτά κλινών, λόγω έλλειψης εντατικολόγων. Αυτό μπορεί να συμβεί και στο Μαμάτσειο, είπε ο κ. Γιαννάκος, αφού έμεινε με έναν εντατικολόγο, τον Διευθυντή της ΜΕΘ και λειτουργεί με δύο ακόμη γιατρούς από μετακινήσεις.

Για τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κοζάνης, υπήρξε προκήρυξη δύο θέσεων χωρίς κίνητρα, ανέφερε ο κ. Γιαννάκος, προβλέποντας πως δεν θα υπάρξει ενδιαφέρον. Ζητάει κίνητρα για προσλήψεις εντατικολόγων και νοσηλευτών προκειμένου να παραμείνουν σε λειτουργία οι 950 κλίνες ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα  και να  υπάρξει σχέδιο αύξησης.

Με βάσει τα διεθνή στάνταρ, αναφέρει ο ίδιος στο e-farmako, οι κλίνες ΜΕΘ θα πρέπει να είναι το 10% των νοσοκομειακών κλινών και στη χώρα μας με  35.000 νοσοκομειακά κρεβάτια θα πρέπει να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ. Δηλαδή στη χώρα μας θα πρέπει  να λειτουργούν 1.750  κλίνες ΜΕΘ  πλήρως εξοπλισμένες και στελεχωμένες με προσωπικό όπως προβλέπει η εγκύκλιος.

Εάν  συνεχισθεί η εγκατάλειψη, υποστηρίζει, θα γυρίσουμε πίσω με πολλούς θανάτους διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ και είναι κρίμα να μην αξιοποιείται όλος αυτός ο άρτιος εξοπλισμό ΜΕΘ, από δεκάδες δωρεές.

Με πληροφορίες από e-farmako, ρεπορτάζ Ρούλας Σκουρογιάννη

Μοιραστείτε την είδηση