Μη γνώτο… η «αριστερά» την «Αριστερά»

3 Min Read

Αυτό και αν είναι σουρεαλισμός στην πολιτική. Ο σουλτάνος της Άγκυρας εφαρμόζει ένα μακρόπνοο σχέδιο πλήρους εξισλαμισμού του τουρκικού δημόσιου βίου. Μέρος του οποίου είναι και η σταδιακή μετατροπή της Αγιά-Σοφιάς σε τζαμί. Στα πλαίσια αυτού του σχεδίου κάνει ένα προκλητικό πρώτο βήμα.  Αναιρεί την απόφαση του Κεμάλ, του 1938, με την όποια ο ναός είχε χαρακτηρισθεί μουσείο. Και επιβάλλει την ανάγνωση του κορανίου, σε όλη τη διάρκεια του ραμαζανιού, όντος του ναού, με παράλληλη αναμετάδοση από την τουρκική τηλεόραση, προς τέρψιν των Τούρκων φανατικών ισλαμιστών, που είναι η σημαντικότερη δύναμη επί της όποιας κτίζει το σουλτανικό καθεστώς του.

Και η ελληνική κυβέρνηση πώς αντιδρά; Με τους μηρούς της περιπεπλεγμένους. Σε άλλο μήκος κύματος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης που είναι και αυτός «αρμόδιος» αφού ο Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας έχει κηρυχθεί από την Ουνέσκο, ως «μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Διαβάστε και βγάλετε μόνοι σας τα συμπεράσματα σας για την συνοχή, το σαφές σχέδιο και την …ξεκάθαρη εθνική γραμμή αυτής της κυβέρνησης:

ΝΙΚΟΣ ΚΟΤΖΙΑΣ: «Καταδικάζουμε ως οπισθοδρομική την ανακοίνωση των τουρκικών Αρχών για τον προγραμματισμό της ανάγνωσης του Κορανίου στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, επ’ ευκαιρία του Ραμαζανιού.  Εμμονές, που αγγίζουν τα όρια της θρησκοληψίας, για μουσουλμανικές τελετές σε ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι ακατανόητες και φανερώνουν έλλειψη σεβασμού και επαφής με την πραγματικότητα. Επιπλέον, τέτοιες ενέργειες δεν είναι συμβατές με σύγχρονες, δημοκρατικές και κοσμικές κοινωνίες».

ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΑΚΗΣ: «Δεν είναι τίποτα τραγικό, δεν είναι έλλειψη σεβασμού να διαβαστεί ένα θρησκευτικό κείμενο…Έλλειψη σεβασμού θα ήταν να γίνουν απρέπειες…».

Εδώ δεν έχουμε πια να κάνουμε με το ευαγγελικό «μη γνώτο η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου». Αλλά με μια νέα αντίληψη κυβερνητικής συνοχής και συναντίληψης. Με ένα νέο δόγμα: «Μη γνώτο η αριστερά σου τι ποιεί η …Αριστερά σου».

Δυστυχώς το θέμα είναι σοβαρό και επικίνδυνο. Και ακόμη πιο επικίνδυνο αυτό το αλαλούμ που χαρακτηρίζει την στάση της κυβέρνησης. Διαφορετικώς θα μπορούσαμε να το …διασκεδάσουμε, κάνοντας μια αφιέρωση στους Κοτζιά; και Ξυδάκη, μεσω του επισήμου ραδιωφωνικού σταθμού του ΣΥΡΙΖΑ «Στο Κοκκινο 105,5 fm». Προφανώς με το άσμα «δεν είμαστε στην ίδια την συχνότητα».

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

[email protected]

Μοιραστείτε την είδηση