Ν.Ε ΠΑΣΟΚ Κοζάνης: “Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υλοποιεί το νεοφιλελεύθερο σχέδιο εξόντωσης της μεσαίας τάξης”.

6 Min Read

Συνάντηση με τη διοίκηση του ΕΒΕ είχε κλιμάκιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ.,την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, στην έδρα του επιμελητηρίου στην Κοζάνη. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι και ειδικότερα οι έμποροι, επαγγελματίες και βιοτέχνες.

Στη συνεχιζόμενη έλλειψη ρευστότητας και τα απαγορευτικά επιτόκια, ήρθαν να προστεθούν,το 2015-16,η επιστροφή στην ύφεση και η μείωση της κατανάλωσης, το εχθρικό κλίμα στην επιχειρηματικότητα και η αβεβαιότητα με τις παρατεινόμενες εκκρεμότητες στην οικονομία της χώρας.

- Advertisement -

Με αυτά τα δεδομένα που αποτελούν κοινές διαπιστώσεις όλων, τα φορολογικά και φοροασφαλιστικά μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και τίθενται σε εφαρμογή από τη 1η Ιανουαρίου του 2017 επιφέρουν καίριο πλήγμα και στις πιο υγιείς επιχειρήσεις που στάθηκαν όρθιες στην κρίση. Όπως ακριβώς έγινε το 2016 με τους αγρότες,όπως ακριβώς θα συμβεί με τους επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες το 2017.

Η εξόντωση της μεσαίας τάξης είναι το όνειρο των νεοφιλελεύθερων και στην Ελλάδα ανέλαβε να το υλοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Οι 650.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη χώρα μας αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της πραγματικής οικονομίας και εξασφαλίζουν δουλειά σε 1.600.000 εργαζομένους , δηλαδή το 85% της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα.

Η πολυετής κρίση, η οπισθοδρόμηση του 2015-16 και η απειλή εξόντωσης το 2017, οδήγησαν στις κινητοποιήσεις που οργανώνει η ΓΣΕΒΕΕ στις 8 Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του Επιμελητηριου ο Πρόεδρος και η διοίκηση αναφέρθηκαν στα πιο πάνω, δίνοντας έμφαση :

 • − Στις υγιείς και παραγωγικές επιχειρήσεις που τίθενται σε διωγμό
 • − Στα προβλήματα του νέου αναπτυξιακού νόμου
 • − Στην επαναφορά του αφορολόγητου ορίου
 • − Στις δυσμενείς επιπτώσεις από την αναδρομική εφαρμογή ασφαλιστικών διατάξεων για επιχειρήσεις σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων
 • − Στα ειδικότερα προβλήματα κλάδων με σοβαρή παρουσία στην τοπική οικονομία, όπως η γούνα και το μάρμαρο.
 • − Στην πρωτοβουλία του ΕΒΕ για το ταμείο εγγυοδοσίας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας , προκειμένου να υπάρξει ανάσα ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 • − Στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με τη Δ.Ε.Η. Α.Ε.

Από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. παρουσιάστηκαν 4 συγκεκριμένες θέσεις που δίνουν ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

 1. Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 29% σε 20%, κλιμακωτά σε τρία χρόνια ( 3% ανά έτος).
 2. Για κάθε νέα πρόσληψη σε οποιαδήποτε επιχείρηση η μισθολογική δαπάνη να εκπίπτει, ως έξοδο, προσαυξημένη κατά 30% στη φορολογική δήλωση του εργοδότη.

Η πρόταση είναι άμεσης εφαρμογής, απλή και δημοσιονομικά ουδέτερη (τουλάχιστον) και κατατίθεται από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως πρόταση Νόμου στη Βουλή.

 1. Καθολική εφαρμογή της ρύθμισης οφειλών που ίσχυσε το 2012 στο ΙΚΑ,για τις πάσης φύσεως ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΤΑ, ΔΕΥΑ κλπ).

Ανεξάρτητα πόσα οφείλει μια επιχείρηση, θεωρείται ενήμερη, εφ’ όσον πληρώνει τις τρέχουσες εισφορές της και για τις ληξιπρόθεσμες πληρώνει ποσό μέχρι 20% επί των τρεχουσών υποχρεώσεων της.

 1. Αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού που εδώ και χρόνια έχουν τον χαρακτήρα της κλειδωμένης ανισότητας της ελληνικής οικονομίας, έναντι των άλλων ευρωπαϊκών.

Η εξέλιξη αυτή προϋποθέτει διαρκή πίεση στις τράπεζες και είναι επιβεβλημένη τόσο για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας, όσο και για την ισότιμη συμμετοχή ελλήνων επιχειρηματιών στην αναδιάρθρωση της οικονομίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Στο σκέλος των τοπικών αναπτυξιακών προτεραιοτήτων από τη μεριά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπογραμμίστηκαν:

 • − Το στρατηγικό πλήγμα στην περιοχή από την απώλεια του επενδυτικού προγράμματος της ΔΕΗ,ύψους 5 δισ. ευρώ, που είχε εξασφαλιστεί για την περιοχή με πρωτοβουλία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και χάθηκε με αποκλειστική ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
 • − Η απουσία πρωτοβουλιών στον πρωτογενή τομέα που μπορεί να δώσει ανάπτυξη με σχέδιο και μεγάλα έργα, όπως το Αρδευτικό Βόρειας Ζώνης Πολυφύτου.
 • − Η αδιαφορία επί δύο χρόνια για τα προβλήματα σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, όπως η γούνα και το μάρμαρο.
 • − Η απώλεια 230 εκ. ευρώ του ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, που στέρησε δουλειές από ανέργους και οξυγόνο από επιχειρήσεις.

Τέλος, ζητήθηκε από τη διοίκηση του ΕΒΕ να καταθέσει τις προτάσεις της για τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων, ζήτημα στο οποίο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. επεξεργάζεται θέσεις, που θα παρουσιάσει δημόσια, όπως έπραξε πριν λίγες μέρες για τα στεγαστικά δάνεια.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά του ΕΒΕ ο Πρόεδρος Κώστας Κυριακίδης, ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Κοσμίδης,ο γεν γραμματέας Γιάννης Μητλιαγκας, ο Πρόεδρος της ομοσπονδίας επαγγελματοβιοτεχνών Νίκος Ζαρκάδας, το μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ Κώστας Πασχαλίδης, το μέλος της διοίκησης του ΕΒΕ Δημητρης Μαρκόπουλος και το μέλος του ΕΒΕ Παφίλης Δημήτρης.

Από την πλευρά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. συμμετείχαν ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Παντελής Αποστολίδης, το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Δημήτρης Καγκελάρης, τα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής Γεωργία Ζεμπιλιάδου, Αχιλλέας Κοκκάνης και το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και Γραμματέας Τομέα Οικονομικών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πάρις Κουκουλόπουλος.

 

 

 

ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κοζάνης

Μοιραστείτε την είδηση