Νέα της Ολομέλειας – Στρασβούργο, 20-23 Νοεμβρίου 2023

5 Min Read
Flags waving in front of the European Parliament in Strasbourg

Μετά την «μίνι» Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, οι Ευρωβουλευτές θα βρεθούν στο Στρασβούργο από την Δευτέρα 20 μέχρι την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου. Τα σημαντικότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι τα παρακάτω:

Νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα

- Advertisement -

Τις θέσεις του για τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των συσκευασιών στην ΕΕ θα οριστικοποιήσει το Κοινοβούλιο.

Δικαίωμα στην επισκευή: προς διαπραγματεύσεις για τη νέα νομοθεσία

Σε ψηφοφορία θα τεθεί η διαπραγματευτική θέση του Κοινοβουλίου για τους νέους κανόνες της ΕΕ που θα ενισχύσουν το δικαίωμα επισκευής και την πιο βιώσιμη κατανάλωση.

Ψηφοφορία για τη μείωση της χρήσης και των κινδύνων των φυτοφαρμάκων

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τη θέση του ενόψει των διαπραγματεύσεων για μέτρα ελάττωση της χρήσης και των κινδύνων των φυτοφαρμάκων έως το 2030.

Ευρωπαϊκές εκλογές: προτάσεις για το σύστημα των κορυφαίων υποψηφίων

Οι προτάσεις για τις εκλογές του 2024 περιλαμβάνουν μηχανισμό για την εκλογή του Προέδρου της Επιτροπής και μέτρα για την αύξηση της συμμετοχής και την ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών.

Μέλλον της ΕΕ: ψηφοφορία επί προτάσεων για την τροποποίηση των Συνθηκών

Το Κοινοβούλιο αναμένεται να προτείνει αλλαγές στα θεμελιώδη κείμενα της ΕΕ, σε συνέχεια της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και υπό το πρίσμα χωρίς προηγούμενο προκλήσεων.

Περιφερειακές και παγκόσμιες επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα

Συζήτηση για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, την ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων και για μια άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία που θα οδηγήσει σε κατάπαυση πυρός.

Ενίσχυση της παραγωγής τεχνολογίας «μηδενικών καθαρών εκπομπών» στην Ευρώπη

Οι ευρωβουλευτές θα ψηφίσουν σχέδιο νομοθεσίας για την ενίσχυση της παραγωγής τεχνολογιών που απαιτούνται για την απεξάρτηση από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Συζήτηση για την παράδοση των υποσχεθέντων πυρομαχικών στην Ουκρανία

Την Τρίτη οι ευρωβουλευτές θα θέσουν ερωτήματα στην Επιτροπή επί της προόδου που έχει σημειωθεί για τη δέσμευση της ΕΕ να παράσχει ένα εκατομμύριο βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία.

Προς νέα μέτρα για μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από φορτηγά και λεωφορεία

Το Κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη θέση του ενόψει διαπραγματεύσεων σχετικά με νέα ευρωπαϊκά πρότυπα εκπομπών για νέα λεωφορεία, φορτηγά και ρυμουλκούμενα.

Συζήτηση για την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Οι ευρωβουλευτές αναμένεται να ζητήσουν πρόοδο στις συνομιλίες για την ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά της έμφυλης βίας, επιμένοντας στη θέσπιση ορισμού του βιασμού με βάση τη συναίνεση.

Spyware: ερωτήματα προς την Επιτροπή για την ανεπαρκή ευρωπαϊκή αντίδραση

Οι ευρωβουλευτές θα εγείρουν την αποτυχία ανάληψης νομοθετικών πρωτοβουλιών σε συνέχεια της διερεύνησης από το Κοινοβούλιο του προβλήματος των λογισμικών παρακολούθησης.

«Cyprus Confidential»: ερωτήματα από τους ευρωβουλευτές για τα δημοσιεύματα

Στον απόηχο των αποκαλύψεων σχετικά με το ξέπλυμα χρήματος και την παράκαμψη των κυρώσεων της κατά της Ρωσίας στην Κύπρο, το Κοινοβούλιο θα συζητήσει τρόπους αντίδρασης.

Καλύτερη εφαρμογή των δικαιωμάτων των παιδιών θα ζητήσει το ΕΚ

Την Δευτέρα οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν για την ευημερία και την προστασία των παιδιών στην Ευρώπη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Προϋπολογισμός 2024: έμφαση σε έρευνα, νεολαία και εξωτερικές προκλήσεις

Προς έγκριση θα τεθεί η συμφωνία για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του επόμενου έτους, η οποία αποσκοπεί στην αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων και τη στήριξη των νέων και της έρευνας.

Ευρωπαϊκό σύστημα πιστοποίησης για την αύξηση απορροφήσεων άνθρακα

Συζήτηση και ψηφοφορία επί της διαπραγματευτικής θέσης του ΕΚ για το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο πιστοποίησης για τις τεχνολογικές και φυσικές απορροφήσεις άνθρακα.

Καλύτερες συνθήκες εργασίας στις τέχνες και τον πολιτισμό θα επιδιώξει το ΕΚ

Το Κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί νομοθετικής πρότασης για τη βελτίωση των κοινωνικών και επαγγελματικών συνθηκών για εργαζόμενους στον πολιτισμό και δημιουργούς.

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση