Πρωτομαγιά 2022, η πορεία των σωματείων ολοκληρώνεται έξω από το Εργατικό Κέντρο Νομού Κοζάνης, στη διασταύρωση Ζαφειράκη και Νίκου Πλακοπίτη. Στο τέλος της ημέρας μερικά κόκκινα γαρύφαλλα κατατίθενται μπροστά στην εικόνα του Νίκου Πλακοπίτη. Ποιος ήταν, όμως, ο Νίκος Πλακοπίτης; Έτυχε το όνομά του να βρίσκεται στο δρόμο που στεγάζεται το Εργατικό Κέντρο Κοζάνης;
Ο Νίκος Πλακοπίτης ήταν ένας από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές της Καισαριανής, μαζί με άλλους τέσσερις κομμουνιστές από το Νομό Κοζάνης. «Την 27.4.44 κομμουνιστικαί συμμορίαι παρά τους Μολάους κατόπιν μιας ενέδρας επιθέσεως εδολοφόνησαν ανάνδρως έναν Γερμανόν στρατηγόν και τρεις συνοδούς του (…) Ως αντίποινα θα εκτελεστούν: 1) Ο τυφεκισμός 200 κομμουνιστών την 1.5.1944. 2) Ο τυφεκισμός όλων των ανδρών τους οποίους θα συναντήσουν τα γερμανικά στρατεύματα επί της οδού Μολάων προς Σπάρτην…». Αυτή ήταν η ανακοίνωση με την οποία τα γερμανικά τάγματα κατοχής ανακοίνωναν ότι την Πρωτομαγιά του 1944 θα εκτελούσαν 200 αγωνιστές, κομμουνιστές στην Καισαριανή.
Ο Νίκος Πλακοπίτης γεννήθηκε το 1908 στην Κοζάνη. Οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ το 1927, ενώ στη συνέχεια αναδείχθηκε σε στέλεχος του ΚΚΕ. Ταυτόχρονα ήταν ανταποκριτής του Ριζοσπάστη και εκδότης της εφημερίδας «Παλλαϊκό Μέτωπο», παρότι είχε τελειώσει μόνο το Δημοτικό.
Από μικρή ηλικία συμμετείχε ενεργά στα κοινά, ενώ εργαζόταν ως οικοδόμος και στη συνέχεια έγινε πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης. Ήταν ένας από τους συνιδρυτές του Εργατικού Κέντρου και για αυτό τιμάται το όνομά του με την ονομασία του δρόμου όπου στεγάζεται σήμερα το ΕΚΝΚ.
Η δράση του αντιμετωπίστηκε με διωγμούς και εξορίες, καθώς εξορίστηκε στον Άη Στράτη, όπου η γνωριμία του με κομμουνιστές διανοούμενους, όπως ήταν ο Γληνός και ο Βάρναλης έκανε ακόμα μεγαλύτερη την πίστη του στα κομμουνιστικά ιδανικά.
Έγγραφο της Ασφάλειας Κοζάνης τον χαρακτηρίζει «λίαν επικίνδυνο και μαχητικό στοιχείο».
Με τη δικτατορία του Μεταξά, εξορίστηκε ακόμη μια φορά αρχικά στη Φολέγανδρο μετά στην Ακροναυπλία, απ’ όπου ζήτησε να τον στείλουν στο μέτωπο για να πολεμήσει, εν συνεχεία στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Λάρισα και το 1943 σε αυτό του Χαϊδαρίου. Από εκεί τον παρέλαβαν οι Γερμανοί την Πρωτομαγιά του 1944 και τον οδήγησαν στο Σκοπευτήριο Καισαριανής όπου και εκτελέστηκε με τους 200.
Αυτός ήταν ο Νίκος Πλακοπίτης, που κάθε χρόνο οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία και οι συνταξιούχοι της πόλης τον τιμούν αφήνοντας ένα κόκκινο γαρύφαλλο στη μνήμη του.
Θένια Βασιλειάδου xronos-kozanis.gr