Ο ΕΟΣ Κοζάνης στη ψηλότερη κορυφή των βαλκανιων, του Αλέξανδρου Τσολάκη

2 Min Read

Στην ψηλότερη κορυφή των Βαλκανίων βρέθηκαν οι ορειβάτες του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου Κοζάνης το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.
To Μουσαλά (βουλγαρικά: Мусала) είναι η ψηλότερη κορυφή του ορεινού όγκου της Ρίλα, στη νοτιοδυτική Βουλγαρία και η ψηλότερη κορυφή στα Βαλκάνια, με ύψος 2.925,4 μέτρα. Πρόκειται για την ψηλότερη κορυφή ανάμεσα στις Άλπεις και την οροσειρά του Καυκάσου και την ψηλότερη στην ανατολική Ευρώπη πέραν του Καυκάσου.
Βρίσκεται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Ρίλα, το οποίο είναι γνωστό για την πλούσια χλωρίδα του, η οποία περιλαμβάνει είδη όπως το βαλκανικό πεύκο και η υβριδογενής ελάτη.
Χαρακτηριστικές είναι ακόμη οι αλπικές λίμνες στην Ρίλα, που ομορφαίνουν ακόμη περισσότερο το τοπίο. Άλλωστε το υδάτινο στοιχείο δίνει μια ιδιαίτερα ευχάριστη ζωντάνια στην περιοχή.

Οι καιρικές συνθήκες ήταν άψογες οπότε μπορέσαμε να απολαύσουμε όλες τις μεγάλες οροσειρές της Βουλγαρίας: τη Βιτόσα βορειοδυτικά, τη Σρέντνα Γκόρα βορειοανατολικά, τον Αίμος πίσω από αυτά,
τη Ροδόπη στα νοτιοανατολικά, τα Πιρίν στο νότο και το Οσόγκοβο και
το όρος Ρούι στα δυτικά.
Με μέση ετήσια θερμοκρασία -3 °C, το Μουσαλά είναι το πιο ψυχρό
μέρος στη Βουλγαρία και σε όλοκληρη τη βαλκανική χερσόνησο. Η
θερμοκρασία παραμένει συνήθως υπό του μηδενός για σχεδόν 8 μήνες το χρόνο, ενώ το βουνό παραμένει καλυμμένο με χιόνι για πάνω
από 6 μήνες το χρόνο.
Αλέξανδρος Ι. Τσολάκης

Μοιραστείτε την είδηση