Την δεκαετία του 1950 – αλλά και στις μεταγενέστερες – τέτοια εποχή και πριν ο παληός χρόνος παραδώσει την «σκυτάλη» του στον νέο, οι Σύλλογοι, τα Σωματεία – μαζί με τις άλλες προετοιμασίες για τις εορτές των Χριστουγέννων – είχαν, μεταξύ των πρώτων μελημάτων τους – και την έκδοση και διάθεση του ετήσιου ημερολογίου τους.
Το ετήσιο ημερολόγιιο του Σωματείου ήταν μία καλή οικονομική ενίσχυση – και μάλιστα μέσα στον χειμώνα – για τα πενιχρά, κατά κανόνα, έσοδά του.
Έτσι, τέτοιες ημέρες, συγκροτούνταν τριμελή συνήθως συνεργεία από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τους αθλητές του Συλλόγου και ξεχύνονταν… «ανά τας οδούς και τας ρύμας» της πόλης μας, προς διάθεση του ετησίου ημερολογίου, με την προσδοκίαν της συγκομιδής ενός ποσού, κάθε άλλο παρά ευκαταφρονήτου.
Η έκδοση και η διάθεση του ετησίου ημερολογίου ήταν μία πραγματική οικονομική ανάσα για τον Σύλλογο, καθώς λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, μειώνονταν αισθητά η προσέλευση των φιλάθλων στα γήπεδα και ως εκ τούτου και οι εισπράξεις από την διεξαγωγή των αγώνων.
Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, τόσο ο Μακεδονικός, όσο και ο Ολυμπιακός, με πρωτότυπες φωτογραφικές δημιουργίες, είχαν εκδώσει εντυπωσιακά ημερολόγια, χάρη στην καλλιτεχνική «φινέτσα» των φωτογράφων Μίμη Παναγιώτου και Πρόδρομου Καπλάνογλου.
Οι δημιουργίες τους παρατίθενται παρακάτω καθώς επίσης και δύο φωτογραφίες από την αθλητική δραστηριότητα του Βαλταδωρείου Γυμνασίου και της Εμπορικής Σχολής της εποχής εκείνης.
Με φόντο το Δημαρχείο, το Καμπαναριό και μέρος της Κεντρικής Πλατείας της Κοζάνης, ο Μακεδονικός έθεσε σε κυκλοφορία το 1955 το ετήσιο ημερολόγιο του Συλλόγου του, με τη συνήθη ενδεκάδα των αγώνων του της χρονιάς εκείνης. Διακρίνονται, στο επάνω μέρος της φωτο, ο τερματοφύλακας Τέλης Διάφας. Ακολουθούν οι δύο ακραίοι οπισθοφύλακες, Γιάννης Τριανταφύλλου και Δημ. Κυρατσούς. Στη συνέχεια από αριστερά, η γραμμή του κέντρου με τους Γιώργο Σιώγκα, Λώλο Βαρδάκα και Αρμάνδο Τζιούτζιο. Την καλλιτεχνική φωτοσύνθεση κλείνει η επιθετική πεντάδα του Μακεοδονικού με τους (από αριστερά:) Τάκη Αποστολίδη, Ηλία Κυρατσού, Λάζαρο Καλώτα, Κώστα Κυράνο και Φάνη Τσολακίδη.
Να σημειωθεί ότι το 1955, ο Μακεδονικός Κοζάνης ανεδείχθη, για πρώτη φορά μεταπολεμικά, πρωταθλητής Βορειοδυτικής Μακεδονίας, στους διπλούς αγώνες των πρωτευσάντων των δύο ομίλων, Μεγάλου Αλεξάνδρου Φλωρίνης και Μακεδονικού Κοζάνης. Στον πρώτο αγώνα, που τελέσθηκε στη Φλώρινα, ο Μακεδονικός απέσπασε ισοπαλία με 1-1 από τον Μέγα Αλέξανδρο, τον οποίο, στον επαναληπτικό αγώνα της Κοζάνης, κατενίκησε με 4-1 και ανεδείχθη πανηγυρικά πρωταθλητής.
Την ποδοσφαιρική περίοδο 1955-1956, ο Ολυμπιακός Κοζάνης παρουσίασε το ημερολόγιό του, με μία καλλιτεχνική φωτοσύνθεση του Μίμη Παναγιώτου. Στις δύο άκρες επάνω της φωτό οι δύο τερματοφύλακες: Γιώργος Ιωαννίδης (αριστερά) και Γιώργος Παπαχρήστου (δεξιά). Στο ημικύκλιο, με τις μπάλες που φέρουν το όνομα Ολυμπιακός, διακρίνονται από αριστερά οι: Χαρίλαος Κουτσιμάνης, Τηλέμαχος Σπανίδης, Κώστας Νινιώτας, Μωϋσής Γεροντίδης, Γ. Καρούκης, Αδάμ Παπαδόπουλος, Τάκης Ξανθόπουλος, Πλάτων Φάκας και Ανανίας Μπέσσας. Στο κέντρο, μόνος ο Γιάννης Βελεντσάης. Στην ευθεία, με τις μπάλες που φέρουν το όνομα Κοζάνης, διακρίνονται από αριστερά οι: Μιχάλης Γκάτσας, Ε. Νιάκας, Γιάννης Αϊβατζίδης, Τάκης Καράτζιας, Ηλίας Καλτσούνης και Κώστας Γκατζόφλιας.
Η περίοδος 1955-56 ήταν η αρχή της μελλοντικής πετυχημένης πορείας του Ολυμπιακού, ο οποίος δεν άργησε να δείξει τις δυνατότητές του και το 1957 ανεδείχθη, για πρώτη φορά μεταπολεμικά, πρωταθλητής Βορειοδυτικής Μακεδονίας, όπως και άλλες τέσσερις φορές μεταγενέστερα, μονοπωλώντας το πρωτάθλημα της Βορειοδυτικής Μακεδονίας, μαζί με τον Μακεδονικό μέχρι το 1962.
Το Βαλταδώρειο Γυμνάσιο Κοζάνης και η Εμπορική Σχολή Κοζάνης δεν ήσαν μόνον τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της πόλης μας που εφρόντιζαν για την άρτια μόρφωση και παιδεία των νέων της εποχής εκείνης. Υπήρξαν ταυτόχρονα και αθλητικές κυψέλες, αναδεικνύοντας εντυπωσιακά ταλέντα σε όλα τα σπορ. Εκτός από το ποδόσφαιρο, τα δύο αυτά εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν συγκροτήσει και ισχυρές ομάδες στο μπάσκετ, στο βόλεϋ, αλλά και στον κλασσικό αθλητισμό. Δεν ήταν δε λίγες οι φορές, κατά τις οποίες οι ομάδες των δύο ιδρυμάτων συναντιώνταν, σε φιλικούς αγώνες μεταξύ των. Χαρακτηριστική η παραπλεύρως φωτογραφία, με τους μπασκετμπολίστες των δύο ομάδων και τους Γυμναστές τους.
Όρθιοι και πρώτος από αριστερά ο Γυμναστής Άγγελος Σταυρόπουλος (Βαλταδώρειο) και στη συνέχεια οι Γυμναστές Κων/νος Ντρίμερης (Βαλταδώρειο), Π. Δημέας (Βαλταδώρειο) και Γιώργος Γκούμας (Εμπορική Σχολή). Επίσης, μεταξύ των άλλων, διακρίνονται όρθιοι οι μπασκετμπολίστες (από αριστερά): Κωστας Χαριτωνίδης, Κώστας Σκορδάς, Γιώργος Παπαχρήστου και καθήμερος πρώτος από αριστερά ο Δημ. Χαλβατζής.
Η παραπάνω δημοσιευόμενη φωτογραφία φέρει ημερομηνία 23 Δεκεμβρίου 1955. Πριν 62 χρόνια τέτοιες μέρες!… Οι καιρικές συνθήκες κάθε άλλο παρά χειμωνιάτικες φαίνονται. Αυτό, εκμεταλλεύονται και οι μαθητές του Βαλταδωρείου Γυμνασίου, που πριν από την μεταξύ τους συνάντηση, απαθανατίζονται στον φακό.
Διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι: Κώστας Κουτσομύτης, Νίκος Τσιγκαλής, Ερρίκος Παπαδέλης, Γιάννης Κλώνταρης, Ιωσήφ Κούρτογλου, Κώστας Σκορδάς, Δημ. Πατίκας και καθήμενοι από αριστερά οι: Αλέξης Καραλίβανος, Απόστολος Ράπτης, Δημ. Κλείδης, Λάζαρος Μήλιος, Τάκης Σκόρδας, Κ. Παυλίδης και Ηλίας Καλτσούνης.