Τις προάλλες η 11χρονη ανιψιά μου, μου έλεγε το χαριτωμένο στιχάκι που έβγαλε η τάξη της για την κυρία τους, χάρη στην οποία όλα τα παιδιά θέλουν να μάθουν ιστορία. Η επιτυχία της κυρίας Μαρίας της ιστορίας είναι ότι βάζει τα παιδιά να προσεγγίσουν την ιστορία μέσα από διαφορετικά μονοπάτια και δεν τους καλεί απλά να αποστηθίσουν γεγονότα και ημερομηνίες.
Κάπως έτσι δουλεύει και ο ιστορικός Ραϋμόνδος Αλβανός, τα βιβλία του οποίου θα έχουμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε και να συζητήσουμε την άλλη Κυριακή στην Κοζάνη. Ο Ραϋμόνδος, όλα αυτά τα χρόνια μέσα από την δουλειά του, ως διδάσκων σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά κυρίως από τις ξεναγήσεις του στο Πάρκο Εθνική Συμφιλίωσης στο Γράμμο, καταφέρνει να συνδέσει τα γεγονότα της ιστορίας, να τα εντάξει σ’ ένα πλαίσιο κατανόησης και να τα κάνει να σημαίνουν κάτι για όσους τα ακούν. Το σημαντικότερο είναι ότι καταφέρνει να αφηγείται την ιστορία του Εμφυλίου, ένα γεγονός τραυματικό που κάνει “τζιζ” ακόμα, εξ ου και δεν διδάσκεται στα σχολεία, καταφέρνοντας να αποσπά κολακευτικά σχόλια από όλους.
Η ιστορία, λοιπόν, όταν ακούγεται, διαβάζεται και διδάσκεται με τρόπο που να σημαίνει κάτι και όχι ως μια στεγνή παράθεση γεγονότων, μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσει πολλά από τα όσα συμβαίνουν γύρω μας.
|