“Ο Πύρρος και η πείρα” Γράφει ο Παύλος Ταγτεβερενίδης

3 Min Read

Οι δημοφιλείς αθλητές και αθλήτριες απολαμβάνουν το προνόμιο της αναγνωρισιμότητας: έχουν κατακτήσει, με τον ιδρώτα τους προφανώς, τεράστια απήχηση και ανεκτίμητη αποδοχή χάρη σε ό,τι έχουν πετύχει στους διάφορους αθλητικούς στίβους. Και η αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπό τους αναδεικνύεται πηγαία και αυθεντική, διαχρονική και ανιδιοτελής.

Αυτό που, όμως, έχει τη μεγαλύτερη σημασία, όταν περάσουν τα χρόνια και κρεμάσουν τα παπούτσια τους αποχωρώντας από την ενεργό δράση, είναι η πείρα που έχει «κατακάτσει» μέσα τους πίσω από τον λαμπερό μανδύα της δόξας και της φήμης. Η σοφία που κουβαλούν μέσα τους χάρη στις πλούσιες εμπειρίες και τις ατελείωτες προσλαμβάνουσες παραστάσεις τους. Η ωριμότητα που, όσοι την έχουν και θέλουν, τη μεταλαμπαδεύουν στους νεότερους με τη μορφή συμβουλών, παραινέσεων και καθοδήγησης.

Ένας από τους προαναφερθέντες πρωταγωνιστές των αθλητικών χώρων είναι αναμφίβολα ο Πύρρος Δήμας. Τις τελευταίες ημέρες βρέθηκε στα μέρη μας, μίλησε σε διάφορα ακροατήρια, επισκέφτηκε σχολικές μονάδες και ήρθε σε επαφή με πολύ κόσμο, τόσο με ανθρώπους που γαλουχήθηκαν με τις συνεχόμενες εντυπωσιακές διακρίσεις του όσο και με νεότερους που ακόμα δεν είχαν γεννηθεί, όταν σήκωνε τις εκατοντάδες των κιλών και μας χάριζε συγκινήσεις.

Αυτό που μας εξέπληξε από την εδώ παρουσία του είναι η ευθύτητα με την οποία αποτιμά πλέον όλα τα πράγματα και όχι μόνο τα του αθλητισμού. Η σεμνότητα με την οποία εξιστόρησε και συμβούλεψε. Ο μεστός τρόπος με τον οποίο επεδίωξε να μεταδώσει -κυρίως σε μαθητές και μαθήτριες- την όποια σοφία αποκόμισε ο ίδιος σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, στον αθλητισμό, στις ανθρώπινες σχέσεις, στη διαχείριση των συναισθημάτων, στην αξία της συστηματικής προσπάθειας. Το ήθος που απέδειξε έμπρακτα ότι διαθέτει· η οικειότητα που δημιουργεί σε όποιον τον συναντά· το αστείρευτο χιούμορ που έχει· η αληθινή καρδιά του που δεν απέχει καθόλου από το γεμάτο αθωότητα «για την Ελλάδα» που αναφώνησε τριάντα δύο χρόνια πριν, όντας ακόμα ένας απρόσμενος για τους πολλούς αστέρας ο οποίος, όμως, ερχόταν για να μείνει στον αθλητισμό και στον ψυχισμό μας.

Άνθρωποι σαν τον Πύρρο Δήμα αξίζουν να αποτελούν πρότυπο για τα νέα παιδιά της σημερινής εποχής και φαίνεται πολύ ενθαρρυντικό το πόσο πολύ τον αγαπούν και τον αναγνωρίζουν ως παράδειγμα προς μίμηση!

Μοιραστείτε την είδηση