Ο θρίαμβος των θεσμών

1 Min Read

Σε μια κοινωνία οι αξίες δεν κρέμονται από τα δέντρα, ούτε και φυτρώνουν στους αγρούς. Έρχονται ως αποτέλεσμα μέτρων που εν συνεχεία γίνονται πολιτικές που εν τέλει μετουσιώνονται σε αξίες. Τουτέστιν η διαχείριση υποθέσεων τύπου Novartis λέει πολλά για τις αξίες του συστήματός μας (πολιτικού, δικαστικού, μιντιακού κλπ.). Τα όσα συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες μας έδωσαν μια καλή ιδέα για το που βρισκόμαστε και πόσο δρόμο έχουμε ακόμα να διανύσουμε.

Την ίδια ώρα, δεν είναι δυνατόν να μη στρέψουμε το βλέμμα στη Μ. Βρετανία, τη χώρα που τιμά τον κοινοβουλευτισμό. Χθες, ο Μπόρις Τζόνσον αναγκάστηκε να παραιτηθεί, αφού είχαν λειτουργήσει άψογα όλες οι τυπικές και άτυπες διαδικασίες ελέγχου και λογοδοσίας. Η ατομική ευθύνη στάθηκε υπέρτερη της κομματικής ταυτότητας και της υποταγής στην εξουσία.

Με τα καλά του και τα στραβά του το κάθε σύστημα κρίνεται στα δύσκολα. Όταν καταφέρνει να σταθεί στο ύψος δύσκολων περιστάσεων που απαιτούν πρώτα από όλα ανάληψης ευθύνης. Κι εδώ η Μ. Βρετανία απέδειξε ότι είναι το σχολείο του κοινοβουλευτισμού και του θριάμβου των θεσμών.

Ιωάννα Κωσταρέλλα

Μοιραστείτε την είδηση