«Έφαγε πόρτα» από το δημοτικό συμβούλιο ο νέος κανονισμός κοινόχρηστων χώρων

5 Min Read

Όχι στα τραπέζια στο πάνω μέρος της πλατείας

Δεν «πέρασε» τελικά ο νέος κανονισμός για τους κοινόχρηστους χώρους από το δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας (20 ψήφοι υπέρ και οι υπόλοιπες κατά). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, μάλιστα, ο πρόεδρος του συμβουλίου Μάρκος Φλώρος, στο κλείσιμο της συνεδρίασης και απευθυνόμενος στους καταστηματάρχες να πει: «Αγαπητοί καταστηματάρχες μπορεί να υποστείτε τις όποιες συνέπειες προβλέπει ο νόμος. Συγγνώμη αλλά όσοι δεν τον (ενν. κανονισμό) ψήφισαν έχουν την όποια ευθύνη».

Το ζήτημα των τραπεζοκαθισμάτων και συγκεκριμένα αυτών που βρίσκονται στο βορειανατολικό άκρο της πλατείας, όπως και στον πεζόδρομο της Ειρήνης, μονοπώλησε τη συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης, που κλήθηκε να πάρει απόφαση για την τροποποίηση του κανονισμού διαχείρισης κοινοχρήστων χώρων.

Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα τραπεζοκαθίσματα τοποθετήθηκαν εκεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν και για λόγους τήρησης αποστάσεων έπρεπε να δοθεί περισσότερος χώρος, δυνατότητα που έληξε στις 15 του περασμένου Ιανουαρίου.

Τα επιχειρήματα υπέρ της ανάπτυξης των τραπεζοκαθισμάτων και των αλλαγών που επιχείρησε να προωθήσει ο νέος κανονισμός βασίστηκαν στις θέσεις εργασίας και στη ζωντάνια της πόλης, ενώ τα επιχειρήματα κατά στα θέματα ασφάλειας και αθέμιτου ανταγωνισμού.

Τα τέσσερα σημεία των αλλαγών

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Δημήτρης Παφύλης, ο οποίος συνόψισε σε τέσσερα βασικά σημεία τις αλλαγές που εισάγει ο κανονισμός, ο οποίος βρέθηκε για 10 ημέρες σε διαβούλευση, χωρίς να υπάρξει κανένα σχόλιο.

Βασικές αλλαγές που προτάθηκαν:

  • Να επιτρέπεται πλέον η τοποθέτηση εμπορευμάτων σε κεντρικές οδούς με μεγάλα πεζοδρόμια και την προϋπόθεση ύπαρξης 1,5 μέτρου για τη διέλευση πεζών
  • Να προβλέπεται καθορισμός χώρου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην πλατεία Νίκης, ενώ θα ζητηθεί ομοιόμορφη όψη (χρώματα, τέντες κλπ).
  • Να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα στην οδό Ειρήνης σε πλάτος ως 0,70μ.
  • Να μειωθεί η παραχώρηση χώρου ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων σε Κοβεντάρων, Μουράτη και Κομπανίας.

Οι προβληματισμοί των καταστηματαρχών

«Εμείς δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε υπέρ ή κατά. Εκπροσωπούμε και αυτούς που ευεργετούνται και αυτούς που πλήττονται» ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου «Ερμής»  Αλέκος Βουτυρής.

Το λόγο πήρε και ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Γιάννης Μπασίνας, ο οποίος έθεσε επιπλέον το θέμα της ασφάλειας της διέλευσης από τους εργαζομένους στα καταστήματα αυτά.

Για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων έκανε λόγο ο Χάρης Κουζιάκης

«Καλούμαστε να πάρουμε απόφαση για να καλύψουμε μια παρατυπία που επεκτείνεται ένα μήνα και πέντε μέρες και δημιουργεί εξαιρετικά άνισες συνθήκες ανταγωνισμού και ειδικά την περίοδο της Αποκριάς, καθώς αφορά το πιο προσοδοφόρο μέρος της πλατείας» ανέφερε ο επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις» Χάρης Κουζιάκης.

Ο κ. Κουζιάκης αναφέρθηκε σύντομα στο ιστορικό των αποφάσεων σχετικά με τα τραπεζοκαθίσματα και επισήμανε ότι «μέχρι τον Ιούνιο του 2020 δεν υπήρχε πρόθεση της δημοτικής αρχής να αλλάξει κάτι», ενώ τόνισε ότι οι αλλαγές έρχονται σε αντίθεση με τα περί κλιματικής ουδετερότητας και έκανε λόγο για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών φιλοδοξιών. «Ερχόμαστε να αναιρέσουμε ότι λέγαμε από το 2016, για να εξυπηρετήσουμε συγκεκριμένα συμφέροντα» υπογράμμισε ο κ. Κουζιάκης. «Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα, στηρίζοντας όλους ισόνομα» κατέληξε ο κ. Κουζιάκης, δηλώνοντας την αρνητική τοποθέτηση της παράταξής του στις τρεις από τις τέσσερις αλλαγές που εισάγει ο νέος κανονισμός.

Από την πλευρά του Κυριάκου Μιχαηλίδη προτάχθηκε το θέμα της αγωνίας των επιχειρηματιών καταστηματαρχών για το μέλλον τους και τέθηκε υπέρ των αλλαγών, ενώ ο Φώτης Κεχαγιάς απηύθυνε έκκληση «τουλάχιστον ο κεντρικός πεζόδρομος να μείνει ως έχει», κάνοντας λόγο για έγκλημα σε περίπτωση που ισχύσει κάτι διαφορετικό.

«Όποιος έχει την εξουσία, προωθεί συμφέροντα, αυτός είναι ο καπιταλισμός» τόνισε ο Νόντας Στολτίδης, καταψηφίζοντας τις αλλαγές και θέτοντας κι αυτός με τη σειρά του το θέμα της προστασίας των εργαζομένων.

Λ. Μαλούτας: Κάνουμε ένα βήμα να κρατηθεί η πόλη ζωντανή

«Θέλουμε μια πόλη που να υπάρχει πρώτα και ναι, ύστερα να είναι μια πόλη πράσινη. Βοηθούν τα καταστήματα; ναι» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, απαντώντας στα όσα προηγήθηκαν. Μάλιστα, ο κ. Μαλούτας πρόσθεσε ότι «κάνουμε ένα βήμα να κρατηθεί η πόλη ζωντανή.  Η καφεστίαση αποτελεί ένα σημαντικό κλάδο και τη στηρίζουμε πολλαπλώς και με αποφάσεις και με παρεμβάσεις, κατέληξε ο κ. Μαλούτας που ήταν ο τελευταίος που πήρε το λόγο.

Εν τέλει οι αλλαγές καταψηφίστηκαν και αναμένεται τώρα τις επόμενες μέρες η εφαρμογή της νομοθεσίας.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.grhttp://www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση