Οι άνθρωποι της πόλης στο προσκήνιο – Γιάννης Μητλιάγκας

4 Min Read

9+1 πρόσωπα εύχονται και προσδοκούν για το 2024

«Ο Χρόνος» υποδέχεται το 2024 με τις ευχές, τις προτάσεις, τις απόψεις και τους προβληματισμούς των ανθρώπων της Κοζάνης, που από διαφορετικά μετερίζια, αγαπούν, δραστηριοποιούνται σε αυτό τον τόπο και νοιάζονται για το μέλλον του.

Ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων καταθέτουν τις προτάσεις τους, δίνοντας το στίγμα για τη νέα χρονιά που βρίσκεται προ των πυλών.

Λίγο πριν φύγει το 2023, λίγο πριν αναλάβουν οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές το τιμόνι για την επόμενη περίοδο, είναι σημαντικό σε ατομικό επίπεδο, αλλά κυρίως συλλογικά, να αναλογιστούμε που βρισκόμαστε, αλλά κυρίως που θέλουμε να πάμε ως περιοχή και ως περιφέρεια, ευχόμενοι ότι η επόμενη χρονιά θα μας βρει σε καλύτερη θέση.

Γιάννης Μητλιάγκας, Πρόεδρος ΕΒΕ Κοζάνης: 2024 τελική ευθεία… πριν την εκκίνηση ενός μαραθωνίου

To 2024 έρχεται με προσδοκίες πολλές, κουβαλάει όμως ένα 2023 που δεν ανταποκρίθηκε στις ελπίδες των Δυτικομακεδόνων, κάτι που αποτυπώνεται σε ένα σύνολο δεικτών, οικονομικών, κοινωνικών, δημογραφικών κλπ.

Η εκλογή των νέων διοικήσεων στην αυτοδιοίκηση, δίνει μια νέα πνοή, ωστόσο α προβλήματα είναι μπροστά,  είναι σημαντικά και απαιτούν ριζικές τομές και υπερβάσεις στον τρόπο λειτουργίας, αντίληψης και πρακτικής γεγονός που ενισχύει την αμφιβολία επίτευξης του κομβικού αυτού στόχου. Η περιοχή μας τείνει να λάβει το χαρακτηρισμό του ουραγού στις εξελίξεις καθώς παρά τα φιλόδοξα και μακρόπνοα σχέδια δεν υπάρχει ουσιαστικό αποτύπωμα και διάχυση στην  πραγματική οικονομία της περιοχής. Έτσι το 2024 φαντάζει ουσιαστικά ως η τελευταία ευκαιρία. Η περιοχή εθισμένη στο βαθύ κρατισμό της αδυνατεί να ενσωματώσει τις νέες τάσεις της αγοράς και πρακτικά τρώει τις σάρκες της. Οι εξαιρέσεις που υπάρχουν και «λάμπουν» και αφορούν τα χαρακτηριζόμενα από εμένα, διαμάντια της περιοχής μας, απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

Έννοιες όπως η αποκέντρωση, η αξιοπιστία και η λειτουργική ικανότητα τείνουν να εκλείψουν.

Βρισκόμαστε λοιπόν στην τελική ευθεία …….πριν την εκκίνηση ενός μαραθωνίου και ήδη υπάρχει κόπωση.

Το 2024 αποτελεί λοιπόν έτος επιστροφής στην πράξη και στην πραγματική οικονομία.

Ο φορέας μας, το Επιμελητήριο της Κοζάνης μετά από συστηματική προσπάθεια και σχεδιασμό εισέρχεται σε μια πιο εξωστρεφή πρακτική καθώς επιλύοντας χρόνια οικονομικά, διοικητικά και καθημερινά προβλήματα έχει να επιδείξει σημαντικές πρωτοβουλίες και τομές στη μέχρι σήμερα λειτουργία του τόσο στο εσωτερικό  του όσο και στην δημόσια παρουσία του. Εκκαθάριση μητρώου, εντάξεις έργων και συμβατοποιήσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο συνθέτουν το νέο περιβάλλον και τη δημόσια εικόνα μας.

Για την επιχειρηματικότητα στο σύνολο το 2024 ξεκινά με τον αιφνιδιασμό της οριζόντιας φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών πράξη που έρχεται να αυξήσει το βάρος στους ώμους των επιχειρήσεων, σε μια εποχή που θα έπρεπε να απελευθερωνόμαστε, από σειρά μνημονιακών επιβαρύνσεων, όπως το τέλος επιτηδεύματος, η αυξημένη προκαταβολή φόρου και άλλες επιμέρους επιβαρύνσεις.

Το επιχειρείν ,αν κάποτε αφεθεί «ελεύθερο» στη χώρα αυτή, θα μεγαλουργήσει όπως το πράττει και διεθνώς. Και θα αλλάξει και την περιοχή μας, που το έχει μεγάλη ανάγκη.

Το 2024 μπορεί να αποβεί, έτος γυρίσματος για την περιοχή μας αρκεί ο σχεδιασμός να παραχωρήσει στη θέση του στην πράξη. Και η προσδοκία στην ζωτικότητα.

Διαβάστε εδώ όλες τις απόψεις και γνώμες που δημοσιεύτηκαν στον “Χ” στο φύλλο της 30ης Δεκεμβρίου 2024

Διαβάστε εδώ όλες τις απόψεις και γνώμες που δημοσιεύτηκαν στον “Χ” στο φύλλο της 11ης Ιανουαρίου 2023

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση