Οι δικές μας Πρέσπες. Του Φώτη Αθ. Ζυγούρη

3 Min Read

Όπως όλα δείχνουν, εκτός απροόπτου, οι όμορφες Πρέσπες θα συνδεθούν με μια μαύρη σελίδα της Ελληνικής ιστορίας: με το ξεπούλημα της Μακεδονίας μας. Για εμάς τους Μακεδόνες αυτή η εξέλιξη είναι ανεπίτρεπτη, μας πονά και μας σημαδεύει, μας γεμίζει ερωτηματικά και πίκρα για το πώς βρεθήκαμε σε αυτή την κατάσταση.

- Advertisement -

Όντως, το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ήταν ένα φλέγον θέμα για όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών, με αποκορύφωμα το ΟΧΙ του Βουκουρεστίου απ την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή. Φυσικά όλοι συμφωνούμε ότι έπρεπε να προχωρήσουμε στη λύση του, όλοι δεχόμαστε ότι η περαιτέρω καθυστέρηση δεν ήταν προς όφελος καμίας πλευράς και η συγκυρία σίγουρα ήταν και είναι με το μέρος μας. Αυτό θα έπρεπε να είναι και το διαπραγματευτικό μας όπλο. Πόσο εκμεταλλεύθηκαν οι κυβερνώντες αυτό το όπλο; Την πίεση δηλαδή, τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από το ΝΑΤΟ προς την ΠΓΔΜ για την ένταξή της; Η γειτονική χώρα αντιμετωπίζει αδιέξοδο επιβίωσης με τα εθνοτικά-μειονοτικά προβλήματα να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και η μόνη λύση και διάσωσή της είναι η ένταξή της σε αυτούς τους οργανισμούς. Επιβάλλεται στην αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης να συμβάλλουμε όπως μπορούμε και εμείς, άλλωστε σε κανέναν δε συμφέρει μια νέα σύρραξη και απορρύθμιση των ισορροπιών στα Βαλκάνια, ΑΛΛΑ, παράλληλα, αυτή η βοήθεια, που επιζητούν οι γείτονές μας, είναι και το διαπραγματευτικό μας χαρτί. Σε μας επαφίεται το πώς θα το εκμεταλλευτούμε για το δικό μας Εθνικό συμφέρον.

Όλα αυτά είναι μια πραγματικότητα, που όμως τα δεδομένα της πραγματικότητας αυτής δεν αξιοποιήθηκαν όπως θα έπρεπε ή μπορεί και να ανταλλάχθηκαν με πρόσκαιρες μικροαπαιτήσεις και πλέον είναι γεγονός ότι εκχωρούνται τα ζητήματα της γλώσσας και της εθνικής ταυτότητας, ζητήματα μείζονα για το μέλλον του Σκοπιανού ζητήματος.

Πως λοιπόν μπορεί μια τέτοια διαπραγμάτευση να θεωρηθεί επιτυχημένη, πού όπως προανέφερα – λόγω των συγκυριών, διενεργούνταν με ευνοϊκούς όρους για την πλευρά μας; Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι αποδεδειγμένα μια αποτυχία της διαπραγματευτικής ομάδας του κου Τσίπρα, που δυστυχώς θα έχει αντίκτυπο στη χώρα μας και γι’ αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανέναν Έλληνα, από κανέναν Μακεδόνα.

Απευθυνόμενος στους έξι βουλευτές που προθυμοποιήθηκαν να στηρίξουν την σημερινή κυβέρνηση στην πρόταση μομφής τους λέω: Οι δικές μας Πρέσπες είναι καθαρές. Μην τις λερώσετε με την ψήφο σας.

 

 

Μοιραστείτε την είδηση