Οι τοκογλύφοι και οι πληρωμένοι «δημοσιογράφοι»

3 Min Read

Είναι πράγματι μεγάλη επιτυχία της ΕΛΑΣ η εξάρθρωση αυτού του μηχανισμού τοκογλυφίας και λαθρεμπορίας χρυσού, που «ξεζούμιζε» τόσες χιλιάδες οικογένειες που υπέφεραν και υποφέρουν από την κρίση. Και υπάρχει μια παράμετρος που με ενδιαφέρει ιδιαιτέρως. Είναι ο εξευτελισμός των μεσών ενημέρωσης και της δημοσιογραφίας. Με εκείνους που είχαν την ευθύνη αντίδρασης, να μην ασχολούνται καν με το θέμα και το θλιβερό του θέαμα.

 

*** Με επίμονους αγώνες συναδέλφων της δικής μου γενιάς, καταφέραμε να αποκτήσει η Ένωση Συντακτών έναν Κώδικα Δεοντολογίας. Έχουμε πια θεσμοθετημένα συνδικαλιστικά όργανα, που υποτίθεται ότι έχουν ως αποστολή την διαφύλαξη του κύρους της δημοσιογραφίας. Την επαγρύπνηση για την εφαρμογή των κανόνων δεοντολογίας που έχουμε ψηφίσει. Προσωπικώς, εκπλήρωσα ένα σοβαρό ποσόν, από το εφάπαξ που έλαβα όταν συνταξιοδοτήθηκα, για να εκδοθεί σε βιβλίο η άριστη δουλειά των συναδέλφων Αντώνη Χατζή και Νίκου Ελευθερόγλου, όπου καταγράφονταν οι δημοσιογραφικοί κώδικες δεοντολογίας και οι αντίστοιχες συνταγματικές η νομικές διατάξεις, από όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Ένα βιβλίο που έμεινε τελικώς στα …αζήτητα.

 

Ένας από αυτούς τους κανόνες, στον οποίο όλοι συμφωνούν, είναι ότι ο δημοσιογράφος δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί την όποια προβολή έχει αποκτήσει, κατά την άσκηση της δημοσιογραφίας, για να διαφημίζει εμπορικά προϊόντα και υπηρεσίες. Με μια μοναδική εξαίρεση: Την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων κοινωνικού περιεχομένου, μη κερδοσκοπικών οργανισμών. Όπως για παράδειγμα το «Χαμόγελο της Ζωής», οι καμπάνιες ενημέρωσης για τον καρκίνο κλπ.

 

*** Έχουμε και συνταγματικώς κατοχυρωμένη αναμάρτητη αρχή, το «Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης». Το οποίο υποτίθεται ότι επαγρυπνά για την εφαρμογή και του νόμου και της δεοντολογίας. Τόσο από τους πολύφερνους ιδιοκτήτες ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, όσο και από κάτι γυαλιστερούς υπηρέτες τους, που προβάλλονται ως «δημοσιογράφοι». Έτσι για να τρίζουν τα κόκαλα του Παλαμά, του Μελά, του Καβαφάκη, του Νίτσου ή του Παλαιολόγου. Και τα δικά μου, όταν θα έχω φύγει. Που ξεσκέπασα από την «Ελευθεροτυπία» μερικές από τις πιο άγριες υποθέσεις τοκογλυφίας, με μια τρίμηνη έρευνα.

 

Αλλά κάνεις από αυτούς δεν συγκινήθηκε όταν η τοκογλυφία διαφημιζόταν τηλεοπτικώς ως …κανονική παροχή υπηρεσιών. Ούτε όταν κάποιοι τηλεοπτικοί αστέρες, έναντι φακελακίου, πρόβαλαν …συνεντεύξεις με τον εγκέφαλο αυτής της συμμορίας. Ας ελπίσουμε ότι θα ξυπνήσουν τώρα και θα κινηθούν αναδρομικώς. Και η ΕΣΗΕΑ και το ΕΣΡ.

 

 

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

Μοιραστείτε την είδηση