Οικονομικός Ταχυδρόμος: Tο σχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών έμεινε από κάρβουνο

2 Min Read

Σκληρή κριτική από τη στήλη inside stories του Οικονομικού Ταχυδρόμου για την Μετάβαση ΑΕ αλλά και συνολικά για τις επενδύσεις στην περιοχή.

H Μετάβαση ΑΕ

- Advertisement -

Έχουν περάσει σχεδόν πέντε χρόνια από τότε που η κυβέρνηση εξήγγειλε στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης την μετάβαση των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο. Τα λιγνιτικά εργοστάσια και οι δραστηριότητες γύρω από αυτά έδιναν ζωή για χρόνια στις τοπικές κοινωνίες αλλά και σημαντική ανάπτυξη στις περιοχές. Το 2019 με 2020 λοιπόν ανακοινώθηκε ένα φιλόδοξο master plan για τη μετάβαση των περιοχών αυτών το οποίο επίσης συνοδευόταν από μεγάλα επιχειρηματικά projects. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου δημιουργήθηκε η εταιρεία ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ που θα έπαιζε το ρόλο της διαχείρισης των κοινοτικών πόρων, οι οποίοι εξασφαλίστηκαν για αυτό το σκοπό, αλλά και για την υλοποίηση του master plan.

Καμία επένδυση…

Πέντε χρόνια μετά και η μία μετά την άλλη επιχειρήσεις που είχαν αναγγείλει τα μεγάλα επενδυτικά τους σχέδια αποσύρουν το ενδιαφέρον τους. Γραφειοκρατία, χαμηλά κίνητρα καθώς και αλλαγές επιχειρηματικών πλάνων είχαν ως αποτέλεσμα τα προαναφερόμενα projects να μπαίνουν στα συρτάρια.

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ, σύμφωνα με όσα μου λένε άνθρωποι της αγοράς αλλά και από τις τοπικές κοινωνίες, έχει ουσιαστικά ένα ανύπαρκτο έργο. Ακόμη και προγράμματα ενίσχυσης μικρότερων επιχειρήσεων καθυστερούν να υλοποιηθούν, όπως και οι πόροι… Αρκετές διαμαρτυρίες εκδηλώνονται, όπως μαθαίνω, στα αρμόδια υπουργεία της κυβέρνησης.

Ασάφεια

Πέρα, όμως, από αυτό και προγράμματα που προκηρύσσονται, όπως το έργο ύψους 27 εκατ. ευρώ με σκοπό τη δημιουργία «Μηχανισμού Στήριξης της Επιχειρηματικότητας για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» κρίνονται από την αγορά ως ασαφή ως προς το αντικείμενο τους…

Κοινώς το σχέδιο για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών έμεινε από κάρβουνο…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Μοιραστείτε την είδηση