Όλα έτοιμα για την έναρξη της Κοζανίτικης Αποκριάς

4 Min Read

Περίπου 130.000 ο συνολικός προϋπολογισμός

Όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει την Τσικνοπέμπτη το πρόγραμμα της φετινής Κοζανίτικης Αποκριάς και το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου των διοργανωτών στο Δημαρχείο της πόλης. Δήμος Κοζάνης, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και ΕΒΕ Κοζάνης χρηματοδοτούν φέτος τις εκδηλώσεις και δράσεις της Αποκριάς, η οποία αναμένεται να έχει τον περισσότερο κόσμο από ποτέ.

«Η Αποκριά της Κοζάνης είναι συνώνυμη με την παράδοση, το γλέντι, τον χορό και την μουσική και μια ευκαιρία για επανασύνδεση των ανθρώπων της γειτονιάς στους φανούς» ήταν τα λόγια του Δημάρχου Κοζάνης Γιάννη Κοκκαλιάρη, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες να γίνουν ένα και να γλεντήσουν όλοι μαζί. «Όπως λέει και το σλόγκαν μας φέτος η Αποκριά δεν είναι να την βλέπεις αλλά να την ζεις» πρόσθεσε και διαχώρισε τις έννοιες «Αποκριά» με «Καρναβάλι» υπερτονίζοντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα της Κοζανίτικης Αποκριάς.

Όλες οι υπηρεσίες του Δήμου Κοζάνης έχουν «ριχτεί» στην Αποκριά με στόχο να μην υπάρξουν προβλήματα και όσα υπάρξουν να αντιμετωπιστούν άμεσα. Από την Τσικνοπέμπτη η πόλη θα «χορεύει» σε Αποκριάτικους ρυθμούς, ειδικά τα βράδια που καθημερινά στην κεντρική πλατεία θα υπάρχουν χορευτικά συγκροτήματα και το άναμμα του φανού κάθε γειτονιάς. 

Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης αναφέρθηκε εκτενώς στο πρόγραμμα της φετινής Αποκριάς υπενθυμίζοντας πως το έθιμο των Φανών είναι ενταγμένο στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. «Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στις επιχειρήσεις της πόλης και στους χορηγούς που φέτος συνέβαλαν τα μέγιστα. Νομίζω πως φέτος η Αποκριά μας θα είναι η καλύτερη και σας λέμε πως του χρόνου θα δούμε και νέα πράγματα που δεν προλάβαμε φέτος να εφαρμόσουμε» ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης.

Το ΕΒΕ Κοζάνης επιχορηγεί την φετινή Αποκριά με το ποσό των 8500 ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες. Ο εκπρόσωπος του Βασίλης Μόσχος τόνισε πως πάντα ο φορέας θα στέκεται αρωγός και θα βοηθά όπου μπορεί για το καλό της επιχειρηματικότητας και την εξωστρέφεια.

Από την μεριά του ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Λύσσανδρος Μεταξάς εξέφρασε την στήριξη της Περιφέρειας στον Δήμο Κοζάνης με το ποσό των 30.000 ευρώ που φέτος δίνεται στην διοργάνωση. «Δείξαμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας και ευχόμαστε να πάνε όλα καλά στην διοργάνωση και η Περιφέρεια είναι εδώ να στηρίξει τέτοια μεγάλα γεγονότα» πρόσθεσε ο κ. Μεταξάς.

Το πρόγραμμα της Κοζανίτικης Αποκριάς έχει αναρτηθεί από την Τρίτη και περιλαμβάνει εκτός από το άναμμα των Φανών στις γειτονιές, χορευτικά συγκροτήματα στην πλατεία, φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, θεατρικές παραστάσεις κ.α. 

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με την διοργάνωση, τονίστηκε πως για πρώτη φορά δόθηκε μεγαλύτερη επιχορήγηση στους Φανούς και σε ορισμένους δόθηκαν περισσότερα χρήματα λόγω του ότι δέχονται περισσότερο κόσμο τις ημέρες αιχμής. Τόσο ο κ. Ιωαννίδης όσο και ο κ. Κοκκαλιάρης ξεκαθάρισαν πως αντιμετωπίζουν όλους τους Φανούς με τον ίδιο τρόπο και πως δεν υπάρχουν διακρίσεις και πως με την συνεργασία τους θα διοργανωθεί ακόμη καλύτερη η Αποκριά το 2025.

Όσον αφορά στο ωράριο των καταστημάτων, με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου θα υπάρξει παράταση του ωραρίου κατά μια ώρα (από τις 3 το ξημέρωμα στις 4) για τις ημέρες της Αποκριάς.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση