Ολυμπιακός και Μακεδονικός Κοζάνης στις αρχές της δεκαετίας του 60′! Ο κόσμος των σπορ, με τον φακό, στην Κοζάνη του «χθες» Δημ. Κλείδη

6 Min Read

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, στο ποδοσφαιρικό στερέωμα της Δυτικής Μακεδονίας – και όχι μόνο – μεσουρανούσε το φεγγοβόλο αστέρι του Μακεδονικού Κοζάνης, καθώς το 1955 και 1956 είχε κατακτήσει τους δύο συνεχόμενους τίτλους του πρωταθλητού ΒΔ. Μακεδονίας.
Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, είχε σημειώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα σε φιλικές αναμετρήσεις του, επί διεθνούς επιπέδου (Μπουσκ Βελιγραδίου), προς ισχυρά συγκροτήματα της Θεσ/νίκης, αλλά και προς τους πρωταθλητές Ανατολικής Μακεδονίας (Δόξα Δράμας), Κεντρικής Μακεδονίας (Όλυμπος Κατερίνης), Λαρίσης (Ηρακλής), αντιπροσωπευτικές ομάδες των Ενόπλων Δυνάμεων, αποκτώντας πανελλαδικά την φήμη μιας από τις ισχυρότερες επαρχιακές ομάδες.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1960, ο Μακεδονικός, ριζικά ανανεωμένος, προσπαθούσε για το καλλίτερο, με αξιόλογες εμφανίσεις, χωρίς όμως να φθάσει στην κορυφή και στα επίπεδα των προκατόχων του.
Αντιθέτως, ο Ολυμπιακός Κοζάνης, στις αρχές της δεκαετίας του 1960 ξεδίπλωνε τα φτερά του και πετούσε σε δυσθεώρητα ύψη, φθάνοντας τρεις φορές στα πρόθυρα του νεοσύστατου θεσμού της Α’ Εθνικής!…
Βέβαια, υπήρξε η ομάδα – αποκάλυψη της πρώτης τριετίας του 1960 και το ποδοσφαιρικό Πανελλήνιο υποκλίνονταν μπροστά στην ανωτερότητά του!…
Ακόμη και ισχυρές ομάδες των Αθηνών και της Θεσ/νίκης ανεγνώριζαν την αξία του, καθώς απέκλειε σε αγώνες Κυπέλλου Ελλάδος, τον Ατρόμητο Αθηνών, τον Π.Α.Ο.Κ., τον Ηρακλή Θεσ/νίκης, τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, τον Ο.Φ.Η. κ.α.
Ο φακός παρουσιάζει παρακάτω, τους άξιους πρωταγωνιστές των δύο ομάδων, εκείνων των χρόνων…

- Advertisement -
Ad image
- Advertisement -
Ad image

Μία από τις συνθέσεις του Ολυμπιακού Κοζάνης, τη χρονιά του 1960, όταν ανεδείχθη πανάξια πρωταθλητής ΒΔ. Μακεδονίας και μετέσχε δικαιωματικά στον νεοσύστατο θεσμό της Β’ Εθνικής.
Ήταν η εποχή, κατά την οποία ο Ολυμπιακός Κοζάνης έλαβε μέρος για πρώτη φορά σε πανελλαδικό Πρωτάθλημα (του νεοσύστατου θεσμού της Β’ Εθνικής) και έκτοτε αποτελούσε μία από τις βασικές ομάδες που μετείχαν στο νεοσύστατο θεσμό, τον οποίο ελάμπρυνε με την παρουσία του και τα εντυπωσιακά αποτελέσματά του.
Την περίοδο αυτή, ο Ολυμπιακός έδειξε τις μεγάλες δυνατότητές του και κατέλαβε την τρίτη θέση στον Βόρειο Όμιλο της Β’ Εθνικής Κατηγορίας.
Στη φωτογραφία διακρίνονται όρθιοι από αριστερά οι: Τάκης Ξανθόπουλος, Γιώργος Ιωαννίδης, Τάσος Εμμανουηλίδης, Γιάννης Δέλλιος (Νταν), Αδάμος Παπαδόπουλος, Μωϋσής Γεροντίδης και καθήμενοι από αριστερά οι: Τηλέμαχος Σπανίδης, Γιώργος Εσπερίδης, Παύλος Τσακιρίδης, Μπάμπης Γαβριηλίδης και Κώστας Νινιώτας.

Η φωτογραφία αυτή του Ολυμπιακού Κοζάνης εμφανίζει μία από τις συνθέσεις της τοπικής ομάδος, η οποία το 1961 ανεδείχθη και πάλι πρωταθλήτρια ΒΔ. Μακεδονίας και έλαβε μέρος για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής Κατηγορίας.
Ήταν η χρονιά, κατά την οποία ο Ολυμπιακός έκανε την καλύτερη μέχρι τότε παρουσία του στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, φθάνοντας ένα βήμα πριν από την είσοδό του στην Α’ Εθνική.  Τελικά, τερμάτισε στην δεύτερη θέση, μετά την Νίκη Βόλου, και δεν μπόρεσε να δρασκελίσει το κατώφλι της Α’ Εθνικής, έκανε όμως τους Πανέλληνες φιλάθλους να την χαρακτηρίζουν ως την ομάδα της χρονιάς, καθώς στους πρώτους επτά αγώνες πρωταθλήματος είχε σημειώσει ισάριθμες νίκες, χωρίς να δεχθεί ούτε ένα τέρμα!…
Στη φωτογραφία διακρίνονται από αριστερά οι: Τηλέμαχος Σπανίδης, Παύλος Τσακιρίδης, Μωϋσής Γεροντίδης, Μπάμπης Γαβριηλίδης, Γιάννης Κωφίδης, Γιώργος Εσπερίδης, Αδάμος Παπαδόπουλος, Χαρίλαος Κουτσιμάνης, Τάσος Εμμανουηλίδης, Γιώργος Ιωαννίδης και Τάκης Ξανθόπουλος.

Η φωτογραφία έχει ημερομηνία 15 Αυγούστου 1956 και ο φακός απαθανάτισε τους πρωταγωνιστές της φιλικής συνάντησης μεταξύ του Μακεδονικού Κοζάνης και της Δόξης Δράμας, η οποία έληξε με 2-1 υπέρ της Δραμινής ομάδος.
Τη χρονιά εκείνη, ο Μακεδονικός, όπως και την προηγούμενη, είχε σημειώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα στις αναμετρήσεις του με ισχυρά συγκροτήματα της Θεσ/νίκης, της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, της Λαρίσης, με αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και σε διεθνές επίπεδο, επιτυγχάνοντας περιφανή νίκη επί της Μπουσκ Βελιγραδίου με 3-2.
Στη φωτογραφία διακρίνονται όρθιοι από αριστερά, ο προπονητής Δεληγιώργης και οι ποδοσφαιριστές: Λάζαρος Καλώτας, Γιάννης Τριανταφύλλου, Μάκης Κουκουμπέσης, Ρούλης Καλλιανιώτης, Σάκης Στραβού, Χρήστος Γκάζης, Λώλος Βαρδάκας, Τέλης Διάφας, Γιώργος Σιόγκας και καθήμενοι από αριστερά οι: Κώστας Κυράνος, Αρμάνδος Τζιούτζιος, Γιώργος Κουντουράς και Ηλίας Κυρατσούς. Στη δεξιά πλευρά, οι ποδοσφαιριστές της Δόξης: Τάκης και Θανάσης Λουκανίδης, Γεωργιάδης, Τόλιος, Ιγνατίου, Μποϊντάρης, Πιστικός, Ιωάννου και ο συνοδός της Δραμινής ομάδος.

 

Ο ανανεωμένος Μακεδονικός Κοζάνης, με μία από τις συνθέσεις του, στις αρχές της δεκαετίας του 1960.
Η φωτογραφία είναι από τον αγώνα Κυπέλλου Ελλάδος της 8 Απριλίου 1962, εναντίον του ΠΑΟΚ, στη Θεσ/νίκη, όπου η ομάδα της Θεσ/νίκης απέκλεισε με 1-0 (το νικητήριο τέρμα επέτυχε ο Λέανδρος) τον Μακεδονικό Κοζάνης.
Στη φωτογραφία διακρίνονται όρθιοι από αριστερά ο Αρχηγός – Προπονητής, Κώστας Στυλιανού και οι ποδοσφαιριστές: Μανώλης Δεληβοριάς, Γιώργος Κουντουράς, Γιάννης Τριανταφύλλου, Σμυρναίος (στρατευμένος που υπηρετούσε στην Κοζάνη), Ρούλης Καλλιανιώτης, Τάκης Μάστορας, Ζήσης Βαρδάκας και καθήμενοι από αριστερά οι: Χρήστος Γκάζης, Κώστας Παπαδόπουλος, Σάκης Στραβού και Γιάννης Κυρατσούς.

 

Μοιραστείτε την είδηση