Ομόφωνα στο πλευρό των κατοίκων της Καλαμιάς το Περιφερειακό Συμβούλιο

4 Min Read

Ψήφισμα κατά των ΑΠΕ αν δεν εγκριθεί το Ειδικό Χωροταξικό

Την άναρχη εγκατάσταση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκών και ανεμογεννητριών) στην περιοχή της Κοζάνης αλλά και την περίπτωση του φωτοβολταϊκού της Καλαμιάς, συζήτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Το θέμα έφερε προς συζήτηση μετά από συλλογή υπογραφών των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αντώνης Τσάκωνας, ο οποίος ήταν και ο εισηγητής.

Ο ίδιος, μιλώντας στα ΜΜΕ, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, είπε πως τα έργα ΑΠΕ θα πρέπει να γίνονται με βάση του να μην πλήττουν την περιοχή και χαρακτήρισε απαράδεκτη την κατάσταση με τα χιλιάδες στρέμματα φωτοβολταϊκών να βρίσκονται απλωμένα. «Η τοπική κοινωνία πρέπει να αντιδράσει και εμείς είμαστε δίπλα τους, θα δώσουμε τη μάχη σε ότι χρειαστεί. Το ψήφισμα που εκδόθηκε στο μεγάλο συλλαλητήριο της Κοζάνης το υιοθετούμε και το στηρίζουμε και θα παλέψουμε για φθηνή ενέργεια» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσάκωνας.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι κατοίκων της Καλαμιάς και του Βατερού, οι οποίοι κατήγγειλαν αστυνομική βία που τους ασκήθηκε κατά την διαμαρτυρία τους στο εργοτάξιο της εταιρείας. Τα όσα έγιναν στην Καλαμια, καταγγέλθηκαν ομόφωνα από όλες τις παρατάξεις και προτάθηκαν τρόποι διεκδίκησης μέσω της νομικής οδού. Ωστόσο, διαπιστώθηκε πως ορισμένα από τα αιτήματα – προτάσεις, όπως το να ζητηθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας η ακύρωση της αδειοδότησης του έργου, δεν μπορούν να σταθούν νομικά, σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία της Περιφέρειας.

«Αν δεν υπάρξει ανάκληση της απόφασης της αδειοδότησης του φωτοβολταϊκού της Καλαμιάς και προσφυγή στη δικαιοσύνη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας τότε μιλάμε για ευχολόγια» είπε η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γεωργία Ζεμπιλιάδου, η οποία μίλησε με σκληρά λόγια για τις εταιρείες φωτοβολταϊκών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

«Εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας για αυτές τις αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην των τοπικών κοινωνιών. Η Κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει όλο το πλαίσιο για τις ΑΠΕ. Δεν μπορούμε να περιμένουμε το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ που δεν έρχεται ποτέ γιατί έχει αποδειχθεί πως αυτές οι κωλυσιεργίες είναι εσκεμμένες για να μπορούν να κάνουν ανενόχλητες τις δουλειές τους οι εταιρείες και να δεσμεύουν γόνιμες περιοχές, κοντά σε οικισμούς» είπε με τη σειρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θόδωρος Καρυπίδης.

«Η τεράστια ισχύς των 30 γιγαβάτ σε άδειες που έχουν εκδοθεί για την περιοχή μας είναι τριπλάσια με την ισχύ που έχει όλη η χώρα. Η κοινωνία είναι ανάστατη και τα χωριά ξεσηκώνονται» είπε ο επικεφαλής της ΑΡΣΥ Στέφανος Πράσσος.

Τα επτά σημεία του ψηφίσματος

Το ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου που πέρασε ομόφωνα, περιλαμβάνει επτά βασικά σημεία που είναι τα εξής:

  • Καμία αδειοδότηση, καμία έναρξη εργασιών εγκαταστάσεων ΑΠΕ χωρίς την σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας και του Περιφερειακού Συμβουλίου μέχρι την έγκριση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ.
  • Όχι στην εγκατάσταση Φ/Β και Α/Γ στις περιοχές Καλαμιάς, Γαλατινής, Μπούρινο και Βέρμιο.
  • Καμία έναρξη εργασιών σε Βατερό, Ξινό Νερό και Λέχοβο.
  • Εκπόνηση συνολικής περιβαλλοντικής μελέτης για τα υπάρχοντα και υπό κατασκευή αιολικά και φωτοβολταϊκά από δημόσιο φορέα με συμμετοχή της Περιφέρειας.
  • Να υποχρεώνονται οι εταιρείες να αποσύρουν τις εγκαταστάσεις τους μετά το πέρας λειτουργίας τους και να αποκαθιστούν το περιβάλλον.
  • Σημαντική μείωση και πλαφόν στην τιμή ρεύματος, κατάργηση ρήτρας αναπροσαρμογής.
  • Απόσυρση όλων των κατηγοριών στους συλληφθέντες στις κινητοποιήσεις της Καλαμιάς

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση