Η δύναμη των ονείρων. Γράφει η Ευφροσύνη Παπαθεοδώρου μαθήτρια του Α3 τμήματος του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης  

3 Min Read

Τι είναι τα Όνειρα Ψυχών; Δύο λέξεις χίλιες σημασίες. Σ’ αυτήν εδώ τη στήλη οι μαθητές και οι μαθήτριες του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης μοιράζονται τα όνειρα, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους μέσα από τα δικά τους ποιήματα, διηγήματα και άρθρα.

 

Η δύναμη των ονείρων

 

Καθημερινά παρατηρούμε ότι όλα ρέουν με ταχύτητα. Αυτό όμως που τα κάνει όλα να «τρέχουν» με έναν τόσο γρήγορο ρυθμό τι είναι; Είναι οι άνθρωποι!

Και πάλι, όμως, αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό το οποίο δίνει στους ανθρώπους τη δύναμη, για να συνεχίζουν; Για να κάνουν τα πάντα να ρέουν αδιάκοπα με αυτήν την ταχύτητα; Για να επαναλαμβάνουν συνεχώς μια σειρά κινήσεων χωρίς να σταματούν; Μήπως είναι οι επιθυμίες και οι στόχοι, τα οποία επιθυμούν να πραγματοποιήσουν και τα οποία τους προσφέρουν τη δύναμη για να συνεχίζουν; Και πάλι όμως, τι είναι αυτό, το οποίο δημιουργεί τις επιθυμίες τους, τους σκοπούς τους;

Η απάντηση είναι μία… και είναι αναμφίβολα τα όνειρα!

Όσον αφορά τα όνειρα, όσο συνηθισμένη κι αν ακούγεται αυτή η λέξη, είναι πάρα πολύ σημαντικά. Για να μπορέσει, όμως, κάποιος να κατανοήσει τη σημασία τους, είναι σημαντικό να θέσει στον εαυτό του το εξής ερώτημα: Τι θα συνέβαινε, αν δεν είχε τη δυνατότητα να ονειρευτεί; Μέσω των ονείρων προσφέρεται η ευκαιρία στους ανθρώπους να δημιουργήσουν έναν κόσμο δικό τους, εξωπραγματικό, μακριά από τις έγνοιες και τις δυσκολίες της καθημερινότητας, όπου μπορούν να πράξουν οτιδήποτε εκείνοι επιθυμούν, ανεξάρτητα από τα γεγονότα τα οποία λαμβάνουν χώρα στην πραγματική τους ζωή. Αντίθετα, ο τερματισμός των ονείρων ισοδυναμεί με τον τερματισμό της δημιουργικής ζωής ενός ατόμου. Αυτό συμβαίνει, καθώς με τη μείωση των ονείρων ελαχιστοποιείται και η δυνατότητα του ατόμου να σκεφτεί δημιουργικά, να κατασταλάξει στις επιθυμίες του, καθώς και να διευρύνει τους ορίζοντές του και να ανακαλύψει νέα ενδιαφέροντα. Επομένως, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι απομακρύνοντας τη δυνατότητα των ονείρων από έναν άνθρωπο είναι ισοδύναμο της αφαίρεσης από αυτόν οποιασδήποτε εναπομείνασας δύναμης, καθώς και της απαγόρευσης να εξελίσσεται συνεχώς και να βελτιώνεται. 

Συμπερασματικά, όσο κι αν περιφρονούμε τα όνειρα, εκείνα είναι που ουσιαστικά λειτουργούν ως κινητήριος δύναμη, προκειμένου να επιτύχουμε τις επιθυμίες μας και από όνειρα να καταλήξουν να είναι σημαντικές εμπειρίες, γεγονότα, σταθμοί και επιτυχίες στη ζωή μας.

 

Η μαθήτρια του Α3 τμήματος 

του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης        

Ευφροσύνη Παπαθεοδώρου

Μοιραστείτε την είδηση