Όταν η απληστία περιβάλλεται με… ηθικό πλεονέκτημα

3 Min Read

Όσα διαδραματίζονται στο πολιτικό μας εποικοδόμημα, επιβεβαιώνουν όσους, έχουν υποστηρίξει, διαχρονικώς, ότι ο άνθρωπος είναι το πλέον άπληστο ζώο. Από αυτόν τον ορισμό δεν ξεφεύγουν ούτε όσοι πορεύονται στον δημόσιο βίο κρατώντας μια ταμπέλα «είμαι αριστερός». Και κοκορεύονται ότι διαθέτουν, εξ ορισμού, το «ηθικό πλεονέκτημα». Κάτι σαν …κληρονομικό χάρισμα. Είτε πρόκειται για υπουργούς ή βουλευτές, είτε για άλλους που ασκούν κρατική ή κομματική εξουσία.

Το ζεύγος των «παραιτηθέντων» υπουργών Παπαδημητρίου (Οικονομίας) και Ράνιας Αντωνοπούλου (Απασχόλησης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης) είναι από τα πλουσιότερα της πολιτικής μας ζωής. Με ετήσιο εισόδημα 450.000 ευρώ, μεγάλες καταθέσεις εδώ και στο εξωτερικό και πλήθος ακινήτων. Αλλά η απληστία, με επίχρισμα «ηθικού πλεονεκτήματος», τους οδήγησε να αιτούνται και να λαμβάνουν επίδομα χιλίων ευρώ μηνιαίως για το ενοίκιο του σπιτιού τους στο Κολωνάκι. Και δεν είναι οι μόνοι. Είναι και ο Μάρδας, ο Σγουρίδης, ο Φωτάκης και όσοι ίσως αποκαλυφθούν αργότερα.

- Advertisement -

Αλλά δεν θα σταθώ στα πρόσωπα. Έστω και αν είναι προκλητικό, η κ. Αντωνοπούλου, ως εκ της αρμοδιότητος της, να έχει πρωτοστατήσει στις περικοπές επιδομάτων των τριτέκνων, του ΕΚΑΣ των συνταξιούχων, των ανέργων. Πέρα από τα πρόσωπα, η μεγάλη πρόκληση είναι το ίδιο το νομοθέτημα του οποίου έκαναν «νόμιμη χρήση» οι συγκεκριμένοι πολιτικοί. Αλλά εσείς κ. Πρόεδρε ενδιαφέρεσθε μόνον για τον επικοινωνιακό αντίκτυπο και όχι για την ουσία. Διό και επιλέξατε να ζητήσετε την παραίτηση της κ. Αντωνοπούλου, αλλά όχι και την κατάργηση του προκλητικού νομοθετήματος σας.

Και βεβαίως δεν είναι η μόνη προκλητική περίπτωση παροχών προς τους «εθνικούς αντιπροσώπους» μας. Πρόκληση είναι, για παράδειγμα, και η καταβολή πρόσθετης αποζημίωσης, εβδομήντα πέντε ευρώ κατά συνεδρίαση, για την συμμέτοχη των βουλευτών σε επιτροπές της Βουλής. Λες και δεν πρόκειται ακριβώς για το έργο για το οποίο έχουν εκλεγεί. Υπάλληλος της Βουλής, από τους υπεύθυνους για τις πληρωμές για τέτοιες αποζημιώσεις, μου έλεγε χαρακτηριστικώς πόσο πιεστικός γίνεται ευκατάστατος βουλευτής, με δικά του κανάλια στη Μακεδονία, όταν θεωρεί ότι …καθυστερεί η καταβολή των ποσών που δικαιούται, από την συμμέτοχη του σε τέτοιες επιτροπές.

Προσθέστε και την διάταξη, αυτή της κυβέρνησης, να μένουν στα πανάκριβα πεντάστερα ξενοδοχεία, μαζί με τους υπουργούς, όσοι αποτελούν την κουστωδία των συνοδών τους. Και θα έχετε την αποθέωση του «ηθικού πλεονεκτήματος».

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

Μοιραστείτε την είδηση