Ουκ εν τω πολλώ και η ασφάλεια

3 Min Read

Προκειμένου να πείσουν ότι κάνουν το καθήκον τους, για την ασφάλεια των πολιτών, οι ασκούντες της εξουσία, μας ανακοίνωσαν ότι έχουν διατάξει την κινητοποίηση περίπου έξη χιλιάδων αστυνομικών για την περιφρούρηση των εκδηλώσεων, στην Αθήνα, για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Ακολουθώντας μια πεπατημένη. Διότι τα ίδια έκαναν και οι προηγούμενοι. Θεωρώντας ότι η δημόσια ασφάλεια εξασφαλίζεται με την ποσότητα και όχι με την ποιότητα των κατά περίπτωση κινητοποιουμένων.
Είναι μια αντίληψη που μας έχει οδηγήσει σε ένα καθεστώς τόσο παραφουσκωμένης αστυνομίας, ώστε, αναλογικώς με τον πληθυσμό μας, να διαθέτουμε τους περισσοτέρους «κατά κεφαλήν» αστυνομικούς από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Χωρίς όμως να εξασφαλίζουμε και την αναγκαία αποτελεσματικότητα αυτού του φοβερού μηχανισμού, ιδίως ως προς την αντιμετώπιση των «μπαχαλάκηδων» κάθε μορφής και χρώματος.
Δυσκολεύομαι να επιλέξω προς τα πού πρέπει να στρέψω περισσότερο τον θαυμασμό μου, εντός τού χώρου των δυνάμεων ασφαλείας. Προς αυτούς πού «εκπαιδεύουν» τους Έλληνες αστυνομικούς ή εκείνους πού καταρτίζουν τα εκάστοτε επιχειρησιακά «σχέδια δράσης»;
Από τη μία βλέπουμε μια αστυνομία πού δεν γνωρίζει τον τρόπο να αντιμετωπίσει, είτε τους χουλιγκάνους κάθε ομάδας, όταν καταστρέφουν γήπεδα, καίνε αυτοκίνητα ή λυντσάρουν «εχθρούς» του άλλου στρατοπέδου.
Ανίκανη να κάνει κάτι ουσιαστικότερο και σοβαρότερο, έναντι των «γνωστών αγνώστων» κουκουλοφόρων πού πυρπολούν κάθε τόσο το κέντρο της Αθήνας καταστρέφοντας περιουσίες, πέρα από το να …παίζει μαζί τους κυνηγητό. Σε μια εντελώς ηλίθια τακτική. Που μοιάζει σαν να προσπαθεί κανείς να σβήσει μια φωτιά πού έχει φουντώσει, …φυσώντας την.
Φθάσαμε μάλιστα στο σημείο να ομολογείται, από την νέα υφυπουργό Προστασίας του πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, ότι υπάρχει πρόβλημα …αυτοπροστασίας των αστυνομικών, με αφορμή το κωμικό επεισόδιο στου Ζωγράφου, όπου καθήκοντα αστυνομικού ελέγχου άσκησαν, σε βάρος αστυνομικών, τα μέλη του «Ρουβίκωνα».
Από την άλλη βλέπουμε να πίπτει, με πάσα ευκολία, η ράβδος και να ανοίγουν κεφάλια, πότε συνταξιούχων και πότε εργαζομένων. Ως μη όφειλε.
Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι να διορίσουμε μερικούς ακόμη αστυνομικούς, για να φρουρούν τους …αστυνομικούς, όπως ζητούν κάποιοι εργατοπατέρες τους και σχεδιάζει, στα πλαίσια προεκλογικών διορισμών, η κυβέρνηση. Αλλά να αλλάξει ριζικώς το σύστημα εκπαίδευσης των υπαρχόντων ώστε να καταστούν αποτελεσματικότεροι και να μην τους …παίρνουν στο κυνήγι, και να μη τους …τρομοκρατούν, οι διάφορες «συλλογικότητες».

Μοιραστείτε την είδηση