Υποστηρίζει ότι η νέα κατανομή των εσόδων από τους ρύπους αφήνει χωρίς πόρους τις λιγνιτικές περιοχές
Την απόφαση της κυβέρνησης να μη διαθέσει πόρους από τα έσοδα των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης το 2026 καταγγέλλει η πρώην βουλευτής και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας της Νέας Αριστεράς, Πέτη Πέρκα, υποστηρίζοντας ότι οι λιγνιτικές περιοχές μένουν χωρίς χρηματοδότηση. «Αποδεικνύει δυστυχώς, με αυτόν τον τρόπο, στην πράξη πως δεν την ενδιαφέρει η δίκαιη μετάβαση των περιοχών που σήκωναν για δεκαετίες το «βάρος» ηλεκτροδότησης της χώρας» τονίζει.
Όπως αναφέρει, η υπουργική απόφαση για την κατανομή των πόρων από τον πλειστηριασμό των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2026 δεν προβλέπει «ούτε ένα ευρώ» για το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, γεγονός που, σύμφωνα με την ίδια, οδηγεί στην ουσιαστική κατάργησή του. «Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράφει μία Απόφαση για την κατανομή των πόρων από τον πλειστηριασμό των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2026, η οποία καταργεί ουσιαστικά το Εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης αφού, δεν προβλέπει ούτε ένα ευρώ για τη χρηματοδότησή του» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η κ. Πέρκα επισημαίνει ότι η χρηματοδότηση των λιγνιτικών περιοχών μειώνεται σταδιακά από το 2019 και μετά. Όπως σημειώνει, το ποσοστό των εσόδων που κατευθυνόταν στο Ταμείο είχε οριστεί στο 6% το 2018, ενώ στη συνέχεια διαμορφώθηκε στο 1% για το 2020, στο 4,5% για το 2021, στο 1,125% για το 2022, στο 0,01% για το 2023, στο 1,65% για το 2024, στο 1,35% για το 2025 και πλέον στο 0% για το 2026.
Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η εξέλιξη αυτή δημιουργεί πρόσθετη ανησυχία, καθώς διαφαίνεται πως δεν θα συνεχιστεί το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και κατά την προγραμματική περίοδο 2028-2034, γεγονός που, όπως αναφέρει, καθιστά αναγκαία την εξεύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των λιγνιτικών περιοχών. «Ο μηδενισμός των κονδυλίων για τις λιγνιτικές περιοχές από τον πλειστηριασμό των δικαιωμάτων ρύπων αποφασίζεται από την κυβέρνηση ενώ μάλιστα διαφαίνεται ότι δεν θα συνεχιστεί το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για την προγραμματική περίοδο 2028–2034 και άρα, θα χρειαστούν επιπρόσθετα ακόμη κονδύλια και εργαλεία για τη στήριξη των λιγνιτικών περιοχών» σημειώνει.
Κλείνοντας, η Πέτη Πέρκα καλεί την κυβέρνηση να κατευθύνει άμεσα πόρους προς τις λιγνιτικές περιοχές μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, στο οποίο, όπως σημειώνει, κατευθύνεται το 20% των σχετικών εσόδων.
«Επειδή όμως η κυβέρνηση δεν έχει το δικαίωμα να σβήσει την Δυτική Μακεδονία από τον χάρτη, οφείλει να κατευθύνει άμεσα πόρους για τη στήριξη των λιγνιτικών περιοχών όπως μπορεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης στο οποίο κατευθύνει το 20% των εν λόγω πόρων» καταλήγει.










