Πάλι καλά: Η κοινωνία ανθίσταται, του Γιώργη Μασσαβέτα

3 Min Read

Εταιρίες δημοσκοπήσεων υπάρχουν πολλές. Αλλά μόνον τέσσερις-πέντε έχουν κατακτήσει, με τις έως τώρα μετρήσεις τους, ιδίως τις προεκλογικές, την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, αλλά και του πολιτικού συστήματος,  έχουν κερδίσει τα εύσημα τις εγκυρότητας και της σοβαρότητας. Μια από αυτές είναι και η MRB. Η οποία παρουσίασε, στο δελτίο ειδήσεων του Star την Πέμπτη, μια δημοσκόπηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Όπου από την μια καταγράφεται σαφής δημοκοπική υποχώρηση του κυβερνώντος κόμματος, έστω και αν δεν απειλείται από το κόμμα του κ. Τσίπρα.  Υποχώρηση οφειλόμενη κυρίως στην κόπωση των πολιτών, λόγω του «ακορντεόν» στους χειρισμούς των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα, η στάση της κοινωνίας, όπως καταγράφεται από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, απέναντι σε αυτό που επιχειρείται, από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΜέΡΑ25 του Βαρουφάκη, να αναχθεί σε μέγιστο πρόβλημα του ελληνικού δημόσιου βίου και της ελληνικής κοινωνίας: Το  πρέπει η όχι να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του Κουφοντίνα. Τον οποίο ας μου επιτρέψει η συνήγορος του κ. Κούρτοβικ να επιμένω να χαρακτηρίζω καταδικασμένο δολοφόνο. Ευτυχώς δεν έχει εξουσία για να μας λογοκρίνει.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι σχεδόν το 70% των πολιτών ζητούν από την κυβέρνηση να μην υποκύψει στις πιέσεις και τις απειλές, του τύπου «θα κάψουμε την Αθήνα» και να μην υποχωρήσει απέναντι στον εκβιασμό του Κουφοντίνα. Να μην του κάνει το χατίρι. Και μόνον το 15,5% τάσσεται υπέρ της ικανοποίησης των αξιώσεων του. Δηλαδή ένα ποσοστό που είναι κατά πολύ μικρότερο από το άθροισμα 26% που η ίδια δημοσκόπηση δίνει στα δυο κόμματα της «ριζοσπαστική Αριστερας».

Με απλά λόγια, η πολιτική που επέλεξαν οι ηγεσίες των δυο αυτών πολιτικών σχηματισμών, να σέρνονται πίσω από τους «μπαχαλάκηδες» και τους ζηλωτές του «επαναστάτη Κουφοντίνα», δεν πείθει καν ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων τους. Ικανοποιεί την ηγεσία της  «Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ». Η οποία, όχι απλά δίνει το παρών, αλλά απευθύνει καλέσματα για συμμετοχή στις πορείες υπέρ των δικαιωμάτων του Κουφοντίνα.

Επέλεξαν να αναγάγουν σε κεντρικό πολιτικό ζήτημα του τόπου και στόχο της τακτικής τους μια επιλογή που θα τους βγει «ξινή».

Και αν υλοποιήσουν τις απειλές τους να «κάψουν την Αθήνα», τις όποιες επικαλείται η κ. Κούρτοβικ ως …επιχείρημα δικαίωσης του Κουφοντίνα, τόσο το χειρότερο.

Μοιραστείτε την είδηση