Παρέμβαση Μ. Σπυράκη στην ετήσια Συνάντηση για τη Δίκαιη Μετάβαση

3 Min Read

«Το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης δεν είναι μόνο η ομπρέλα για τη χρηματοδότηση περιοχών που εξαρτώνται από το λιγνίτη όπως η Δυτική Μακεδονία και η Μεγαλοπολη και κλείνουν τα λιγνιτωρυχεία. Είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα προς τους κατοίκους των 41 περιοχών που εξαρτώνται από τον άνθρακα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παρούσα και θέλει να τους στηρίξει έμπρακτα στην προσπάθεια απανθρακοποίησης των οικονομιών τους».
Αυτό τόνισε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, μιλώντας στην 2η ετήσια συνάντηση για τη δίκαιη μετάβαση με την Ευρωπαική Επιτροπή και τις Περιφέρειες Άνθρακα που διοργανώθηκε στο Görlitz της Γερμανίας στα σύνορα με την Πολωνία και την Τσεχία.
Στο πάνελ που συμμετείχε η κ. Σπυράκη, με θέμα «η πρόκληση των διαρθρωτικών αλλαγών και ο ρόλος της ΕΕ και των περιφερειών» συζήτηθηκαν καλές πρακτικές απεξάρτησης από τον άνθρακα που άλλαξαν περιοχές χωρίς να οδηγήσουν τους κατοίκους στην ανεργία.
«Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, αλλά θα πρέπει να εφαρμόσουμε πρακτικές από περιοχές που τα κατάφεραν» είπε η κ. Σπυράκη.
Πρόσθεσε δε ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων, αυτό που οδήγησε στην οικονομική ανάπτυξη των περιοχών στη μετά-άνθρακα εποχή είναι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων και η επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού. Η παροχή επιδομάτων ή οικονομικών αποζημιώσεων μια φορά χωρίς περαιτέρω στήριξη είναι ένα προσωρινό και βραχυπρόθεσμο μέτρο. Αυτό που μπορεί να εξασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη των τοπικών πληθυσμών είναι η στροφή σε άλλους παραγωγικούς τομείς σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες, κάτι που προϋποθέτει την ανάλογη εκπαίδευση των εργαζομένων.» σημείωσε.
Σύμφωνα με την ευρωβουλευτή της ΝΔ, ένα πολύ σημαντικό θέμα σχετικά με το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης είναι τα κριτήρια επιλεξιμότητας των υποψηφίων έργων . Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι ο ρυθμός απολιγνιτοποίησης είναι υψίστης σημασίας για χώρες όπως η Ελλάδα που στοχεύει στην πλήρη κατάργηση του λιγνίτη έως το 2028 σε αντιδιαστολή με άλλες που έχουν μεταθέσει την απολιγνιτοποίηση το 2038 ή και αργότερα. Το δεύτερο πολύ σημαντικό συστατικό προς μια Δίκαιη Μετάβαση είναι ο συντονισμός και η συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων ευρωπαϊκών, εθνικών και τοπικών φορέων σημείωσε η κ. Σπυράκη . «Έτσι θα μπορέσουμε να έχουμε ώριμα και υλοποιήσιμα έργα, γιατί είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε ότι τα χρήματα του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης σίγουρα δεν επαρκούν για όλες τις ανάγκες των περιοχών αυτών και η συμβολή του ιδιωτικού τομέα είναι απαραίτητη» κατέληξε.
Στις 17 Δεκεμβρίου η Κομισιόν θα παρουσιάσει την πρόταση της για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και ενοψη αυτής της προοπτικής διοργάνωσε συνάντηση στη Γερμανία για τις περιοχές που είναι σε μετάβαση από τον άνθρακα. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο αν. Γενικος Διευθυντης Ενέργειας της Κομισιόν Κ. Μπορχαρντ και οι ευρωβουλευτες Κ. Έλερ , Κ. Κροιλ και Μ. Μπλος.Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη προτείνει τη δημιουργία και χρηματοδότηση του Ταμείου με 4.8 δις.

Μοιραστείτε την είδηση