Παρουσιάστηκαν τρεις νέοι θύλακες καινοτομίας σε Καστοριά, Φλώρινα και Γρεβενά

3 Min Read

Στόχος η δραστηριότητα στα Δυτικά Βαλκάνια

Η παρουσίαση των νέων θυλάκων καινοτομίας σε Καστοριά, Γρεβενά και Φλώρινα που θα εμπλουτίσουν αυτούς της Κοζάνης και της Πτολεμαϊδας, έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης κατά την διάρκεια της 3ης συνεδρίασης της Εδαφικής Επιτροπής Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Την παρουσίαση έκαναν ο Διονύσης Γιαννακόπουλος από πλευράς ΕΚΕΤΑ και ο μελετητής Παντελής Κούκος. Οι νέοι θύλακες έχουν στόχο να αποτελέσουν ένα ολοκληρωμένο δίκτυο που θα συνδυάζει επιχειρηματικότητα και καινοτομία καθώς και να παίξει σημαντικό ρόλο η Δυτική Μακεδονία στα Δυτικά Βαλκάνια.

Οι κ. Κούκος και Γιαννακόπουλος είπαν πως οι μελέτες για την βελτίωση των κτιριακών υποδομών που θα στεγάσουν τους θύλακες θα είναι έτοιμες στο τέλος του 2024 και η λειτουργία τους προβλέπεται εντός του 2025.

Στην Καστοριά ο θύλακας καινοτομίας θα εγκατασταθεί στο κτίριο της πρώην ΕΔΗΚΑ (καταλαμβάνει έκταση άνω των 12.000 τετραγωνικών μέτρων), στη Φλώρινα στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας έκτασης 200 στρεμμάτων που δίνει την ευκαιρία ανάπτυξης εργαστηρίων αγροδιατροφικού τομέα. Επίσης ένας θύλακας θα γίνει και στο κτίριο του πρώην δημαρχείου Μελίτης με στόχο να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον όλης της συνοριακής γραμμής του βορρά. Στα Γρεβενά ο θύλακας καινοτομίας προβλέπεται να γίνει στο κτίριο του ΚΕΓΕ και του Πανεπιστημίου.

«Οι θύλακες θα έχουν ένα συνεργατικό σχήμα και ταυτόχρονα ο κάθε θύλακας θα έχει τον δικό του χαρακτήρα. Στόχος είναι η κοινή συνεισφορά και ο σημαντικός ρόλος που μπορούν να παίξει η Δυτική Μακεδονία στα Δυτικά Βαλκάνια» ανέφερε κατά την παρουσίασή του ο κ. Γιαννακόπουλος.

Το ετήσιο λειτουργικό κόστος των θυλάκων υπολογίζεται σε 450.000 ευρώ της Φλώρινας, 360.000 ευρώ των Γρεβενών και 1.350.000 ευρώ της Καστοριάς που θα απασχολεί και 16 εργαζόμενους. Στην Καστοριά το κόστος της πρότασης υπολογίζεται σε περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ.

«Με τους θύλακες αυτούς μπαίνουμε και σε μια διαδικασία διενέργειας ενός μεγάλου πειράματος για την Ελλάδα, ότι μικρές πόλεις λειτουργούν ως θύλακες καινοτομίας σε συνοριακές περιοχές. Στην Φλώρινα και στην Μελίτη για παράδειγμα, υπολογίζουμε περίπου 100 θέσεις εργασίας» ανέφερε ο κ. Κούκος.

Στην συνεδρίαση παρουσιάστηκε και ο κόμβος καινοτομίας υδρογόνου στην Πτολεμαΐδα, ο οποίος με την έναρξη λειτουργίας του (εντός του 2025) αναμένεται να παράγει περίπου 100 κιλά πράσινου υδρογόνου ημερησίως με ηλιοφάνεια και περίπου 80 κιλά σε ημέρες νεφοκάλυψης.

Σωκράτης Μουτίδηςwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση