Πατώντας το off

2 Min Read

Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τους θεσμούς. Τους προσεγγίζουν με καχυποψία. Όλο και περισσότερο. Πιστεύουν ότι οι θεσμοί εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Και δεν έχουν άδικο, αφού οι ίδιοι οι θεσμοί κάνουν ότι μπορούν για να επιβεβαιώσουν αυτές τις υποθέσεις.
Πάρτε για παράδειγμα τη χθεσινή συζήτηση για τη Novartis. Κανείς δεν κατάλαβε τι έγινε. Όλοι μάθαμε ότι η Τασία (Χριστοδουλοπούλου) είπε «άει στο διάολο», ότι ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Πικραμμένος δάκρυσε, ότι ο πολλά βαρύς υπουργός Πολάκης γέλασε, ότι ακούστηκαν απίστευτα πράγματα από όλες τις πλευρές.
Επικράτησε δηλαδή ένα κλίμα πόλωσης, μέσα από ένα διαγωνισμό «εξυπνακισμών» και επίκλησης στο συναίσθημα. Ακολουθήθηκε η ίδια συνταγή που ακολουθείται χρόνια τώρα στο πολιτικό παιχνίδι. Άμυνα δια της επίθεσης.
Πλέον, οι πολίτες αδυνατούν να αντιληφθούν τι συμβαίνει και δικαίως πλέον «τσουβαλιάζουν» τους πάντες. «Για να ακούστηκε το όνομά του, κάτι θα έκανε» λένε. Και βάζουν ένα μεγάλο x σε σύμπαν το πολιτικό προσωπικό, χωρίς να τους ενδιαφέρουν οι λεπτομέρειες.
Για την υπόθεση Novartis, ακούσαμε οι περισσότεροι. Αμφιβάλλω, όμως, πόσοι καταλάβαμε πραγματικά τι έχει γίνει. Εκνευριστήκαμε, αηδιάσαμε, αντιληφθήκαμε ότι στις πλάτες μας κάποιοι με ύφος καρδιναλίων, έφαγαν με χρυσά κουτάλια. Δεν γίναμε σοφότεροι από τη συζήτηση στη Βουλή. Δεν το επέτρεψε το επίπεδο της. Θυμώσαμε ακόμα περισσότερο και πατήσαμε εκνευρισμένοι τα off του τηλεκοντρόλ.
Ιωάννα

Μοιραστείτε την είδηση