Περιφερειακή Διατροφική Κουλτούρα: Ψιλά γράμματα; Γράφει ο Κώστας Καραμάρκος*

3 Min Read

Στην περιφέρεια που επισήμως έχει χαρακτηριστεί ως κόμβος εναλλακτικής ενέργειας & εν εξελίξει πράσινη  περιφέρεια, δικαίως το επενδυτικό ενδιαφέρον για μεσαίες & μεγάλες επενδύσεις  έχει στραφεί στον τομέα αυτό.

Η σφαιρική & ψύχραιμη παρατήρηση των ενεργειακών εξελίξεων δικαιολογεί το ζεστό – κρύο σχετικά με τις ανακοινώσεις & τις προθέσεις μεγάλων ομίλων να επενδύσουν στους επί μέρους κλάδους που έχουν αναδυθεί τα τελευταία  χρόνια. Τα πάντα είναι  δυναμικά και οι εξελίξεις ραγδαίες, επηρεαζόμενες κυρίως από τον παγκόσιο ανταγωνισμό.

Αυτά τα μεγέθη ξεπερνάν τις τοπικές και περιφερειακές θετικές προθέσεις και επιθυμίες και είναι πια πολύ σαφές, ότι ακόμα κι αν κάποιες επενδύσεις γίνουν πράξη, θα συμβούν κοντά στο 2030 και αρκετά αργότερα.

Στο μεταξύ, οι αναπτυξιακοί και κοινωνικοί δείκτες υποχωρούν ή παραμένουν στάσιμοι ενώ η κοινή γνώμη φαίνεται να έχει έντονα απαισιόδοξο πρόσημο, καθώς δεν υπάρχουν καθόλου, μα καθόλου κάποιες γρήγορες νίκες που θα δώσουν ελπίδα και μια όποια επανεκκίνηση.

Δεν αρκούν τα πλούσια επενδυτικά κίνητρα, είναι σαφές πως η μοναδική αποτελεσματική λύση είναι πιά και τα ειδικά φορολογικά κίνητρα, ακολουθώντας πλέον ένα τύπου Σχέδιο Εκτάκτου Ανάγκης για τη Δυτική Μακεδονία, άτυπο ίσως, με επείγον χαρακτήρα όμως σίγουρα.  

Και όσο οι ασκήσεις επί χάρτου στο επιχειρησιακό επίπεδο συνεχίζονται, υπάρχει και η υπόλοιπη οικονομία που αναζητά τη συνεχή υποστήριξη της πολιτείας & της αυτοδιοίκησης. Ο 2ο κλάδος ανάπτυξης της περιοχής είναι εμφανώς αυτος του κλάδου τροφίμων – ποτών  ή της αγροδιατροφής όπως συχνά καλείται.

Μπορεί να είναι εικόνα 10 άτομα

Οινοποιοί της Δυτικής Μακεδονίας – πηγή gastronomos.gr

Είναι ο κλάδος που συνδέεται διαχρονικά με την Περιφερειακή Διατροφική Κουλτούρα των τοπικών κοινωνιών, οι κλάδος που συνδέει ταυτόχρονα την αγροτική οικονομική ανάπτυξη, την αειφορία και την ανθεκτικότητα στο κλίμα, την κοινωνική συνοχή και την υγεία και ευεξία των ανθρώπων.  

Για να κινητοποιηθεί η Περιφερειακή Διατροφική Κουλτούρα ως μοχλός για την αγροτική ανάπτυξη & την αστική συνοχή, οι τοπικές αρχές θα πρέπει να αναπτύξουν μέτρα πολιτικής για:

  • Εκπαίδευση του κοινού σχετικά με την τοπική διατροφική κουλτούρα και την ποικιλία, την ποιότητα και τα οφέλη των τροφίμων τοπικής παραγωγής ως προς την υγεία
  • Αύξηση της ζήτησης για τοπικά και βιώσιμα τρόφιμα με την προώθηση και τον εκσυγχρονισμό της προσφοράς και τις διασυνδέσεις μεταξύ καταναλωτών και παραγωγών
  • Ανάπτυξη γνώσεων και δεξιοτήτων των περιφερειακών παραγωγών τροφίμων για τη συμμετοχή σε αγορές υψηλής ποιότητας, για υγιεινά και πιο βιώσιμα περιφερειακά προϊόντα
  • Διευκόλυνση της συνεργασίας μεταξύ παραγωγών τροφίμων και άλλων επιχειρήσεων στην αλυσίδα αξίας τροφίμων 
  • Ανάπτυξη περιφερειακών αλυσίδων εφοδιασμού και έναρξη ανάπτυξης προϊόντων 

Ο κλάδος τροφίμων – ποτών είναι κρίσιμος και πολλαπλά χρήσιμος για ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή 

*Κώστας Καραμάρκος 

Σύμβουλος Στρατηγικής 

Μοιραστείτε την είδηση