Πέρκα: Οι Ευρωεκλογές είναι υπαρξιακές για την Ευρώπη και το οικοδόμημά της

6 Min Read

Συνέντευξη της Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς στον «Χ»

Για απουσία των ευρωπαϊκών θεμάτων από την προεκλογική ατζέντα των ευρωεκλογών και για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης με «επικοινωνιακές τακτικές τύπου πόθεν έσχες» έκανε λόγο η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς και βουλεύτρια Φλώρινα Πέτη Πέρκα, η οποία μίλησε στον «Χ» για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Η κ. Πέρκα μίλησε για «μεγάλο έλλειμα διαλόγου ενόψει των εκλογών για την Ευρώπη που έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις, πολέμους, κλιματική κρίση, μετανάστευση και οικονομικά θέματα».

- Advertisement -

Τα ζητήματα της Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με την ίδια, θίγονται αλλά όχι με ευρωπαϊκό τρόπο. «Εγώ έχω κάνει πολύ μεγάλη δουλειά σε ότι αφορά το κομμάτι της απολιγνιτοποίησης. Πάντα με ενημέρωση από το τι λένε οι ευρωπαϊκές οδηγίες, τι έχει γίνει στην Ευρώπη, στον κόσμο, με καλά και κακά παραδείγματα. Παρακολουθώ τα δρώμενα της κυβέρνησης και μπορώ να πω ότι είμαστε πολύ μακριά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ό,τι αφορά το κομμάτι της μετάβασης. Με την έννοια του ότι δε θα μείνει κανείς πίσω, ότι πρέπει να έχει πολύ μεγάλη συμμετοχή η τοπική κοινωνία, οι παραγωγικοί φορείς και η τοπική αυτοδιοίκηση, πράγμα που δεν υπάρχει. Δυστυχώς εδώ έχει επιλεγεί ένα μοντέλο που δεν ταιριάζει σε ευρωπαϊκή χώρα. Δύο – τρεις μεγάλοι επενδυτές να κάνουν ουσιαστικά με το δημόσιο χρήμα, τη μετάβαση. Αυτό είναι τελείως αντίθετο ακόμα και από αυτό που προτάσσουν τα ευρωπαϊκά ταμεία. Άρα είναι μια κουβέντα που εδώ ειδικά, στις λιγνιτικές περιοχές, θα έπρεπε να επικεντρωθούμε. Δυστυχώς ο κόσμος θα έλεγα ότι δεν συζητάει γενικά για τις εκλογές, πόσο μάλλον για τις ευρωεκλογές» ανέφερε η κ. Πέρκα.

Εξαπέλυσε βέλη κατά του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που ανήκει η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας πως εδώ και δεκαπέντε χρόνια που αποτελεί την πλειοψηφούσα πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο «δεν τα έχει πάει καθόλου καλά. «Με πρόσφατο παράδειγμα την οικονομική κρίση που υπέστησαν μεγάλη καταστροφή οι χώρες του νότου και ακόμα περισσότερο η δική μας, με την εμμονή στη λιτότητα. Στην ενεργειακή κρίση, άφησε τις χώρες να κάνουν ότι θέλουν, δεν έδωσε καμία λύση. Η δική μας ακρίβεια δεν είναι εισαγόμενη, είναι εθνική και πολιτική επιλογή του κ. Μητσοτάκη. Κάθε χώρα έπαιρνε διάφορα μέτρα, η χώρα μας δεν πήρε κανένα μέτρο για τα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών, τα οποία ακόμα δεν έχουν φορολογηθεί και συνεχίζουν δίπλα στις τράπεζες και τα σούπερ μάρκετ και έτσι έχουμε αυτόν το πληθωρισμό της απληστίας που κάνει το μέσο νοικοκυριό, να μην μπορεί να επιβιώσει» πρόσθεσε.

Λόγος έγινε και για το κράτος δικαίου και το βαρύ ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου κατά της χώρας μας με την κ. Πέρκα να τονίζει πως «η Νέα Αριστερά θα παίξει καθοριστικό ρόλο γιατί έχει αυτό τον καθαρό, σοβαρό και τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο, που έχει σχέδια για την επόμενη δεκαπενταετία και αφορά όλους τους λαούς. Η Νέα Αριστερά θα παίξει και το ρόλο του καταλύτη για τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν από ότι φαίνεται αμέσως μετά τις εκλογές και στη χώρα μας. Δε μπορεί να μη δημιουργηθεί ένα προοδευτικό αριστερό μέτωπο απέναντι σε όλη αυτή την πολιτική που ασκείται από τη Νέα Δημοκρατία με αυτό το 40% που από ότι φαίνεται είναι απάντηση για όλες τις ερωτήσεις».

Σύμφωνα με την ίδια, ο κόσμος νιώθει μακριά από την πολιτική με ευθύνη του πολιτικού συστήματος και της επικράτησης της λογικής «όλοι είναι ίδιοι και ότι με την πολιτική δεν βγαίνει άκρη πόσο μάλλον με την Ευρώπη που είναι ακόμη πιο μακριά. Δεν έχει γίνει ξεκάθαρο στον κόσμο, το πόσο επηρεάζει η Ευρώπη τις αποφάσεις που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση ή το πως ζει την καθημερινότητα του. Αυτό πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος. Υπάρχουν οδηγίες, είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στη συνέχεια κάλεσε τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες και να μην απεμπολήσει το δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου και την ευθύνη του ενεργού πολίτη και να σταματήσει την άνοδο της ακροδεξιάς που απειλεί την Ευρωπαϊκή ενότητα. «Η δεξιά ακροδεξιοποιείται και η άκρα δεξιά έχει πάρει την ανηφόρα. Είναι μια εποχή που αν τη συνδυάσεις με την ανασφάλεια, τη φτώχεια, το μεταναστευτικό κλπ θυμίζει λίγο την εποχή του μεσοπολέμου με την άνοδο της ακροδεξιάς, γιατί αυτά είναι τα λιπάσματα για να ανθίσει η ακροδεξιά και ο λαϊκισμός. Είναι φαινόμενα επικίνδυνα, μας το λέει και η ιστορία. Για αυτό, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθούν. Για αυτό μιλάω συνεχώς για μέτωπο απέναντι στη δεξιά και την ακροδεξιά» επεσήμανε η κ. Πέρκα.

Σωκράτης Μουτίδηςwww.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση