Πιο «καθαρή» …πεθαίνεις !

3 Min Read


Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με δηλώσεις τους, παραδέχθηκαν το αυτονόητο. Ότι δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου του 2019, τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων θα μειωθούν ακόμη περισσότερο. Των μεν χαμηλόμισθων από την νέα μείωση του αφορολόγητου στα 5900 ευρώ, των δε συνταξιούχων τόσο από την μείωση του αφορολογήτου όσο και από τις περικοπές που προβλέπονται από την εφαρμογή του «νόμου Κατρούγκαλου».

Το αν όλα αυτά συνιστούν «καθαρή έξοδο» από τα μνημόνια, ή νέο εμπαιγμό εκείνων που σηκώνουν μόνιμος τα βάρη, επαφίεται στην κρίση του καθενός. Εκείνο που είναι συγκεκριμένο για την ώρα είναι η …αμνησία των κυβερνώντων. Αυτών που άλλοτε κόμπαζαν ότι τάχα θα αντισταθμίσουν αυτές τις άθλιες επιβαρύνσεις, εκείνων οι όποιοι δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν ούτε κατά ένα ευρώ, δηλαδή όσων ζουν αποκλειστικώς από τους μισθούς και τις συντάξεις τους, με κάποια «ισοδύναμα» μέτρα. Λόγια ήταν και ξεχάσθηκαν.

- Advertisement -

Υποτίθεται ότι, αφού επιτυγχάνονται υψηλή πλεονάσματα, χάρη στην περικοπή των κοινωνικών παροχών και την υπερφορολογήσει, όχι μόνον μέσω των φόρων αλλά και των πάσης φύσεως εισφορών των εργαζομένων, οι όποιες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της EUROSTAT, είναι οι υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έπρεπε να θεσπισθούν και κάποια αντίμετρα ώστε να ελαφρυνθούν τα βάρη των …συνήθων υποζυγίων. Σημειώστε ότι υπέρ της μείωσης των εισφορών, είναι ακόμη και το ΔΝΤ. Αλλά η «αριστερή» κυβέρνηση μας επιμένει.

Το τραγικότερο όμως είναι ότι αυτές οι τόσο υψηλές ασφαλιστικές και άλλες εισφορές, εργαζομένων και εργοδοτών, έχουν στην πράξη το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Δεν προσθέτουν έσοδα στους ασφαλιστικούς φορείς. Διότι άπλευστα κάνουν πιο …δελεαστική την «μαύρη», την ανασφάλιστη εργασία. Φαινόμενο που είναι αρκετά διαδεδομένο. Από την οικοδομή ως το χωράφι. Και το οποίο δεν αντιμετωπίζεται με αστυνομικά μέτρα. Και βεβαίως οι απώλειες είναι διπλές. Διότι το κράτος δεν χάνει πια μόνον τις εισφορές στα ταμεία, αλλά και τους άμεσους φόρους εισοδήματος.

Κατά τα άλλα τους φταίνε τα μέσα ενημέρωσης που τους κάνουν αντιπολίτευση, κατά τις θεωρίες του διευθυντή του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού, Θανάση Καρτερού, όστις, όπως όλοι οι παλιοί σταλινικοί, έχουν μια σύμφυτη αλλεργία, απέναντι στην κριτική, απέναντι στον μη κομματικώς ελεγχόμενο τύπο, απέναντι στους μη λείχοντες και ξεσκονίζοντες δημοσιογράφους.

Γ. Π. ΜΑΣΣΑΒΕΤΑΣ

Μοιραστείτε την είδηση