Πόλεμος ανακοινώσεων για την τηλεθέρμανση

11 Min Read

Ανταλλαγή ανακοινώσεων υπήρξε μεταξύ της «Ενότητας» και της Δημοτικής Κίνησης «Κοζάνη Τόπος Να Ζεις» με αφορμή το θέμα που προέκυψε με την τροφοδοσία των τηλεθερμάνσεων, καθώς φαίνεται πως υπάρχει καθυστέρηση στην κατασκευή του νέου σταθμού Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας (ΣΗΘΥΑ), ηλεκτρικής ισχύος 105,34 MW και θερμικής ισχύος τουλάχιστον 65 MW, γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος, αλλά και για τα κόστη που θα προκύψουν.

Η δημοτική κίνηση αρχικά είχε κατηγορήσει τη δημοτική αρχή ότι αρκέστηκε σε προφορικές δεσμεύσεις και απλά παρακολουθεί τις εξελίξεις κάνοντας λόγο για «πειθήνια και ενδοτική στάση» του Λάζαρου Μαλούτα στις κυβερνητικές επιταγές, όπως δημοσιεύθηκε τις προηγούμενες μέρες στο «X».

«Ενότητα»:  Αυτή η δημοτική περίοδος χαρακτηρίστηκε από προκλήσεις και εξελίξεις στον ενεργειακό χάρτη της χώρας και εμείς ήμασταν παρόντες

Στη συγκεκριμένη ανακοίνωση απάντησε η «Ενότητα», αναφέροντας πως  «ο κ. Κουζιάκης και η παράταξή του, λησμόνησαν να αξιολογήσουν και να κρίνουν τη δική τους πενταετή θητεία, η οποία στιγματίστηκε:  

●        Από την τραγική απραξία για το μέλλον της τηλεθέρμανσης παρά την ραγδαία και ορατή μείωση της ηλεκτροπαραγωγικής δραστηριότητας και

●        τον  πολλαπλασιασμό   του  κόστους   αγοράς   θερμικής ενέργειας με τη σύμβαση παροχής θερμικής ενέργειας, που υπέγραψε τις αρχές του 2019 και μάλιστα με αναδρομική ισχύ.

Αντιθέτως, παρά τις έωλες κατηγορίες, εμείς  αυτή την αυτοδιοικητική  περίοδο:

●        Σε συνεργασία με τους Δήμους Εορδαίας και Αμυνταίου, τη ΔΕΗ, τον ΔΕΣΦΑ, την Περιφέρεια και την πολιτεία, έχουμε ένα κοινό σχέδιο για το μέλλον των τηλεθερμάνσεων, το οποίο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

●        Έχουμε εξασφαλίσει  τους  πόρους που απαιτούνται για τη διασύνδεση της τηλεθέρμανσης με τη ΣΥΘΗΑ ύψους 55 εκ. ευρώ.

●        Έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την τροφοδοσία της Τηλεθέρμανσης με θερμική ενέργεια από ΑΠΕ (Pilot cities, συνεργασία με την EBRD) γεγονός που δρομολογεί την απεξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα και τη βιωσιμότητά της μετά την παύση της λιγνιτικής δραστηριότητας».

Χάρης Κουζιάκης: Αδυνατεί να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την τηλεθέρμανση ο κ. Μαλούτας

Η Δημοτική Κίνηση ανταπάντησε αναφέροντας πως ο Λάζαρος Μαλούτας  «αδυνατεί να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την τηλεθέρμανση» σημειώνοντας:

Από το περιεχόμενο και το ύφος της απάντησης της παράταξης «Ενότητα» σχετικά με τα προβλήματα της Τηλεθέρμανσης Κοζάνης εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς την αλαζονεία που τους διακρίνει, αλλά κυρίως την αδυναμία να δώσουν ουσιαστικές απαντήσεις στα αμείλικτα ερωτήματα σχετικά με το παρόν και το μέλλον της τηλεθέρμανσης Κοζάνης.

Για τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιούργησαν με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους και όπως ορθά επισημαίνονται στο κείμενο μας στις 15/9/2023, καταφεύγουν στην αδιέξοδη κριτική στο παρελθόν, επιλέγοντας για μια ακόμα φορά να πετούν την μπάλα στην κερκίδα!

Ο κ. Μαλούτας και η παράταξή του μας εγκαλούν για την υπογραφή της Σύμβασης παροχής θερμικής Ενέργειας με τη ΔΕΗ το 2019, όμως για την παραπάνω σύμβαση και γενικά για τους σχεδιασμούς για το μέλλον της τηλεθέρμανσής παραμένουν δυστυχώς ακόμα, αναπάντητα ερωτήματα:

1.         Γιατί ο κ. Μαλούτας αρνήθηκε, έπειτα από επίσημο  αίτημά μας ήδη από το 2020, να συζητηθεί το θέμα της συμβάσης ΔΕΥΑΚ και ΔΕΗ στο Δημοτικό Συμβούλιο; Προτιμά τους μονολόγους προφανώς και όχι τον διάλογο!

2.         Γιατί, εφόσον δεν συμφωνούσε με την σύμβαση, δεν ζήτησε την ακύρωση ή την τροποποίησή της; Δικαίωμα ακύρωσης ή τροποποίησης του παρείχε η ίδια η σύμβαση. Η ισχύς της σύμβασης ήταν μέχρι το 2020 και παρατάθηκε με την σύμφωνη γνώμη του Δήμου Κοζάνης και της ΔΕΥΑΚ.

3.         Γιατί ο ίδιος ως Δήμαρχος την περίοδο 2009 – 2014 δεν φρόντισε να υπογράψει νέα σύμβαση με τη ΔΕΗ ήδη από το 2012, χρονιά που έληγε η προηγούμενη σύμβαση,  υπό πολύ καλύτερες διαπραγματευτικές συνθήκες για την ΔΕΥΑΚ;

4.         Γιατί, εφόσον το κόστος θερμικής ενέργειας που προκάλεσε η παραπάνω σύμβαση προέρχεται από το κόστος δικαιωμάτων CO2 με το οποίο ο ίδιος διαφωνεί, υπέγραψε στις 17 Σεπ 2020 το μνημόνιο συνεργασίας με τη ΔΕΗ, τον ΔΕΣΦΑ και το ΣΔΑΜ που προβλέπει την ενσωμάτωση του κόστους δικαιωμάτων CO2 στην παροχή θερμικής ενέργειας από Ορυκτό Αέριο; Το παραπάνω μνημόνιο συνεργασίας δεν εγκρίθηκε επίσης ποτέ από το Δημοτικό Συμβούλιο!

5.         Αν δεν υπήρχε η σύμβαση, θα είχε υποχρέωση η ΔΕΗ να παρέχει θερμική ενέργεια στην ΔΕΥΑΚ και μάλιστα σε συνθήκες περιορισμένης λιγνιτικής δραστηριότητας; Και αλήθεια, αξιοποίησε ή όχι την σύμβαση ο κ. Μαλούτας ώστε να πιέσει την ΔΕΗ για την παροχή θερμικής ισχύος κατά την προηγούμενη περίοδο;

6.         Μπορεί να ενημερώσει τους πολίτες ο κ. Μαλούτας ποιο θα είναι το εκτιμώμενο κόστος για τον καταναλωτή της τηλεθέρμανσης τα επόμενα χρόνια με την λύση που ο ίδιος υποστηρίζει με δεδομένο ότι, η τιμή CO2 είναι πλέον κοντά στα 90ευρω/τόνος και θα γίνει ακόμα πιο ακριβό;

7.         Αξιολογήθηκαν και πότε όλες οι εναλλακτικές για το μέλλον της τηλεθέρμανσης εκτός από το Ορυκτό Αέριο;

8.         Ποιες πρωτοβουλίες ανέλαβε η Δημοτική Αρχή για να μην φτάσουμε στο σημερινό αδιέξοδο με το χρέος της ΔΕΥΑΚ προς τη ΔΕΗ;

Τα παραπάνω ερωτήματα έχουν τεθεί πολλές φορές στον κ. Μαλούτα, αλλά ο ίδιος αρνείται να τα απαντήσει, αποδεικνύοντας συνεχώς την ανευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζει κρίσιμα ζητήματα για τον τόπο.

Σχετικά με το δρομολογούμενο σχέδιο για το μέλλον των τηλεθερμάνσεων που στηρίζεται αποκλειστικά στο Ορυκτό Αέριο και θα κοστίσει 340 εκ. ευρώ, αξίζει να υπενθυμίσουμε στον κ. Μαλούτα ότι ήδη από το 2020, του επισημαίναμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι θα έπρεπε να αναζητούνται ταυτόχρονα και άλλες λύσεις (ΑΠΕ), τότε μας απαντούσε σχεδόν με ειρωνεία,  ενώ μέχρι το 2022 παρουσίαζε ο ίδιος ως λύση το Υδρογόνο που σήμερα εγκατέλειψε. Για τις πρωτοβουλίες του σχετικά με την προώθηση ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της τηλεθέρμανσης το μόνο που έχουμε να σχολιάσουμε είναι ότι γίνονται εν κρυπτώ, με μεγάλη καθυστέρηση και είναι περιορισμένης εμβέλειας. Φυσικά δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το ΣΔΙΤ που προωθεί ο κ Μαλούτας και οι συνεργάτες του με την ΔΕΥΑΚ ως απλό παρατηρητή».

«Ενότητα»: «Η αδιαφορία για το μέλλον τηλεθέρμανσης έχει όνομα και λέγεται δημοτική κίνηση ¨Κοζάνη Τόπος να ζεις¨»

Τέλος χθες είχαμε νέα απάντηση από την Ενότητα με τίτλο «Η αδιαφορία για το μέλλον τηλεθέρμανσης έχει όνομα και λέγεται δημοτική κίνηση ¨Κοζάνη Τόπος να ζεις¨».

Αναλυτικά:

Έχει γίνει πλέον απολύτως αντιληπτό, ότι η δημοτική κίνηση «Κοζάνη Τόπος να ζεις»  αρέσκεται στα προεκλογικά παιχνίδια εντυπώσεων. Αντιθέτως, στην «Ενότητα» επιλέγουμε να πορευόμαστε με έργα και πράξεις.

Αυτή τη φορά, εγκαλούμαστε από την  παράταξη του κ. Κουζιάκη γιατί δεν επιδείξαμε την ίδια αδιαφορία με εκείνους κατά την πενταετή θητεία τους στη διοίκηση του Δήμου Κοζάνης και γιατί δεν κάναμε τα ίδια λάθη!  Όμως, η αδιαφορία για το μέλλον τηλεθέρμανσης έχει όνομα και λέγεται δημοτική κίνηση «Κοζάνη Τόπος να ζεις».

Επί μία ολόκληρη πενταετία και ενώ η λιγνιτική δραστηριότητα συρρικνωνόταν ραγδαία, δεν πήραν καμία απολύτως πρωτοβουλία, ώστε να διερευνήσουν εναλλακτικές λύσεις για το μέλλον της τηλεθέρμανσης.

Εμείς έχουμε λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για το «πρασίνισμα» της τηλεθέρμανσης, με την εκπόνηση μελέτης που διερευνά τους τεχνικούς όρους  που θα κάνουν βιώσιμο το εγχείρημα, καθώς τις ανάγκες και τα τεχνικά σενάρια, ώστε το έργο να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο.

Επιπλέον, κατά τη θητεία μας ο Δήμος Κοζάνης εντάχθηκε στο έργο NEUTRON, ένα από τα 25 πιλοτικά έργα της Ευρωπαϊκής Αποστολής των «100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων». Υπό αυτό το πρίσμα, προχωρά την έρευνα για την υποκατάσταση τμήματος της θερμικής ενέργειας της Τηλεθέρμανσης από ΑΠΕ, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής μιας καινοτόμου τεχνολογίας αποθήκευσης ενέργειας(Green Heat Module) η οποία βρίσκεται στο κέντρο μιας ενεργειακής αλυσίδας κυκλικής οικονομίας.

Επίσης, να υπενθυμίσουμε πως τον Ιούλιο του 2020, η παράταξη με επικεφαλής τον κ. Κουζιάκη, που ήταν ταυτόχρονα και στέλεχος της ΔΕΥΑ Κοζάνης, ανακοίνωσε τη «δημιουργία μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) εκ μέρους της ΔΕΥΑ Κοζάνης δυναμικότητας τουλάχιστον 200 θερμικών MWth και 35 με 50 Ηλεκτρικών MWth που θα χρησιμοποιεί ως καύσιμο το φυσικό αέριο». Συνεπώς, εκείνοι εξάρτησαν το μέλλον της τηλεθέρμανσης μόνο από το φυσικό αέριο.

Επισημαίνεται τέλος, ότι κατά την τρέχουσα δημοτική περίοδο όταν στο Δ.Σ. εγκρίναμε αυξήσεις της τιμής της τηλεθέρμανσης κατά 10% προκειμένου να ανταποκριθούμε στο αυξημένο κόστος θερμικής ενέργειας και ενώ η εισήγηση της υπηρεσίας ήταν αύξηση κατά 40% περίπου, οι εκπρόσωποι της παράταξης του κ. Κουζιάκη «ένιπταν τας χείρας τους» ψηφίζοντας «παρών», παρά το γεγονός ότι με δική τους υπογραφή πολλαπλασιάστηκε η τιμή της θερμικής ενέργειας.

Στην «Ενότητα» έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε τη γνώση και την εμπειρία στο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων και δεσμευόμαστε ότι εμείς μπορούμε να δώσουμε λύση στο θέμα της τηλεθέρμανσης και θα το πράξουμε. Για το καλό τόπου και των πολιτών».

www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση