Πόλεμος στη λογική

2 Min Read

Έγραφα πριν λίγες μέρες ότι μόνο η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού μπορεί να εγγυηθεί ότι οι εύλογοι φόβοι των καταστημαρχών για απώλεια πελατείας θα αποδειχθούν αβάσιμοι.
Μέχρι, όμως, να περάσει λίγος καιρός, να εδραιωθεί στη συνείδηση του κόσμου ότι απαγορεύεται να καπνίζει σε κλειστούς χώρους και να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, είμαστε υποχρεωμένοι να ακούσουμε πολλές ακόμα ανοησίες σε επίπεδο καφενέ, αλλά και θεσμικών. Τι δηλαδή;
Πρώτον, ότι δημιουργείται «καπνιστικός τουρισμός» με ωφελούμενη την Πτολεμαϊδα, η οποία καρπώνεται τα οφέλη απο τους δυσαρεστημένους καπνιστές της Κοζάνης.
Δεύτερον, ότι τα μαγαζιά άδειασαν και δεν θα ξαναγεμίσουν ποτέ. Πρόκειται για ένα απο τα χειρότερα στερεότυπα που κυκλοφορούν και απεικονίζει το μέσο καπνιστή της πόλης μας ως «τζάνκι» που δεν βγαίνει έξω για να δει τους φίλους τους, να φάει, να πιει και να περάσει καλά, αλλά για να καπνίσει.
Τρίτον, διαβάσαμε στην ανακοίνωση του ΕΒΕ περί «μονομερούς επιβολής του αντικαπνιστικού εναντίον των καταστηματαρχών», αλλά και «περί εξαναγκαστικής εφαρμογής του νόμου που αποτελεί προσωπική επιλογή του δημάρχου Κοζάνης». Προφανώς οι αγαπητοί κύριοι αγνοούν το dura lex sed lex, αλλά δεν τους αδικούμε γιατί στην Ελλάδα ενηλικιώθηκαν πολιτισμικά και έμαθαν ότι λαϊκίζοντας μόνο κερδίζεις πόντους.
Φτάνει η συζήτηση για τον αντικαπνιστικό. Κάποτε πρέπει να μάθουμε ότι ένας νόμος είναι για να εφαρμόζεται, ιδιαίτερα όταν είναι για το κοινό καλό.

Ιωάννα
[email protected]

- Advertisement -
Μοιραστείτε την είδηση