Πολυτίμη Φαρμάκη: από το «εγώ» πρέπει να περάσουμε στο «εμείς»

5 Min Read

Συνέντευξη στον «Χ» της υποψήφιας Περιφερειακής Συμβούλου με τον Γιώργο Αμανατίδη

«Από το εγώ στο εμείς» είναι το μότο του προεκλογικού αγώνα της Πολυτίμης Φαρμάκη, η οποία συμμετέχει για πρώτη φορά σε αυτοδιοικητικές εκλογές και υιοθετεί πλήρως το όνομα του συνδυασμού του Γιώργου Αμανατίδη «Συμμαχία για την Ανάπτυξη». Όπως λέει σε συνέντευξή της στον «Χ» «δεν μπορεί κάποιος να κάνει κάτι μόνος του αν δεν γίνουμε εμείς. Αυτός που θα πει δεν ακούω και σχεδιάζω μόνος μου δεν θα καταφέρει τίποτα» αναφέρει.

- Advertisement -

Η Πολυτίμη Φαρμάκη είναι μητέρα δυο παιδιών που βρίσκονται στις δυο τελευταίες τάξεις του Λυκείου. Με το ένα πόδι πριν την είσοδο της μιας κόρης της στην τριτοβάθμιας εκπαίδευση, δεν κρύβει τον σκεπτικισμό της για το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας αφού όπως αναφέρει «δεν ξέρω αν θα πρέπει να τις πω να γυρίσουν πίσω μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους όπως έκανα εγώ».

Αυτή την ανησυχία της, την κατατάσσει ως έναν από τους σημαντικότερους λόγους που αποφάσισε να συμμετέχει σε αυτή την εκλογική διαδικασία αφού δεν θέλει να βλέπει την Δυτική Μακεδονία να «γερνάει» και να τις λείπει ο νεανικός αέρας που δείχνει συνέχεια και μέλλον. «Το διδακτορικό μου είναι στην διαχείριση των υδάτινων πόρων και το επέλεξα συνειδητά γιατί αγαπώ τον τόπο μου, πονάω την Κοζάνη και την Δυτική Μακεδονία και με λυπεί το γεγονός ότι αν και είμαστε η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε υδάτινους πόρους δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα για την αξιοποίησή τους» επισημαίνει η κ. Φαρμάκη.

Ξεδιπλώνοντας το σχέδιο του συνδυασμού που εκπροσωπεί, περιγράφει πως από την επόμενη μέρα της ανάληψης καθηκόντων υπάρχει ένα πρόγραμμα δράσης κοστολογημένο με ακρίβεια και με λεπτομέρεια για την άντληση κονδυλίων και πόρων που στόχο θα έχει εντός πενταετίας να αλλάξει την Δυτική Μακεδονία και να φέρει νέες θέσεις εργασίας, αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα, ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας και εκπαίδευση ανθρώπων σε ειδικότητες που είτε σπανίζουν είτε μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα σε νέες τεχνολογίες.

«Το Βελβεντό έχει τον ΑΣΕΠΟΠ και την ΔΗΜΗΤΡΑ, πρότυπα συνεταιρισμών που μπορούμε να μεταλαμπαδεύσουμε αυτή την τεχνογνωσία και να χρησιμοποιηθούν ως πρότυπο για όλη την χώρα. Ο πλούσιος πρωτογενής τομέας με μήλα, κόκκινη πιπεριά, κεράσια κ.α. μπορεί να γίνει πρότυπο σε βιολογικές καλλιέργειες και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μπορεί να συνδέσει τον πρωτογενή τομέα με την εργασία, εκπαιδεύοντας στελέχη για την οργάνωση συνεταιρισμών. Ο τουρισμός που τόσα ακούμε τόσα χρόνια στην περιοχή, μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και να αναπτύξουμε τον βιομηχανικό τουρισμό εκμεταλλευόμενοι την απολιγνιτοποίηση. Και βέβαια μην ξεχνάμε δυνατότητες για τον ιππικό τουρισμό με ιππικούς ομίλους και την αγάπη που έχει ο κόσμος της περιοχής για τα άλογα» αναφέρει η κ. Φαρμάκη.

Σήμερα η κ. Φαρμάκη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, έχοντας στην πλάτη της 17 χρόνια εργασίας στην Αναπτυξιακή Εταιρεία Δυτικής Μακεδονίας ΑΝΚΟ ΑΕ ως νομική σύμβουλος. Όπως εξηγεί, έχουν περάσει από τα «μάτια και τα χέρια της» μικρά και μεγάλα έργα που έγιναν στην περιοχή αυτά τα χρόνια. «Οι χάρτες που έβλεπα τόσα χρόνια στην ΑΝΚΟ τώρα έχουν γίνει εικόνες και δυστυχώς είναι αποθαρρυντικές για τους πολίτες, οι οποίοι μου λένε πως δεν βλέπουν εξέλιξη. Γι’ αυτό και θέλω να αλλάξει αυτή η εικόνα που υπάρχει στο μέτρο που μπορώ. Ο Πρύτανής μας, ο Θεόδωρος Θεοδουλίδης, χρησιμοποιεί συχνά το τετράπτυχο γνώση – πράσινη ανάπτυξη – καινοτομία – τοπική κοινωνία. Δυστυχώς αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί στην Δυτική Μακεδονία και πρέπει να γίνουν έργα και πράγματα και ένας από τους λογούς που κατεβαίνω στις εκλογές είναι γιατί θέλω να αφήσω στα παιδιά μου έναν τόπο με ευκαιρίες που δεν θα απογοητευτούν που θα αποφασίσουν να ζήσουν εδώ» εξηγεί η κ. Φαρμάκη.

Τέλος, απαντώντας στο γιατί αποφάσισε να συνδράμει με τις δυνάμεις της στο πλευρό του Γιώργου Αμανατίδη, αναφέρει πως επειδή γνωρίζει καλά τον τρόπο που δουλεύει ο επικεφαλής της «Συμμαχία για την Ανάπτυξη» τον εμπιστεύεται απόλυτα και είναι υπέρμαχη της μεθοδικής εργασίας. «Ήμουν δίπλα του στην ΑΝΚΟ 17 χρόνια και ο άνθρωπος που βλέπουν οι πολίτες με την ατζέντα, το ημερολόγιο και την τσάντα σημαίνει ότι ακούει, καταγράφει και υλοποιεί. Ο Γιώργος Αμανατίδης δεν υπόσχεται αλλά αφουγκράζεται τις ανάγκες των πολιτών και εμπιστεύομαι και ονειρεύομαι και εγώ αυτά που ονειρεύεται ο ίδιος για την Δυτική Μακεδονία’ καταλήγει η κ. Φαρμάκη.

Σωκράτης Μουτίδης – www.xronos-kozanis.gr

Μοιραστείτε την είδηση